Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dokarmiamy ptaki - karmniki

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirek109
Cromaniak
dokarmiamy ptaki - karmniki

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 29.01.2010 20:33

Jako że dokarmiamy jak potrafimy to pochwalmy się karmnikami do których sypiemy jedzonko :)
Ja wrzucę swoją fotkę - karmnika - jutro.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.01.2010 10:43

Nie mam karmnika. Zawiesiłem kulkę i wysypałem na podstawce ziarno (na balkonie). Jak były te duże mrozy to żaden nie przyleciał. Jak mówi dr Kruszyński siedziały w ukryciu żeby nie tracić energii (zysk energetyczny wątpliwy a stracić można dużo). Dziś na balkonie 10 cm śniegu, stale sypie i nawiewa nowy.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 30.01.2010 10:50

Witam imiennika :wink:
To jest mój karmnik, własnej produkcji 8O

Obrazek

:roll:
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 30.01.2010 11:06

Ja również dokarmiam praszki, ale karmnik posadowiłem na rurce a nie na słupku ogrodzenia.
Tak żeby koty nie miały ułatwionego zadania w polowaniu.
Poza ptakami dokarmiam również sarny sianem.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 30.01.2010 13:40

Ja namiętnie dokarmiam pośrednio obsrajdachy krakowskie, czyli gołąbki.
Z tymi gołębiami to tylko jest jeden mankament, że to ich ptasie gówno okropnie żrące jest i paskudne... zresztą jak każda kupa... oczywiście poza końską.. :P
A pośrednio z tegoż powodu, że niedojedzony w domu chlebek zbieram i potem przekazuję pełną reklamówkę sąsiadce-babci-gołębiowej poprzez powieszenie tejże reklamówki z suchym chlebkiem na sterczący z okratowanego okienka drucie w domku śmietnikowym.

gołąbek to też zwierz cywilizowany i potrzebuje pomocy mieszczuchów..
:D
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 30.01.2010 14:37

Ja systematycznie dokarmiam rodzinkę zajączków zadomowionych na naszym placu zabaw.Ostatnio mąż bawił się w rozstawianie marchewek co 20 cm ,bo a może zajączek nie zauważy albo je zasypie :)
ja natka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja natka » 30.01.2010 17:45

Mam dwa karmniki i wiszącą kulkę tłuszczu oblepioną ziarenkami.
Regularni goście to sikorki i kos. Zaglądają też sroki, a rzadziej sójka.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.01.2010 18:35

My też dokarmiamy :)

Akurat pusty

Obrazek

Obrazek

Obrazek
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 30.01.2010 18:49

Ja też bez karmnika i od razu na parapet wysypuję różne pyszności. Najszybciej schodzi słonecznik :lol: Potem okruszki chleba, a potem cała reszta. Nic (tzn. śnieg) nie zasypuje jedzenia, bo się ptaszyska już przyzwyczaiły do godziny karmienia :lol:

Na początku zimy miałam dużo sikorek i szpaki czy coś takiego (niby podobno odlatują, to co to w takim razie jest innego... :? ). Teraz już niestety tylko gołębie. Najbardziej mnie bawią tym, że nigdy nie zaczynają jeść, dopóki nie zajrzą mi do środka, do pokoju. Nawet mrugnąć nie można, bo od razu uciekają, ale jak wytrzymam bez mrugnięcia, to już potem patrzę jakie to wszystko wredne i jak się biją między sobą.

Zapominam o słonince - przybiłabym na gwoździu do ściany :lol: I miałabym pewnie co odważniejsze sikorki w gościnie. Muszę to wreszcie zrobić.
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 30.01.2010 18:51

JacYamaha napisał(a):Nie mam karmnika. Zawiesiłem kulkę i wysypałem na podstawce ziarno (na balkonie). Jak były te duże mrozy to żaden nie przyleciał. Jak mówi dr Kruszyński siedziały w ukryciu żeby nie tracić energii (zysk energetyczny wątpliwy a stracić można dużo). Dziś na balkonie 10 cm śniegu, stale sypie i nawiewa nowy.

Ja też nie mam karmnika, więc głupi podsypałem ptaszkom na podest. Przyszła śnieżyca i po 5 minutach jedzonka już nie było widać. A tak w ogóle to zwierzaki naprawdę mają ciężko - niedaleko domu widujemy często zdesperowane sarny i zające. Ten wątek przypomina mi, że mogłbym zrobić dla nich więcej...
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 30.01.2010 19:10

mirek109 napisał(a):Ja wrzucę swoją fotkę - karmnika - jutro.

Przepraszam. Nie dotrzymałem słowa. Nie było czasu złapać za aparat ale nie zapomniałem nasypać mieszanki do karmnika :)

Kule wiszące w siateczkach chętnie odziobują sikorki ale jedna (kula) na krótkim sznureczku czasami służy kosom :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.01.2010 12:58

Dziś odwiedził mnie taki gość, nie wiecie kto to taki bo ja to co najwyżej sikorkę rozpoznam :oops:

Obrazek
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 31.01.2010 13:39

Oto i mój karmnik :)
Żadna rewelacja ale staram się by był zawsze dobrze zaopatrzony :)
Wykonany z dwóch podstawek i rury pcv i pręta gwintowanego :)
Rura to spiżarka :) Patyk pomiędzy drzewem a karmnikiem ułatwia dojście kosom. Sąsiadka dokarmia wrony więc moi przyjaciele skrzydlaci mają od nich spokój :)

Obrazek

Jest też na balkonie nasypane i tu zagląda czasem ptaszek podobny do sikorki ale raz większy i dziób ma krótki ale bardzo gruby. Nie udało mi się go sfocić. Może ktoś z Was pomoże w rozpoznaniu wskazując linka bym mógł rozpoznać :)

By nie otwierać nowego tematu - pochwalę się figą.

W piwnicznym składziku figa już jest w takim stanie
Obrazek
W zeszłym roku rosnąca w ogrodzie obmarzła. Wyciąłem wszystko przy samej ziemi i puściły nowe pędy. Urosły na wysokość 1,90m.
Tą w tym roku będę trzymał w donicy w ogrodzie. Może kiedyś zaowocuje :)
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 31.01.2010 13:48

mirko napisał(a):Witam imiennika :wink:

Witaj :)
I przy okazji dzięki za wielokrotną pomoc :)

Powodzenia :)
ja natka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja natka » 02.02.2010 20:10

Rysio napisał(a):Dziś odwiedził mnie taki gość, nie wiecie kto to taki bo ja to co najwyżej sikorkę rozpoznam :oops:

Pustułka? Tak mi wygląda.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone