Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2012 21:45

Co to znaczy, że jest dzikiem bo nie qumam?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 20.12.2012 22:34

Serce w pasy napisał(a):Co to znaczy, że jest dzikiem bo nie qumam?

No że rezerwa zima , w zimie Dziki :)

a dzików to było tam w Darłowie, więcej jak żołnierzy , jak stałem na warcie to się na pływaki śmigłowców wdrapywałem a one latały w koło płyty chrum,chrum ...:)

byłem w łączności ukf , kilka razy latałem sokołem z Komandorem Smolarkiem - wtedy szefem sztabu marynarki wojennej , oblatywał ten śmigłowiec , i kiedy miał szansę na produkcję i reklamę na cały świat ,to Bolek dla Papierza sprowadził Bella .

Sokół miał 2 takie silniki jak Mi-14
Obrazek

sokół miał mniejszy wirnik i nie 3 a 5 łopat co dawało mu większą siłę nośną i lepszy skręt.
Obrazek
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 20.12.2012 23:01

auto_gt napisał(a):
weldon napisał(a):
auto_gt napisał(a):... kiedy wyszedłem z wojska w 91 r. w styczniu

To ty dzik jesteś :mrgreen:

NIE DZIK TYLKO KOZIOROŻEC :)

Ja też poszedłem do woja w styczniu i po dwóch latach w styczniu wyszedłem, co prawda o 4 lata wcześniej. Dzikami nazywali pobór lipcowy 8O
Dzień Dobry Wieczór :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 20.12.2012 23:42

No to nie wiem , czemu Dzik - mnie Piotrek nazwał ...?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2012 05:35

U mnie było kilku z zimowego, kilku z letniego ... Pewnie wszystkich tak samo nazywaliśmy :D
Nie pamiętam.

W zasadzie to mało ich było widać i pobór i wyjście i służbę, a ja miałem z tymi poborami do czynienia
ze względu na funkcję, którą miałem i tak mi się zapamiętało :D

Mnie chcieli wrobić w łączność, ale się nie dałem. Udawałem, że mi dzięciolenie nie wychodzi :)
Ale i tak, na koniec, listonoszem mnie zrobili :D

Dzień dobry :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 21.12.2012 05:54

Tragedia, piątek, święta za pasem.........a tu kaszel, katar :? :(

Dzień dobry :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2012 07:06

U ciebie też? :(

Mróz taki, że wolałem wstać wcześniej i dzieciaka do szkoły zawieźć.
Dobrze, że mi samochód odpalił :)
Gorzej, bo skrobaczkę mam byle jaką, a szybki się zaszroniły :/
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 21.12.2012 07:11

Dzień dobry. Mróz -7.
W nas (Kraków) jeszcze nic nie pierdyknęło :wink: więc czekamy.

Miłego dnia.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.12.2012 07:13

Miecia napisał(a):Tragedia, piątek, święta za pasem.........a tu kaszel, katar :? :(

Ja się już powoli wylizuję, ale ten tydzień to była jakaś masakra.
Sąsiedzi mieli pewnie razem ze mną nocne pobudki, bo kaszel i katar miałam imponujący :evil:

Dzień dobry! Oby nie ostatnie :wink: .
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 21.12.2012 07:35

Dzień dobry. - 12 st. C sprawdzałem pogodę - 25-12-2012 jest odwilż +3 st. C

Punkty karne - porobili nam , przy 1 kontroli można się pożegnać z prawkiem :

Popełnienie przestępstwa drogowego, np. spowodowanie zagrożenia dla czyjegoś życia na drodze, potrącenie lub zabicie człowieka, spowodowanie katastrofy drogowej w ruchu lądowym. - 10 pkt i kara, o której decyduje sąd

Kierowanie pojazdem mechanicznym w stanie po użyciu alkoholu (do 0,5 promila) lub środka podobnie działającego do alkoholu. - 10 pkt i do 500 zł

Kierowanie pojazdem mechanicznym w stanie nietrzeźwości (od 0,5 promila) lub będąc pod wpływem środka odurzającego. - 10 pkt i areszt lub grzywna - decyduje sąd, może on też orzec zakaz prowadzenia pojazdów

Nieudzielenie pomocy ofiarom wypadku. - 10 pkt i kara, o której decyduje sąd (do 3 lat pozbawienia wolności)

Omijanie pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszym. - 10 pkt i 500 zł

Wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i bezpośrednio przed nimi. - 10 pkt i 200 zł

Niezatrzymanie pojazdu w razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego oznaczenia, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności poruszania się w celu umożliwienia jej przejścia. - 10 pkt i 350 zł

Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na oznakowanym przejściu. - 10 pkt i 350 zł

Przekroczenie prędkości powyżej 50 km/h. - 10 pkt i 500 zł

Wyprzedzanie na przejazdach rowerowych i bezpośrednio przed nimi. - 10 pkt i 200 zł
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2012 07:41

krakuscity napisał(a):W nas (Kraków) jeszcze nic nie pierdyknęło :wink: więc czekamy.

To ja już wolę swój optymizm :lol:

marze_na napisał(a):Ja się już powoli wylizuję, ale ten tydzień to była jakaś masakra.
Sąsiedzi mieli pewnie razem ze mną nocne pobudki, bo kaszel i katar miałam imponujący :evil:

Widzę, że wszyscy padliśmy ofiara tego samego ocieplenia :/
Ja nie mogę kasłać, ani kichać, bo w okolicach przepony mam już tak poobijane,
że mnie z bólu skręca, nawet jak mocniej oddycham :D

auto_gt napisał(a):... przy 1 kontroli można się pożegnać z prawkiem :

Tak czytam i czytam te wszystkie punkty i, wiesz co, może ja dziwak jestem, ale jestem całkowicie za.
Ba, w niektórych przypadkach to uważam, że dość łagodnie podeszli do sprawy :)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 21.12.2012 08:15

weldon napisał(a):
auto_gt napisał(a):... przy 1 kontroli można się pożegnać z prawkiem :

Tak czytam i czytam te wszystkie punkty i, wiesz co, może ja dziwak jestem, ale jestem całkowicie za.
Ba, w niektórych przypadkach to uważam, że dość łagodnie podeszli do sprawy :)

Ale sprawiedliwości nadal nie ma .

Może się zdarzyć ,nawet temu co uważa i jeździ z przepisami , ze gdzieś się zagapi i pojedzie szybciej ,nie zauważy znaku ogr. prędkości itd. i dostanie taki sam mandat jak ten co nagminnie łamie przepisy .

w Stanach ,jak łapią 2 raz za to samo - masz 2 x więcej kary , jak 3 to 3 x kara- to byłaby sprawiedliwość ale i bat na piratów ! jakby zamiast 500 , zapłacił 1500 zł za prędkość .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2012 08:37

Pewnie, że wszystko może się zdarzyć :)
Trzeba uważać ;)

Kumpel jak przekracza szwedzką granicę zjeżdżając z promu, zdejmuje nogę z gazu i jedzie z połową dopuszczalnej prędkości, bo mu już się raz zdarzyła ... niespodzianka przy wjeżdżaniu na prom :D

Tak drogiej ryby w życiu nie jadłem :lol:

Nie powiesz mi, że jazda po pijaku, rozjeżdżanie pieszych na pasach czy jazda 50 kilometrów za szybko to przypadkowe zdarzenia.

Wczoraj stałem na przejściu, mróz był i waliłem długimi po oczach samochodom nadjeżdżającym z przeciwka, bo się żadna menda nie chciała zatrzymać i puścić staruszki, która próbowała przejść przez jezdnię :/
Jeszcze mi machali, o co mi chodzi :roll:
10 punktów? Mało :/
Postawić na takich pasach i niech kilka dni ludzi przeprowadza, to może nie będą zagapiali na przyszłość.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.12.2012 08:40

Bocian napisał(a):Przepowiednia o szefie papierni...

:mrgreen:

Apdejt :oczko_usmiech: 2,20 - chyba warto zainwestować w kamerkę :wink:
6,50 - dzięki za takich kumpli.
7,05 - dobrze, że ma warkocz i coś tam z przodu, bo nie uwierzyłbym, że to kobita :wink:
9,17 - bez komentarza 8O

Jeśli chodzi o kamerki w samochodach, to w sieci tego zyliony.

Dzień dobry. Ale dłuuuuuugi weekend się trafił. :hut:
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 21.12.2012 08:54

Dzień dobry.
Mróż trzyma. -11. Słońce wychodzi.
Już przedświątecznie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 2829
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone