Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Drukarka- tania w eksploatacji ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser
Drukarka- tania w eksploatacji ?

Postnapisał(a) woka » 14.01.2011 21:59

Za chwilę chyba mnie "jaśnista zaleje" ...
Kto to widział aby w ciągu jednego dnia zużyć 4 tusze. ! :evil:
........
Dość tego. Szukam czegoś taniego w eksploatacji.
Aktualnie mam HP Officejet 5610 oraz HP 209. Jednak i druga -atramentowa.
Ta pierwsza w zasadzie nie używana ponieważ więcej psuje niż drukuje ( już swoje wypracowała), Tą drugą kupilem w ciągu ... "natychmiast" ponieważ nie miałem czasu na myślenie- była potrzebna od zaraz. Drukuje ale żre atrament błyskawicznie.
Co kupić aby "tanio" drukowała. Mam na myśli druk mono.
Słyszałem, że laser jest tani ale słyszałem również ,że niekoniecznie.
Że obecne atramentowe są porównywalne. Nie znam się, nie zastanawiałem się, nie śledziłem tematu ..... ja tylko drukuję. :wink:
Doświadczenia, porady, sugestie - mile widziane.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.01.2011 22:16

Laser, do mono, jest tani ...

Po pierwsze nie szukaj wśród HP.
Nie wiem, nie lubię ich. Nie pytaj dlaczego ... Latami i wieloma modelami zapracowali sobie na taką moją opinię.

Już prędzej Brother albo Canon. Może Oki?

Przede wszystkim sprawdź jakie masz serwisy w pobliżu, potem na skąpcu wybierz sobie kilka modeli - w opiniach dowiesz się czy głośne, czy szybkie, na ile starcza kaseta z tonerem,
potem poszukaj w sklepie internetowym ile kosztują zamienniki i ... to wszystko.

Konkretny model to musisz sam wybrać, bo to nie jest jedna opinia użytkownika, ale wypadkowa tych wszystkich rzeczy, łącznie z budżetem.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.01.2011 22:46

najtańsza w użytkowaniu jest służbowa drukarka, trochę uciążliwe jest ciągłe dokładanie papieru i wymiany pojemników z atramentem/tonerów ale drukuje bardzo ładnie.
a tak na serio to pewnie w jakiejś fachowej prasie uda Ci się znaleźć ranking drukarek z podziałem na półki cenowe, przeznaczenie użytkowania, bo o tych dwóch rzeczach nie napisałeś,,,ile chcesz wydać i ile kopi robisz miesięcznie, jeśli bardzo dużo, to taka za 300zł będzie tania w użytkowaniu ale rozsypie się dość szybko.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.01.2011 22:56

arturac napisał(a):... taka za 300zł będzie tania w użytkowaniu ale rozsypie się dość szybko.

Nie do końca. Znalazłem, kilka lat temu, jeszcze przed maturą dzieciak potrzebował,
takiego małego Canona - odpowiednik któregoś modelu HP.
Miała opinie głośnej, za to cena na nią i na tonery mi odpowiadała.
Z tą głośnością to przesadzali , za to zapłaciłem za nią, wtedy, coś koło 240.00 PLN.

Przez te ... trzy lata dzieciak tłucze na okrągło, prace, referaty, książki,
a nawet nauczyła się zdjęcia w skali szarości ładne drukować i nic się nie sypnęło.

A kupiłem ją, bo właśnie była tania, są do niej tanie zamienniki i miała opinie niezłe w internecie.

W robocie mam takiego kolora, HP. To jest dopiero drogie w eksploatacji,
psujące się, drogie gie ... :evil:
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 14.01.2011 23:16

Ile chcę wydać .... nie istotne.
Oprócz OKI która kosztowała jeżeli dobrze pamiętam +- ponad 2 tys, to każda inna kosztowała mniej niż 1 tys. zł. Ta HP 209 kosztowała tylko 399 zł i to ona mnie tak nerwowo wykańcza.

Nie szukam drukarki do pracy ciągłej. Teraz mam taki okres, że jest dzień-dwa, że drukuję np. 1-1,5 ryzy papieru ale miesiecznie to do nie są to aż takie duże ilości.

Zamienniki ....... wyczytalem w necie, że pojemniki z tuszem można samemu doładować. :!: Kupiłem mały atrament (coby popróbować) .... cały byłem pomazany, z pojemnika cieknie .... horror. :!:

OKI - mam tyle że igłówkę (3321). Ma już chyba ponad 10 lat a chodzi jak młody kombajn. Maszyna nie do zdarcia.
Canon - miałem i wspominam to ustrojstwo b.dobrze. Wytrzymał bez awarii chyba z 8 lat nim padł na amen.

Ze względu na program .... szukam nie igłówki.

Najważniejsze kryterium to w przyzwoitej cenie tzn. cena-wydajność tusze lub tonery.

HP - chyba faktycznie z tej marki zejdę. Coraz bardziej mnie wnerwia.
pzdr.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.01.2011 23:27

No to popatrz na Canony. Tylko laser.
Te zamienniki, to tonery - nic nie ładujesz tylko wymieniasz
(co cię podkusiło ładować atramentem kartridże? 8O :lol: - chciałbym być przy tym :devil: )

O ile dobrze pamiętam (nie chce mi się iść do drugiego pokoju :D),
to ja mam takie coś http://www.torx.pl/index.php?m=Product_ ... oduct=1365.

Ta jest fajna, bo ma duplex - może skorzystasz http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/sho ... id/B240668 albo taka http://www.devcom.com.pl/produkt/4814

A tu, na przykład, oczywiście, tonery http://blackpoint.pl/
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 14.01.2011 23:47

weldon napisał(a):(co cię podkusiło ładować atramentem kartridże? 8O :lol: - chciałbym być przy tym :devil: )

Jak to co ..... nie znasz przysłowia, " jak pies nie ma co robic to .... liże".
To było dawno temu.
Wyczytałem, kupłem taki mini zestaw ( taki profesjonalny - ja to nazwałem "atrament") i któregoś pięknego popołudnia zacząłem zabawę. Za nerwowy chyba jestem, nic mi nie wyszło.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.01.2011 00:09

Polecam Brother...tanie zamienniki, które wystarczają na długi okres czasu...
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.01.2011 09:18

alessandro1977 napisał(a):Polecam Brother...tanie zamienniki, które wystarczają na długi okres czasu...

Dobrze prawi ...

Woka, znajdź koło siebie jakiś serwis, żebyś nie musiał wysyłać jakby co, po Polsce i się denerwować,
oni na pewno mają też zamienniki i coś ci zaproponują.

Mogę powiedzieć tyle: omijaj HP i Lexmarka. Do takiego drukowania, tanie i dobre to Canon, Oki i Brother.

Epsony miałem zawsze atramentówki i tu, nie powiem, zawsze byłem zadowolony,
natomiast nie znam laserów. Mam taki kombajn Samsunga, laserowy, to on ... taki sobie,
a kupę forsy kosztował, więc nie wiem, czy one tak zawsze, czy to tylko ten model?
Ot taki badziewek do faxów i xerowania.
ebolec
Cromaniak

Postnapisał(a) ebolec » 15.01.2011 09:55

Do drukowania "mono" mogę polecić którąś z drukarek laserowych Samsunga w cenie 250-300zł. Od kilku lat użytkuję jeden z modeli i wszystko jest OK. Orginalny kardridż kosztuje ponad 200zł (wydajność na około 1500 kartek), natomiast odpowiednik za około 100zł kupisz bez problemu.
Jeśli natomiast chcesz bardziej rozbudowany sprzęt tj. urządzenie wielofunkcyjne to rozważ Canona- w cenie około 300zł kupisz model atramentowy i tam też możesz stosować tanie zamienniki. Orginały do modelu, który mam kosztują po około 45zł/szt (a jest pięć kolorów tuszów zużywajacych się z różną częstotliwością. Zużycie jednego tuszu nie powoduje, że nie możesz drukować, a to jest ważne!). Tyle tylko,że w okresie gwarancyjnym generalnie nie są zalecane zamienniki bo w razie uszkodzenia drukarki serwis zorientuje się, że nie były stosowane orginały i skończy się to na naprawie odpłatnej.
Opinię swoją przekazałem, wybór należy do Ciebie :wink:
PS. Gdyby można było tutaj napisać to mógłbym podać Ci dwie firmy w Krakowie(sklepy internetowe), które doradzą Ci co kupić
Ostatnio edytowano 15.01.2011 10:06 przez ebolec, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.01.2011 10:05

Parę lat temu wyszedłem z tak zwanych plujek na drukarki laserowe. Używam w firmie Hp1015 oraz Samsung SCX-4100. Wkłady oryginalne są dosyć drogie (około 300zł.) lecz bez problemu można kupić dobrej jakości zamienniki (około 100zł.). Taki wkład starcza na bardzo długie drukowanie, nie wymieniam częściej niż raz na pół roku.

Jeśli potrzebujesz jednak czasami wydrukować coś w koloże polecam stary model Hp z serii 6122. Wchodzą tam dwa tusze o numerze 45 czarny i kolorowy 78. Oryginalne czarne są w dwóch pojemnościach 19ml oraz 42ml i w cenie około 140zł, można kupić zamiennik firmy ActiveJet 44ml w cenie około 60zł. naprawdę dobrej jakości.
Z kolorowym jest podobnie z tym, że oryginał kosztuje około 180zł.

Śmieszne jest to, że cena 42ml tuszu z Hp jest prawie taka sama jak tuszu 3-5ml nowych serii Hp (inni producenci postepuja podobnie).

Niestety podaną serie Hp można dostać tylko na rynku wtórnym. W internecie są kody do tych drukarek którymi można sprawdzić ilość wydrukowanych stron na drukarce.

Pozdrawiam.

smoki3
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 15.01.2011 13:23

Mam to:( które mnie tak wnerwiło) :wink:

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/ho ... 11342.html

Problem chyba w tym, że podają wydajność z jednego kardżika (?) cos ponad 500 stron w zaczernieniu 5 % kartki.
Moje wydruki mają tak na oko 35-40 % zaczernienia i chyba tu jest cały szkopuł.
Na razie mam jeszcze 4 oryginalne kardżiki ale po ich wyczerpaniu będe myślał co dalej. Drukarka też kupiona z pół roku temu więc wyrzuć przez okno to czysta rozrzutność.
Na razie śledzę wypowiedzi. Opinia autentycznych użytkowników jest bezcenna.
pzdr.
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.01.2011 13:37

Woka :D że się tu odezwę jako znawca tematu ze strony zawodowej :D

Jestem obstawiony drukarkami HP od samego początku miałem kilka PSCków coś w rodzaju Twojego OfficeJeta ;), ale rozsypały się faktycznie dość szybko... Wiesz nawiązałeś do psa, to Ci powiem, że "tanie mięso psi jedzą" Nie uważasz że dobrze by było się rozejrzeć na rynku wtórnym za jakąś hardcore ową maszyną :?: np stare dobre niezniszczalne HP LaserJet 4100dtn pracujące w sieci (połączenie przez router kablem ethernetowym, ale można podłączyć też i za pomocą portu szeregowego - to drukarka z czasów kiedy nie znano USB :D) za ...... 300 zł na allegro :?: - cardridge starczy ci na 10 000 wydruków a zapłacisz za niego.... :D 170 - 200 zł :D oczywiście to cardridge XL bo są i mniejsze, na 6000 wydruków za jakieś 100 - 120 zł a drukarka młóci 24 wydruki na min. przejechałem na dwóch takich drukarkach ponad 100 000 wydruków i jeżdżą dalej jak nowe ;)

Z kolorowych mam HP Color LaserJet 4600n też pracuje w sieci komplet czterech tonerów kosztuje mnie 760 zł i wystarcza na 8000 - 9000 wydruków, no, ale to kolor ;) czasem jak więcej jednego koloru idzie to może się okazać, że i na 5000 wydruków starczy taki cardridge. ale sam jeden kosztuje 190 zł ;) to też nie jest zbyt wysoka cena ;)

Jakbyś chciał coś więcej to dawaj pytania na maila ;)
Ostatnio edytowano 15.01.2011 13:43 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 15.01.2011 13:43

Leszek ....
Tylko mono mnie interesuje. Moje wydruki to w 99,99 % czarne.
Koloru nie używam a jeżeli już, to zrobię sobie na atramentówce.
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.01.2011 13:47

Wysłałem Ci maila w sprawie ;)
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone