Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dallaska
Cromaniak

Postnapisał(a) dallaska » 05.03.2011 20:21

ja przede wszystkim te filmy co do babskich gazet dołaczaja to vlc wystarczy do nich?nie musze innego sciagac?a ten play to z plusa ?teraz miałam modem
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 05.03.2011 20:26

Nie czytam babskich gazet ... :oops:

:wink:

Play, to Play.

Takie biało fioletowe cóś.

Cześć Violka ... z piecem ci nie pomogę. Na razie ze swoim walczę i tak się zastanawiamy,
żeby chyba też na przyszłą zimę zamienić. Tylko my mamy specjalne, gorsze jeszcze od twoich wymagania :wink:

A jak mama?
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 05.03.2011 21:38

weldon napisał(a):
A jak mama?

jak zwykle mocne stłuczenie....na razie sama nie wstaje i nie chodzi....balkonik średnio użyteczny ,bo sobie z nim nie radzi....najgorsze ,że mama ma od miesiecy jakąś obsesję na punkcie czynności fizjologicznych....(badania były i jest wszystko ok).....wmówiła sobie ,że bezwzględnie musi iść co dzień ze stolcem (sorry za temat :? ),że od tego zależy jej życie....i tak chodzimy...w nocy szłyśmy 4 razy (między 1 a 6)i po ok.20 min w toalecie..a ja drzemię obok na podłodze ,bo boję się ,że zasnę i nie usłyszę i się znów wywali.....a od 6 do 13 byłyśmy kolejne 14 razy 8O :? ......teraz dostała ketonal.....i zasnęła i od godziny spokój
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 05.03.2011 21:40

Ach, męczysz się dziewczyno.
Można by rzec, że mój podziw dla ciebie rośnie.

Trzymaj się :papa:
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 05.03.2011 22:15

weldon napisał(a):Ach, męczysz się dziewczyno.
Można by rzec, że mój podziw dla ciebie rośnie.

Trzymaj się :papa:

najgorsze jest to ,że ja nie mam do tego cierpliwości......nie jest moim powołaniem pielęgniarstwo ,ale nikt mnie nie pytał o zdanie.....i siada mi psychika :cry: .....a pozostałe córki...cóż ...zadzwoniłam ...to przyszły...posiedziały godzinkę ....i koniec pomocy :?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 05.03.2011 22:22

Życie nikogo się nie pyta.

Właśnie jestem po rozmowie z mamą, ot, taka, niespodziewana.
Ona się przez wiele lat opiekowała babcią po wylewie.
Jedyna córka, czterech braci ...
Zapowiedziała, żebyśmy się nie zastanawiali, tylko od razu, jakby co,
szukali miejsca w jakimś domu opieki.

Szczerze mówiąc, ostatnio druga babcia, prawie sto lat ma, też się przewróciła, stłukła.
Ciocia się nią opiekuje, ale na czas rekonwalescencji znaleźliśmy jej miejsce ze stałą opieką.
Nie dalibyśmy rady tak się nią zająć.

Nie myślałaś o takim rozwiązaniu?
W końcu, jak mówisz, nie byłabyś sama z tym problemem, a łatwiej by ci było i zająć się mamą,
odwiedzając ją, no i ... zacząć żyć.
Jolanda
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanda » 05.03.2011 22:24

weldon napisał(a):
Jolanda napisał(a):Dzień dobry ...

Dzień dobry ... Już się przywitałem, ale jeszcze raz, nie zaszkodzi ... :wink:

Cześc Piotrek.
Przepraszam że się z Tobą nie przywitałam,siła wyższa mnie wezwała ...
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 05.03.2011 22:29

weldon napisał(a):Życie nikogo się nie pyta.

Właśnie jestem po rozmowie z mamą, ot, taka, niespodziewana.
Ona się przez wiele lat opiekowała babcią po wylewie.
Jedyna córka, czterech braci ...
Zapowiedziała, żebyśmy się nie zastanawiali, tylko od razu, jakby co,
szukali miejsca w jakimś domu opieki.

Szczerze mówiąc, ostatnio druga babcia, prawie sto lat ma, też się przewróciła, stłukła.
Ciocia się nią opiekuje, ale na czas rekonwalescencji znaleźliśmy jej miejsce ze stałą opieką.
Nie dalibyśmy rady tak się nią zająć.

Nie myślałaś o takim rozwiązaniu?
W końcu, jak mówisz, nie byłabyś sama z tym problemem, a łatwiej by ci było i zająć się mamą,
odwiedzając ją, no i ... zacząć żyć.

nie w tej chwili nie ....nie potrafiłabym ....mimo wszystko......nie wiem co będzie jeszcze później.....życie pokaże.....ale wiem ,że dla niej ,mimo tego jak wielu rzeczy już nie rozumie-byłoby to straszne......ale może do tego dojśc....bo ja niestety mam tylko moją pensję ,więc muszę pracować
Jolanda
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanda » 05.03.2011 22:36

hajduczek napisał(a):

najgorsze jest to ,że ja nie mam do tego cierpliwości......nie jest moim powołaniem pielęgniarstwo ,ale nikt mnie nie pytał o zdanie.....i siada mi psychika :cry: .....a pozostałe córki...cóż ...zadzwoniłam ...to przyszły...posiedziały godzinkę ....i koniec pomocy :?
:? Przykre , wiem co przeżywasz , na pocieszenie powiem ci tak ...moja mama również wymaga stałej opieki(wózek +wiek 86) , nie mam nikogo to znaczy ani siostry ni brata więc wszystko na mojej głowie :? dobrze że synowie na zmianę ze mną "podłączyli" się do nocnej opieki ,Grzesiek znów wylądowała w szpitalu ,ja powinnam :? Ale, nie tracę optymizmu ,na bezsenne noce mam zajęcie(komp) no a w pracy zapałki w oczach i jest ok :wink: "Ni ma" lekko...głowa do góry, Viola.
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 05.03.2011 22:39

weldon napisał(a):Nie myślałaś o takim rozwiązaniu?

To wyjście jest z reguły najlepsze dla wszystkich.
U nas jeszcze trochę tak mało "modne".
Ale wystarczy spojrzeć na Holandię, Skandynawię ... tam to normalna kolej rzeczy.
Popieram Twoje zdanie.
Należy oczywiście sprawdzić ewentualne miejsce.
No i najtrudniejsze to przekonać zainteresowaną do pomysłu.
Z tym najczęściej ... najgorzej.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 05.03.2011 22:41

Jolanda napisał(a):Przepraszam że się z Tobą nie przywitałam ...

No co ty ... :oops: :oops: :oops:

Widzisz Violka, głowa do góry :lol:

Tak się spytałem, mając na myśli to, co ostatnio z babcią mieliśmy.
Nie, żebym cię namawiał do oddania mamy, ale, po prostu, okazało się,
niby nie do końca my, ale jednak, że nie potrafiliśmy babci zapewnić takiej opieki jak należało.
Teraz ma zdecydowanie lepszą, no i lepsze towarzystwo wokół siebie.
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 05.03.2011 22:45

weldon napisał(a):Teraz ma zdecydowanie lepszą, no i lepsze towarzystwo wokół siebie.

Święte słowa ... najlepsze rozwiązanie, opieka, towarzystwo, bezpieczeństwo etc.
A i najbliżsi odwiedzając wypoczęci i nie zmęczeni trudną sytuacją.
tak się wymądrzam, gdyż mam w tym względzie trzydziestoletnią praktykę.
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 05.03.2011 22:47

mariusz-w napisał(a):
weldon napisał(a):Nie myślałaś o takim rozwiązaniu?

To wyjście jest z reguły najlepsze dla wszystkich.
U nas jeszcze trochę tak mało "modne".
Ale wystarczy spojrzeć na Holandię, Skandynawię ... tam to normalna kolej rzeczy.
Popieram Twoje zdanie.
Należy oczywiście sprawdzić ewentualne miejsce.
No i najtrudniejsze to przekonać zainteresowaną do pomysłu.
Z tym najczęściej ... najgorzej.

właśnie to jest najgorsze,że taka osoba zapewne w taki momencie czuje się juz zupełnie niepotrzebna.....porzucona...samotna.....wyrzucona.....i pozostają straszne wyrzuty sumienia....choć opieka...warunki na pewno lepsze
Jolanda
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanda » 05.03.2011 22:48

Mariusz ,po części ma rację ,Piotrek, również... ale no właśnie ale ....
Przynajmniej u nas mentalnośc jest trochę inna i do póki można a nawet trzeba to nie ma takiej opcji :? nie wiem tak mam wpojone że skoro rodzice nami się opiekowali to również my mamy takie zobowiązanie wobec nich ...
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 05.03.2011 22:53

Jolanda napisał(a):nie wiem tak mam wpojone że skoro rodzice nami się opiekowali to również my mamy takie zobowiązanie wobec nich ...

Odpowiem Tobie w takim razie w ten sposób.

Gosia i dzieci wiedzą, że gdyby "nie daj co" się złego ze mną stało ... to nie życzę sobie być ciężarem ... natychmiast dobry dom (opieki) i jak będę "świadom" to chcę widywać ich uśmiechnięte, a nie zmęczone pyski.
A kumpli to ja sobie tam znajdę ! :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko