Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Drukarka- tania w eksploatacji ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.01.2011 13:48

No to zacznij od szukania zamienników.

Różnice są takie, że zamiennik może kosztować nawet 30 % oryginału.

Niestety, ale HP dość mocno zabezpiecza się przed zamiennikami, ale,
jak widać, po ofertach - są, a więc pewnie działają.

Atrament zawsze będzie mniej ekonomiczny niż laser.
Możesz jeszcze spróbować włączyć tryb economy, ale, żeby zachować jakie takie nasycenie,
to wiązałoby się ze zmianą papieru na lepszy, czyt.: droższy i kółeczko się zamyka.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 15.01.2011 13:57

Leszek Skupin napisał(a):Wysłałem Ci maila w sprawie ;)

Dzięki. Już odpowiedziałem .... :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.01.2011 14:09

Ping pong :D

jest jeszcze 1022 - 18 str/min tylko cardridge wrzucam i drukuję a mam ją już kilka ładnych lat i NIC się z nią nie dzieje :D też przejechałem na niej dobrze ponad 100 000 wydruków ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.01.2011 15:22

weldon napisał(a):...
Ta jest fajna, bo ma duplex - może skorzystasz http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/sho ... id/B240668 albo taka http://www.devcom.com.pl/produkt/4814...

Błagam tylko nie z duplexem :devil:. Nie dość, że w duplexach lubią się zacinać - jaka by nie była HP, Canon, Lexmark to jeszcze pracują dwa razy wolniej a ręczny duplex jest dużo wydajniejszy :twisted:. Wydruki z Worda dwustronne robi się wtedy tak, że najpierw drukuje się strony nieparzyste a potem parzyste, tylko trzeba popatrzeć, żeby na plecach przedostatniej strony była ostatnia a nie pierwsza czy druga :lol: nawet w HP różnie się to układa bo są różne metody pobierania z podajników ;) np w 4600 kolorowej drukuję najpierw nieparzyste od ostatniej strony (drukarka bierze kartki z szuflady), po czym odwracam kartki plecami do dołu i układam na tacy podajnika ręcznego i klikam drukuj z opcją od ostatniej strony, strony parzyste... prawda że proste :?: :devil: :lol:
Natomiast w przypadku HP 1022 najpierw drukuję od pierwszej strony strony nieparzyste, po czym układam na tacy podajnika kartki nadrukiem do dołu i zaznaczam opcję drukuj od ostatniej strony, strony parzyste :D znów proste :Da sam duplex potrafi kosztować kilkaset zł jako opcja ;)

Widzę, że w tym przypadku OKI poszło krok dalej :twisted: duplex nie jako opcja ale jako coś wbudowanego ;) to za te pieniądze ........ to ja bym jej nie brał.... za TANIA :devil:
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 15.01.2011 21:46

Leszek Skupin napisał(a):....Błagam tylko nie z duplexem ...

Leszku, a ja myślalem, że jako profesjonalista, to coś w rodzaju Xeroxa wykorzystujesz, a nie ręcznie na "plecy" przekładasz :mrgreen: :wink:
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 17.01.2011 12:03

Jako użyszkodnik podrzucę moje doświadczenia:

1. W dawnych czasach kupiłem za koszmarnie wielką gotówkę lasera Minolty. Sprawa się rypła, kiedy przesiadłem się na XP - sterowniki do PagePro1100L kończą się na Win2000 (co prawda po kombinacjach działa "na krzywo" pod XP do dziś, ale już nie lubię Minolty, bo na pytanie o nowe sterowniki kazała kupić nową drukarkę...)

2. Tani Jet od HP szybko przestał być tani, jak drukowałem głównie na czerwono ;); doładowywanie atramentu strzykawką też nie było dobrym pomysłem...

3. Jak mnie HP wkurzyło, to zamieniłem go na combo od Epsona - RX620; fajny sprzęt, pracuje tanio i wydajnie do dziś (6 osobnych kartridży, każdy po ok. 20ml); jak tylko skończył się oryginalny tusz, zacząłem stosować zamienniki - bez żadnych kłopotów; 10pln/sztukę, więc nie muszę się ograniczać; Wady? Prędkość druku pozostawia wiele do życzenia, czasem doskwiera brak zasobnego podajnika papieru;

4. Do firmy sprawiłem sobie laser mono Brother DCP-7040 i jestem bardzo zadowolony; tanie i łatwo dostępne zamienniki, wydajny, szybki sprzęt; podajnik na papier, podajnik dokumentów do szybkiego skanowania (działa jak dobre ksero); wady - oryginalny, dołączony toner skończył się po przedrukowaniu 2 ryz papieru... (zamiennik ma już za sobą 3000 stron i jeszcze nie krzyczy "jeść")

Reasumując - z własnego doświadczenia podpisuję się pod sugestiami przedmówców - jeśli mono, to polecam laser od Brothera.

W tusze, tonery itp. zaopatruję się na 123drukuj.pl lub dodrukarki.pl, ale zapewne jest wiele innych sklepów, gdzie znajdziesz tanie i dobre zamienniki.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.01.2011 12:23

Proszę pisać ......

Założyłem około 1,5 godz. temu nowy kardzik .... (drukuję powoli ponieważ muszę posprawdzać poprawność). Wydrukowałem około 50 stron i już mam komunkat, że atramentu +- 60 %.

Jeszcze mam 3 nowe wkłady (kardziki- ale nazwa, kto to wymyslił), drukarka z lipca 2010 r. ale mam jej zachłanności dość.

Laser ... Oki, HP, Brotcher, Canon , .... :?: ..... który, oto jest pytanie.
Mam być ekonomiczny, nieawaryjny, nieskomplikowany, zamienniki aby pasowały, .... ( nie musi śpiewać i podskakiwać) :wink: i takie ustrojstwo abym nie musiał za kilka miesiący kupować nowe (... bo się popsuło)
Czały czas śledzę temat i wypowiedzi ( w miarę jak mam czas).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.01.2011 12:26

woka napisał(a): (kardziki- ale nazwa, kto to wymyslił),

kartridż :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.01.2011 12:40

Samsung ML 2010....laserowa, koszt zamiennika ok.70 zł...żona księgowa więc dużo drukuje....2 lata-bezawaryjnie
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.01.2011 13:31

ML ... toż to prawie, jak Mercedes :lol:

Jedziesz do Warszawy?

Tak pośrednio, to i Woka powinien się z tobą załapać :wink:
agabe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agabe » 17.01.2011 13:36

ja polecam lasery z HP. mój stary wysłużony hapek 4L -org kosztuje ok 150 zł a jak zamiennik ok 50zł, dawno nie wymieniałam bo wydruku na jednym tonerze mam ok 5tys stron, a ten toner można samemu napełnic za 10 zł-nie napisze jak to to moja branza:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.01.2011 13:37

Poszukaj w necie na alledrogo HP 2420N.
Ceny smieszne, pytaj sprzedawcę, aby podal Ci ilość wydrukow.
Ja we Wrocku kupiłem w komisie z jakiegoś banku we Francji z przebiegiem 800 kopii.
Toner kolo 400pln na 11000 kopii.
Drukarka sieciowa przy okazji, zasobniki na okolo 800 kartek.
Mniód malyna.!

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.01.2011 13:37

..jak kupowaliśmy to była w średniej strefie cenowej..ale niezawodna jest naprawdę.. 8)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.01.2011 14:13

weldon napisał(a):kartridż :wink:

Pisze sie w jezyku polskim ..... wkład (atramentowy) a nie jakieś tam łamamnie języka . :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.01.2011 14:20

To jusz lepiej tusz ... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Drukarka- tania w eksploatacji ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone