Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 11.05.2010 06:45

Dzień dobry się z Państwem

Mgliście i dżdżysto... będzie wiosna tego roku ??
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 11.05.2010 06:47

Obrazek
Dzień dobry :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.05.2010 06:57

renatalato napisał(a):
JacYamaha napisał(a):cześć - mam już dość tej pogody :x

Cześć Jacku :) , a co masz, "hmurowato, burowato" :wink:

Ja rozumień - dzień, no góra dwa ale żeby tak cały tydzień moknąć rano i po pracy...
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 11.05.2010 06:59

twister07 napisał(a):moja mama miała i wyjmowaliśmy jej takim czymś poleconym przez znajomych. Usunięty został "profesjonalnie" jak to powiedziała pani doktor po obejrzeniu. A w święta mój psiak złapał 4, jeden był już nieżle napity... ale daliśmy radę, wyjęte idealnie i wszystko oki :)

Mam podobny, ale nie jestem do niego do końca przekonany. Wydaje mi się, że uchwyt (ta część która chwyta kleszcza) jest trochę za duża i stąd przyrząd jest precyzyjny przy opitych kleszczach. Przy małych niekoniecznie się sprawdza. Żona wczoraj była z psem u weta i akurat w trakcie badania znalazł kleszcza. Wyciągnął go takim (ekhmm...) TICK TWISTER'em

Obrazek

TICK TWISTER - film instuktażowy
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 11.05.2010 07:18

weldon napisał(a): gorzej,
że jak tak sobie człowiek ubzdura, to wszystko zaczyna swędzieć, ciągle czujemy,
jakby co po nas łaziło ... brrr.

Dzień dobry.

Dzień Dobry.....właśnie wczoraj tak miałam.... :wink: ciagle cos ..gdzieś mnie swędziało....brrr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.05.2010 07:29

Był taki odcinek dra House'a ... :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.05.2010 07:32

Cześć Viola.
U mnie było tak: lipiec, urlop i podczas kąpieli na nodze zauważyłem plamkę. Komar? Kleszcza nie było. Po jakimś tygodniu plamka była już sporych rozmiarów. Ale co tam - przejdzie. Po powrocie do domku decyzja - skoro nie znika to może niech lekarz to zobaczy. Ten od razu dał skierowanie do szpitala zakaźnego. Diagnoza - rumień.
Zastanawiali się czy mnie nie położyć ale widocznie się zlitowali jak zobaczyli ten wzrok :wink: .
Lekarstwa i 14 dni na L4 (sierpień) 8)
Do tej pory odczuwam łamanie w kościach tylko nie wiem czy to od tego czy od motocykla...czy ze starości :lol:

Pozdrawiam i nie martw się na zapas.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.05.2010 07:37

JacYamaha napisał(a):... tylko nie wiem czy to od tego czy od motocykla...czy ze starości ...

Jak zwykle u chłopa - każdy powód dobry :D

Też tak mam :wink:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 11.05.2010 07:38

JacYamaha napisał(a):Cześć Viola.
U mnie było tak: lipiec, urlop i podczas kąpieli na nodze zauważyłem plamkę. Komar? Kleszcza nie było. Po jakimś tygodniu plamka była już sporych rozmiarów. Ale co tam - przejdzie. Po powrocie do domku decyzja - skoro nie znika to może niech lekarz to zobaczy. Ten od razu dał skierowanie do szpitala zakaźnego. Diagnoza - rumień.
Zastanawiali się czy mnie nie położyć ale widocznie się zlitowali jak zobaczyli ten wzrok :wink: .
Do tej pory odczuwam łamanie w kościach tylko nie wiem czy to od tego czy od motocykla...czy ze starości :lol:

Ty to umiesz dawkować emocje :lol: :lol: na wszelki wypadek zacznę trenować ten wzrok :wink: :lol:

w wikipedi jest taki sposób na usuwanie kleszcza .....nie sprawdzony ,ale brzmi ciekawie :)

Dość popularna jest następująca metoda usuwania kleszcza: należy obciąć zaślepioną stronę strzykawki nożem i następnie założyć tłok odwrotnie, by część, za którą trzyma się tłok wystawała ze strony obciętej; zwiększy to szczelność aparatu. Następnie przykłada się urządzenie tak, by kleszcz znalazł się pomiędzy tłokiem a skórą i wyciąga tłok. Różnica ciśnień powinna wyrwać kleszcza na tyle szybko i delikatnie, by nie zdążył zwymiotować

acha :lol: :lol: :lol: cześć Jacek :D
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 11.05.2010 07:40

Dzień dobry:)

Arek napisał(a):Mgliście i dżdżysto... będzie wiosna tego roku ??

nie, od razu będzie lato :D

Arek napisał(a):
Mam podobny, ale nie jestem do niego do końca przekonany. Wydaje mi się, że uchwyt (ta część która chwyta kleszcza) jest trochę za duża i stąd przyrząd jest precyzyjny przy opitych kleszczach. Przy małych niekoniecznie się sprawdza. Żona wczoraj była z psem u weta i akurat w trakcie badania znalazł kleszcza. Wyciągnął go takim (ekhmm...) TICK TWISTER'em

ja tym swoim wyciągałam maluteńkie kleszcze i sprawdzał się idealnie, bo ta pętelka zaciska się do minimum :P

co widać na filmie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2010 07:50

hajduczek napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Cześć Viola.

Ty to umiesz dawkować emocje :lol: :lol: na wszelki wypadek zacznę trenować ten wzrok :wink: :lol:

w wikipedi jest taki sposób na usuwanie kleszcza .....nie sprawdzony ,ale brzmi ciekawie :)

Dość popularna jest następująca metoda usuwania kleszcza: należy obciąć zaślepioną stronę strzykawki nożem i następnie założyć tłok odwrotnie, by część, za którą trzyma się tłok wystawała ze strony obciętej; zwiększy to szczelność aparatu. Następnie przykłada się urządzenie tak, by kleszcz znalazł się pomiędzy tłokiem a skórą i wyciąga tłok. Różnica ciśnień powinna wyrwać kleszcza na tyle szybko i delikatnie, by nie zdążył zwymiotować

acha :lol: :lol: :lol: cześć Jacek :D

Łapiemy takiego szczura za tylnie nogi, następnie obkładamy go maścią na szczury! I szczur jest gotów..... 8O :wink: :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.05.2010 08:16

hajduczek napisał(a):... by nie zdążył zwymiotować ...

Jakoś wizja kleszcza puszczającego pawia strasznie przemówiła do mojej wyobraźni ... :D :D :D

To już wiem, dlaczego mnie żaden nie ugryzł.
Czasami jednak dobrze jest mieszać :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.05.2010 08:19

Można zaopatrzeć sie w aptece w taki sprzęt - przyda się w PL i na wakacjach w HR

Aspivenin Aspir (Extractor) - pompka ssąca do jadu - urządzenie do usuwania jadów i toksyn

Obrazek

[img]http://www.aptekaslonik.pl/pic/FOTO/Fotki%20opisy/użycie_aspivenin.jpg[/img]

Obrazek

Kiedyś to się wysysało i wypluwało ... :lol: to gdzie ten kleszcz Cię dziabnął? :wink:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 11.05.2010 08:22

JacYamaha napisał(a): to gdzie ten kleszcz Cię dziabnął? :wink:

no niestety tylko pod kolankiem :wink: :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.05.2010 08:24

Czyli grę wstępną mamy już za sobą :lol: :lol: :lol: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko