Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 15.09.2011 08:31

weldon napisał(a):Ale żeby to o zimie coś mówiło, to nie wiem ...

Tak mi się wydaje.

Mam taki mrówkowy sygnalizator wiosny w pokoju i już się do tego przyzwyczaiłem (po ok. 2 tygodniach od ich pokazania się na podłodze przychodzą ciepłe dni) ale to co teraz się dzieje to lekka przesada.
Moim zdaniem szukają miejsca na przezimowanie.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2011 08:40

Dzień dobry. :lol:

Dzień płacenia haraczu ZUS-owi. :cry: :evil:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.09.2011 08:42

Jacek S napisał(a):to co teraz się dzieje to lekka przesada.

Kuzyni opowiadali, że im dziki pod okna podchodzą, więc te myszy to nie taki znów wielki kłopot ;)

:D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2011 09:33

Dzień Dobry Bardzo

W Małopolsce piknie i słonecznie choć nie za gorąco ale ujdzie w tłoku.
twister07
Cromaniak

Postnapisał(a) twister07 » 15.09.2011 09:41

Przy okazji pająków, to ja ostatnio miałam wątpliwą przyjeność z takim kolorowym pająkiem czy czymś co go przypomna :roll: dla mnie te stworzenia mogłyby nie istnieć brrr :?

Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 15.09.2011 09:46 przez twister07, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2011 09:43

Jacek S napisał(a):

Tak mi się wydaje.

Mam taki mrówkowy sygnalizator wiosny w pokoju i już się do tego przyzwyczaiłem (po ok. 2 tygodniach od ich pokazania się na podłodze przychodzą ciepłe dni) ale to co teraz się dzieje to lekka przesada.

Za Bugiem w starej chacie po przodkach teścia pod podłogą od czterdziestu lat mieszkają pszczoły, roje czasami się zmieniają. Do miodu nie ma jak się dostać, trzeba by było podłogę zrywać. Mieszkają od strony wschodniej domku. Jak człowiek zachowuje się spokojnie i wyjdzie w wykrochmalonej koszuli to bez problemów dają dojść nawet pół metra od wejścia ula. Tylko zwiadowcy od czasu do czasu podleca, obejrzą i wracają. Na wschodniej ścianie brak jakichkolwiek niepożądanych owadów much, komarów..... Po zachodzie słońca w izbie słychać przyjemne dudnienie pod podłogą które po dwóch, trzech godzinach ucicha.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.09.2011 09:49

Genialne ... To jest dopiero klimat :D
Ja miałem, a może mam dalej, tylko łasice za ścianą, pod dachem u sąsiadki i, czasami, szerszenie :D

A, z pająkami, to mam mieszane uczucia - w sumie to robią sporo pożytecznej roboty, muchy łapią, podobno szczęście przynoszą.

Zazwyczaj je wynoszę, a te, na ogródku, to tylko jak na ścieżce pajęczynę rozwieszą to tylko zrywam, ale, z drugiej strony, potrafiły tak się rozroić, że miałem na przykład całe drzwi w pająkach i dopiero potraktowanie aerozolem pomogło. Czasami kapciem potraktuję.

Podobno dlatego deszcz pada, ale ... trudno :D
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 15.09.2011 09:54

twister07 napisał(a):Przy okazji pająków, to ja ostatnio miałam wątpliwą przyjeność z takim kolorowym pająkiem czy czymś co go przypomna :roll: dla mnie te stworzenia mogłyby nie istnieć brrr :?

Obrazek

To tygrzyk :!: 8O

dzień dobry
Sylwetka...
Koneser

Postnapisał(a) Sylwetka... » 15.09.2011 10:00

Dzień dobry .
Pająki 8O brrrr.... jesień idzie więc cisną się do domu. :?
sroczka66
Cromaniak

Postnapisał(a) sroczka66 » 15.09.2011 10:02

Moja prababcia zawsze mówiła, że jak pająki i myszy do domostw wędrują, to znaczy, że będzie szybka i sroga zima...
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.09.2011 10:18

Ale ja tego co roku mam zatrzęsienie :D

A zima, jak zima, za każdym razem taka sama.
Jeszcze takiej jak pod koniec lat '70 to nie było.

A może była, tylko czasy się zmieniły? :?
twister07
Cromaniak

Postnapisał(a) twister07 » 15.09.2011 10:22

longtom napisał(a):To tygrzyk :!: 8O

tak wygląda, kurcze nawet nie wiedziałam, że jest tak groźny... po zabiciu wypłynęła z niego taka żółta maź bleeeee
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.09.2011 10:43

Dzień dobry.
Dzisiaj rano w Rabce "mleczko"
Teraz świeci piękne słoneczko.
Dudek2222
Koneser

Postnapisał(a) Dudek2222 » 15.09.2011 10:46

Mleczko - do kawy jak znalazł :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 15.09.2011 11:10

weldon napisał(a):Kuzyni opowiadali, że im dziki pod okna podchodzą, więc te myszy to nie taki znów wielki kłopot ;)

:D

Do dzików można się przyzwyczaić :wink: .

Myszkę mam w mojej dziupli na Kaszubach - wieczorami tak rozrabia aż styropian się sypie ze stropu.

A co do nazwy pająka - tem mój to był najprawdopodobniej spory guzoń pajęczarz (to tak a propos wpisu twister07 i czytania/szukania).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko