Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

CRO miało się nie powtórzyć - ale powoli.... :D

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.04.2011 08:51

CinnamonGirl napisał(a):...zalecone przez lekarza - nad morzem alergii brak :)).

:D .... dobry żart.
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 05.04.2011 10:02

Wojtek napisał(a):Radziłbym sie zainteresować czy kilkunastogodzinne leżakowanie 4 miesiecznego dziecka w foteliku podczas podrózy jest dla niego zdrowe.
Ja osobiscie byłem z rocznym dzieckiem i podróż nie była sympatyczna. Na miejscu juz jak najbardziej ok. :lol:

Podobno (taką wersje znałam jak moje było maleńkie) leżakowanie w foteliku jest jak najbardiej w porządku, foteliki dla najmniejszych są profilowane tak, aby pozycja przypominała płodową. Dla malucha lepszy fotelik niż wypłaszczony leżaczek.

Dla nas podróż z rocznym dzieckiem była najłatwiejsza ze wszystkich, z dwulatką było jeszcze nieźle, najgorzej było z 3latką - mało spała, dużo gadała :)
4 latka już zajęła się książeczkami i bajkami na dvd. :)
Ale z pewnością z roczniakiem było najmniej męcząco dla rodziców. Każde dziecko jest inne, nasze, od 6tego m-ca spedzające dwie godziny na dobę w samochodzie, nigdy w podróży nie sprawiało problemów.

Pozdrawiam,
Aśka
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 05.04.2011 13:06

woka napisał(a):
CinnamonGirl napisał(a):...zalecone przez lekarza - nad morzem alergii brak :)).

Nie rozumiem twego sarkazmu.
Przez lekarza miałam zalecone od 8 roku zycia przynajmiej raz w roku bywać nad morzem - i faktycznie mogę potwierdzić, że nad samym morzem nie mam alergii - wynika to z prostego faktu zwykle wieje od morza czyli jest mniej pyłków w powietrzu.
Pisze to osoba, która w wieku szkolnym w słoneczny i wietrzny dzień nie mogła wyjść na dwór ze wzgledu na pyłki. Morze to było dla mnie zawsze wybawienie, problem duszności na tle alergicznym też znikał jak ręką odjął, nie musiałam tez faszerować sie lekami.
Teraz na starosć jestem odczulona i mam generalnie spokój z tym.
piotr65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr65 » 05.04.2011 13:28

Jaka starość, o czym Ty piszesz (mówisz). :)
Co do alergii, identyczną sytuację miałem z synem.
Pozdrawiam.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.04.2011 15:36

CinnamonGirl napisał(a):
woka napisał(a):

Nie rozumiem twego sarkazmu.

Cinamonka ...
Już wyjaśniam. Nad morzem mieszkałem lat "naście". Tam też urodziły się moje dzieci. Po zmianie miejsca na podkarpacie dziecko zachorowało na anginę, taką uporczywą, co rusz się nawracała.
Lekarka w pewnym momencie mówi - powinni państwo wyjechać z synem nad ..... morze. Cała checa w tym, że myśmy pół roku wcześniej z tamtąd zjechali. ( do tej pory pamiętam zmieszany wyraz twarzy tej lekarki ..... skończyło się całkiem przyjemnie)

Ktoś pisał, że nad morzem nie ma żadnej alergii. .... Następny żart.
Dla osoby "z lądu" zapewne pomaga ale czy zawsze i każdemu pomoże :?: Moje doświadczenie mówi, że niekoniecznie.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 05.04.2011 16:15

woka napisał(a):Ktoś pisał, że nad morzem nie ma żadnej alergii. .... Następny żart.
Dla osoby "z lądu" zapewne pomaga ale czy zawsze i każdemu pomoże :?: Moje doświadczenie mówi, że niekoniecznie.

O tym braku to pisałam w moim kontekscie (w ramach alergii na pyłki gdzie testy pokazywały po kilkanaście mm odczyny (kto ma alergię ten kojarzy że to bardzo duże uczulenie) nad morzem zero objawów) a nie, że tam ludzie nie cierpią na nią.
Nie da się ukryć, że niektóre alergeny są tam w mniejszych stężeniach choćby pyłki. Natomiast nie ma bata na sierść, czy na kurz - tu nie ma znaczenia czy góry, czy morze ;) jest futrzak jest alergia :D

Sorki za zaśmiecenie wątku :oops:
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 05.04.2011 18:46

całe życie mieszkam nad morzem, i alergię mam jak się patrzy :o za to jak jadę w góry czy do Cro, jakoś dziwnie ustępuje :lol: kwestia wody i klimatu, jestem strasznie uczulona na chlor a u nas woda bardzo obfita w tego tam :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.04.2011 19:11

michael_tureck napisał(a):Problemem dla mnie jest coś zupełnie innego - zaplanowałem wczasy wbrew mojej żonie która jest przerażona faktem że będziemy podróżować w dwie rodziny (nasi znajomi z 3 letnim dzieckiem) i my z dzieckiem które się za chwilę rodzi więc w czasie podróży będzie miało mniej więcej 4 miesiące.

a to kolejny, czy to chodzi o tą samą żonę?
michael_tureck napisał(a):Może tylko coś sprostuję
1. Planuję urlop zawsze sam bo moja żona nie ma pojęcia o geografii i o tym gdzie by chciała spędzić wakacje..... i ma 100 % zaufanie do moich wyborów, ponieważ ja jako handlowiec międzynarodowy byłem już w wielu miejscach w Europie i świecie i raczej wybieram fajne miejsca na wczasy,,,,, na pewno ciekawe
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 05.04.2011 20:27

Może nie na miejscu lecz ja w wieku 36-37 lat często miewałem 0 leukocytów i nic mi się nie stało,raz była akcja jak ze szpitala nawiałem po sterydowej chemioterapii i trzy dni naokoło bloku w lutym zapitalałem(nie mogłem się po tym towarze w miejscu zatrzymać) i na dzień dzisiejszy jeszcze żyję.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.04.2011 06:47

Madzik68 napisał(a):całe życie mieszkam nad morzem, i alergię mam jak się patrzy :o za to jak jadę w góry czy do Cro, jakoś dziwnie ustępuje :lol: kwestia wody i klimatu, jestem strasznie uczulona na chlor a u nas woda bardzo obfita w tego tam :D

Zgadzam się całkowicie.
Niektórzy natomiast sądzą, że jak na morzem to już problem całkowicie znika. Jest to nieprawda. Może pomóc ale nie musi.
Jeżeli bedziemy chodzic plażą i wiatr od morza - jest szansa, że pomoże (niektórym). Jeżeli chodzimy plażą a wiatr od lądu - kichamy nadal (niektórzy).
Ponadto alergia to skomplikowana materia. Ktoś ma i nie może z tego wyjść, inny choćby był w samym centrum kurzu, pyłków, płynów - nic mu nie jest.
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 06.04.2011 08:32

alergia nad morzem.....

Mieszkam tu już hohoho lat i to od urodzenia i pierwsze słyszę żeby morze leczyło alergię. Jak napisali przedmówcy zależnie od wiatru czynnik alergizujący może zaistnieć lub zostac przesuniety/usunięty. To raczej dobroczynny fakt zmiany klimatu i otoczenia, jod (ten nasz nadmorski) itp.
Cociekawe nam nad morzem polecano zmianę kliamtu na górski......
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.04.2011 08:34

scrapp napisał(a):alergia nad morzem.....

Pierwsze słyszę,żeby góry leczyły alergię. :wink:
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 06.04.2011 08:52

anakin napisał(a):
scrapp napisał(a):alergia nad morzem.....

Pierwsze słyszę,żeby góry leczyły alergię. :wink:

A tak ci się wydawało?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.04.2011 08:53

scrapp napisał(a):A tak ci się wydawało?

Tak mówią. :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 06.04.2011 10:45

anakin napisał(a):
scrapp napisał(a):A tak ci się wydawało?

Tak mówią. :wink:

myślisz, że Beskidy za niskie?
góry chyba leczą alergie, ale góry lekarstw ....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

CRO miało się nie powtórzyć - ale powoli.... :D - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone