Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy w końcówce sierpnia tłoczno w Dubrowniku i Plitwickich

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 18.05.2010 10:26

Witam . Powiedzcie jak wygląda sprawa dostępności parkingów w Dubrowniku w ostatnich / tak 25-27/ dniach sierpnia. Czy bardzo wtedy tłoczno. Jak wygląda sprawa tłoku po 27 sierpnia przy Jeziorach Plitwickich.Czy robi się tam trochę luźniej. Niestety wrzesień z wiadomych względów już nie wchodzi w grę. Co myślicie o tym terminie.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 18.05.2010 10:31

Myślę, że termin dobry, choć jak dla mnie dobry jak każdy inny. Nigdy nie jest tak źle, żeby w Dubrowniku nie znaleźć miejsca parkingowego, czasem trzeba tylko dłużej poszukać. W zeszłym roku na początku sierpnia na dużym, kilkupoziomowym parkingu było miejsc od koloru do wyboru.

Plitvice - tu nie wiem, tam mnie jeszcze nie było :)
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 18.05.2010 11:16

Dziękuję Yskyerka. Jak daleko od Murów jest ten duży parking, czy mogłabyś podać ulicę, żeby jakos trafić.Byliśmy już 2 razy w Chorwacji. Raz w Makarskiej i raz na Ciovo i jakos tak się składało ,ze nie dotarliśmy w te 2 cudne miejsca/ Dubrownik i Plitwice/. w tym roku nie odpuszczę, tylko przeraża nas ten problem z parkowaniem.Pozdrawiam.
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 18.05.2010 11:46

Parking jest tutaj, przy tych kortach, jeśli pamiętam. Są znaki prowadzące wąskimi uliczkami w dół do starego miasta. Czy daleko? pewnie z 500 - 700 metrów. Plus ten, że parking jest wielopoziomowy, więc nie nagrzeje ci się auto.
Ceny - 5 kun za godzinę, 60 kun za cały dzień.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 18.05.2010 11:53

new1984 napisał(a):Parking jest tutaj, przy tych kortach, jeśli pamiętam.

Zgadza się, to jest to miejsce.

new1984 napisał(a):Ceny - 5 kun za godzinę,.

Wydaje mi się, że 6 kun
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 18.05.2010 12:11

Arek napisał(a):Wydaje mi się, że 6 kun

Ja osobiście nie pamiętam, cenę wziąłem stąd.

Jakby nie było, 1 kuna to niewielka różnica. :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 18.05.2010 12:20

Napisałem, że wydaje mi się, bo też już nie pamiętam, a i kwit parkingowy dawno w koszu wylądował.

Na szybko znalezione: tu podają 6 za godzinę

:)
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 18.05.2010 16:22

Dziękuję za opinie i namiary na parking. Czyli najlepiej być tam wcześnie rano, a czy dzień tygodnia ma jakies znaczenie, czy w sobotę i niedzielę będzie gorzej?
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 18.05.2010 18:38

W Plitvicach byłem na początku sierpnia 2005 r. i o ile nic się nie zmieniło to parking jest po prostu w lesie i nie było problemów z miejscem .
Padało jak cholera :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2010 19:00

Nigdy nie bylem w tych miejscach pod koniec sierpnia (jeździłem tylko w tzw. "wysokim sezonie"), ale w związku z tym, że byłem tam kilka razy, przedstawię moją opinię. W Plitvicach czasami było ciasno, ale nigdy tak ciasno, że nie dało się zaparkować :lol: czyt. nie warto odpuszczać Plitvic, bo..."może miejsca nie znajdę".
Dubrownik to czasami rzeczywiście koszmarek parkingowy w sezonie. Wg mnie lekko nieprzewidywalny 8O Czasami szukasz - i masz, a czasami szukasz i d. blada - długo nie masz :) Zdarzyło mi się, że za mostem przez zatoczkę (wiadomo którym), na wszystkich zjazdach do centrum stali policjanci i wszystkie autka na obcych blachach odprawiali z kwitkiem, mówiąc o braku miejsc - wtedy należy zawrócić i przed mostem zjechać na starą drogę i wokół zatoczki, dołem dojechać do centrum - gdzie na pewno coś się znajdzie :lol:
Jednakże powyższe "manewry" dotyczą typowego sezonu - pod koniec sierpnia, wg mnie można walić w ciemno :lol:
Przyjemnego zwiedzania.
Pozdrav
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 18.05.2010 19:06

cropag napisał(a):Ja już dwa razy przymierzałem się do Plitvic (wrzesień 2005 i czerwiec 2008). Padało jak cholera :lol: , więc zrezygnowałem ze zwiedzania. Może w tym roku, w drodze powrotnej z Pagu?
Do trzech razy sztuka :lol:
jimmi
Croentuzjasta
Luz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 18.05.2010 19:32

Moje spostrzeżenia z dwukrotnych odwiedzin tego pięknego miasta w tym okresie to fakt iż pod koniec sierpnia ruch powoli zamiera, jest dużo luźniej szczególnie tak gdzieś po 25. Co do Plitvic niestety nie wiem.
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 18.05.2010 20:42

Bardzo dziękuję wszystkim za opinie. Tak właśnie się łudzimy,że koncówka sierpnia będzie ciut luźniejsza. Również życzę miłego wypoczynku.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone