napisał(a) parrot » 17.01.2011 12:03
Jako użyszkodnik podrzucę moje doświadczenia:
1. W dawnych czasach kupiłem za koszmarnie wielką gotówkę lasera Minolty. Sprawa się rypła, kiedy przesiadłem się na XP - sterowniki do PagePro1100L kończą się na Win2000 (co prawda po kombinacjach działa "na krzywo" pod XP do dziś, ale już nie lubię Minolty, bo na pytanie o nowe sterowniki kazała kupić nową drukarkę...)
2. Tani Jet od HP szybko przestał być tani, jak drukowałem głównie na czerwono

; doładowywanie atramentu strzykawką też nie było dobrym pomysłem...
3. Jak mnie HP wkurzyło, to zamieniłem go na combo od Epsona - RX620; fajny sprzęt, pracuje tanio i wydajnie do dziś (6 osobnych kartridży, każdy po ok. 20ml); jak tylko skończył się oryginalny tusz, zacząłem stosować zamienniki - bez żadnych kłopotów; 10pln/sztukę, więc nie muszę się ograniczać; Wady? Prędkość druku pozostawia wiele do życzenia, czasem doskwiera brak zasobnego podajnika papieru;
4. Do firmy sprawiłem sobie laser mono Brother DCP-7040 i jestem bardzo zadowolony; tanie i łatwo dostępne zamienniki, wydajny, szybki sprzęt; podajnik na papier, podajnik dokumentów do szybkiego skanowania (działa jak dobre ksero); wady - oryginalny, dołączony toner skończył się po przedrukowaniu 2 ryz papieru... (zamiennik ma już za sobą 3000 stron i jeszcze nie krzyczy "jeść")
Reasumując - z własnego doświadczenia podpisuję się pod sugestiami przedmówców - jeśli mono, to polecam laser od Brothera.
W tusze, tonery itp. zaopatruję się na 123drukuj.pl lub dodrukarki.pl, ale zapewne jest wiele innych sklepów, gdzie znajdziesz tanie i dobre zamienniki.