Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2010 15:08

weldon napisał(a): żeby nie było - potem nigdy na/za/obok/przy czy też przed kółkiem - nie siadam. :D

Ja mam urlop, mój samochód też :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2010 15:09

hajduczek napisał(a):....przecież w wodzie też słonce działa na skórę

Kwestia wysokości słupa wody ...

:lol:
andrzej29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej29 » 27.07.2010 15:09

Dzień dobry
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 27.07.2010 15:15

dla mnie to jak atopowe zapalenie skóry . Wiola musi coś być na to
To na to poparzenia słoneczne może skutkować
Siedze myślę i tupię nogami bo gdzieś o tym słyszałam , ktoś mi mówił ale no nie mogę sobie przypomnieć :evil: :D
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 27.07.2010 15:17

Serce w pasy napisał(a):

Muliness napisał(a): Pasiasty włąśnie sie zastanwiałam gdzie Ty przepadłeś a Ty za niańkę robisz:)

Olka to jest tak, że ten chłopak jest fantastyczny,a jego ojciec, a mój brat cioteczny, zostawił ich dawno temu, i się nie poczuwa do bycia ojcem.
I ja temu chłopcu, próbuję to wynagrodzić, jak mogę, za każdym razem jak tylko się z nim spotykam.

No to masz plus, bo bardzo nie lubię dupków nie interesujących sie swoimi dziećmi z Całym szacunkiem dla kuzyna;)
Fajnie że sie dogadujecie dla Ciebie to też jakieś urozmaicenie :D

andrzej29 napisał(a):Dzień dobry

Witaj ło matko ile Cię nie widziałam:)
Ostatnio edytowano 27.07.2010 15:18 przez Muliness, łącznie edytowano 1 raz
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 27.07.2010 15:18

Muliness napisał(a):dla mnie to jak atopowe zapalenie skóry . Wiola musi coś być na to
To na to poparzenia słoneczne może skutkować
Siedze myślę i tupię nogami bo gdzieś o tym słyszałam , ktoś mi mówił ale no nie mogę sobie przypomnieć :evil: :D

Oluś to tup mocniej prosze ..tup...tup....bo mi uciekniesz za chwilę do Cro a ja pozostanę w niewiedzy :wink:

idę wugooglować to atopowe zapalenie skóry 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2010 15:20

Muliness napisał(a): Całym szacunkiem dla kuzyna;)

Zero szacunku!
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2010 15:24

Viola, a takie coś:

Pelagra - jest chorobą, której główną przyczyną jest awitaminoza - zwłaszcza dotycząca witamin z grupy B, przede wszystkim kwasu nikotynowego. Kiedy występuje jego niedobór wzrasta poziom wrażliwości naszej skóry na działanie promieniowania świetlnego. Oprócz zaburzeń dotyczących skóry zmiany dotykają także układu nerwowego ( jego części centralnej) oraz przewodu pokarmowego. Na skórze pojawiają się przeważnie rumienie wraz z obrzękami a czasem nawet pęcherzami na nie okrywanych obszarach ciała. Choroba ma charakter przewlekły a próba rumieniowa jej przypadków wychodzi dodatnia.
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 27.07.2010 15:34

weldon napisał(a):Viola, a takie coś:

Pelagra - jest chorobą, której główną przyczyną jest awitaminoza - zwłaszcza dotycząca witamin z grupy B, przede wszystkim kwasu nikotynowego. Kiedy występuje jego niedobór wzrasta poziom wrażliwości naszej skóry na działanie promieniowania świetlnego. Oprócz zaburzeń dotyczących skóry zmiany dotykają także układu nerwowego ( jego części centralnej) oraz przewodu pokarmowego. Na skórze pojawiają się przeważnie rumienie wraz z obrzękami a czasem nawet pęcherzami na nie okrywanych obszarach ciała. Choroba ma charakter przewlekły a próba rumieniowa jej przypadków wychodzi dodatnia.

nie zgadza się na pewno ,że jest przewlekła.....wychodzi jej to tylko wyłacznie po długim przebywaniu na ostrym słońcu....i to najczęsciej wtedy kiedy ma skórę jeszcze bielutką po zimie......i schodzi po kilku dniach (tylko strasznie swędzi)......zadnych innych objawów nie ma.....ma to od maucha

Ola to atopowe zapal. to tez chyba nie to
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2010 15:37

Ale może jakąś wskazówka ta awitaminoza by była.

Może to nie przewlekłe, ale, po prostu, brak jakiejś witaminy w letnie miesiące?
Może zwykła Mutivitamina by jej pomogła?
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 27.07.2010 15:42

weldon napisał(a):Ale może jakąś wskazówka ta awitaminoza by była.

Może to nie przewlekłe, ale, po prostu, brak jakiejś witaminy w letnie miesiące?
Może zwykła Mutivitamina by jej pomogła?

no może ....ale staram się z malymi przerwami dawać jej zestaw witamin
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 27.07.2010 15:52

atopowe zapalenie ma różne odmiany od pieluch po przegrzanie
Moim zdaniem nagła zmiana temperatury powoduje wysypkę . Wyczytałam gdzieś , że woda morska pomaga
Przypomnę sobie Wiola juz wiem gdzie słyszałam tylko nie wiem jeszcze od kogo ale trenuję;)
Pani młoda na jakimś plenerze sie skarżyła ze włąśnie od przegrzania skóry takie coś dostaje i coś jej pomogło Myślę tylko która to była:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2010 15:59

Muliness napisał(a): Myślę tylko która to była:)

Taki dylemat ma zazwyczaj mężczyzna ...

... dzień po ... :wink:
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 27.07.2010 16:03

:D hehehhehe
o tym samym pomyślałam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.07.2010 16:11

weldon napisał(a):
hajduczek napisał(a):....przecież w wodzie też słonce działa na skórę