Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce. Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie! [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Też uważam, że Hyde Park, jak żaden inny dział, nadaje się do "śmiecenia". Czasem takie śmiecenie jest bardzo przyjemne. Dziękuję za przepis na chleb. Lubię takie eksperymenty - w przyszłym tygodniu spróbuję. Jan.
No dobrze.... kmusial jak już chcesz powiększyć swoją objętość to podaję link jak zrobić zakwas i jak dalej postępować.
Uważne przestudiowanie tych postów pomoże nawet początkującym.
Chlebek własny wyśmienity jest, robiliśmy próby, ale jakoś trudno nam się na stałe tym zająć, może dlatego, ze ogólnie chleba prawie nie jadamy.
Polecam do chleba własne wyroby wędliniarskie, w takim zestawie trudno utrzymać dietę.
W sobotę będzie pierwszy wypiek, nie w maszynie tylko w piecu elektrycznym.
Jareksz, o objętość jak narazie się nie boję, zobaczymy co będzie po wypieku Dziękuję wszystkim za rady.
Krzysiek
Jareksz napisał(a): Piekłem też na zakwasie z mąki żytniej, ale po miesiącu wakacji w cro zakwas mi umarł....fakt na zakwasie jest lepszy.
Również piekę chleb na zakwasie. A żeby "nie umarł", należy zakwas przechowywać w lodówce. Do foliowego woreczka wsypać trochę mąki żytniej, na to zakwas, torebkę zawiązać i do lodówki. Mój wytrzymał tak przechowywany trzy tygodnie ( może wytrzyma i cztery? ), był troszkę wyschnięty, ale po wyjęciu znowu " ruszył ".