napisał(a) piekara114 » 18.05.2020 21:00
sito_zabrze napisał(a):Piekara jeśli dalej uważasz ze blok lepszy i wygodniejszy to raczej mamy trochę inne spojrzenie na estetykę

Widok z okna jak na warunki miastowe wcale nie jest taki zły.... A do estetyki zaliczymy "wiejskie" zapaszki tam, gdzie nie ma kanalizacji? Bo na sporej większości polskich wsi kanalizacja jeszcze nie dotarła, a wiele osób ma szamba bez dna lub co gorsze połączone z rowami....
A co do wsi i domu.... Właśnie (no już chwilkę temu) wróciłam z działki, 25 km ode mnie, po plewiłam, posiałam, posadziłam, Pan M.coś pokosił. Obok dom rodzinny męża, w którym chwilę mieszkaliśmy i gdzie spokojnie mogłam zostać lub w pobliżu się budować... Po wszystkich zabiegach działkowych z przyjemnością wróciłam do siebie do bloku, gdzie mam widok z okna na drzewa, łąkę i las, a sklepy, kawiarnię, lodziarnię pod nosem lub w zasięgu spaceru 10-minutowego, jak chcę skorzystać z innej niż pobliska. Jak jechałam swoją cytryną to tak myślałam, że jak dobrze, że popołudniami od kilku lat nie muszę robić za taksówkę dla syna, a syn nie jest ograniczony możliwościami poprzez mieszkanie na wsi. Ile życia ja bym straciła na wożeniu syna na zajęcia dodatkowe, do gimnazjum, na spotkania z kolegami, ile godzin przez ostatnie 10 lat przeleciało by mi (lub Panu M.) przez palce jeżdżąc i czekając na niego. Przerabiałam to z drugiej strony będąc dzieckiem i wiem ile możliwości miałam poza zasięgiem mieszkając na wsi, a komunikacja miejsca najgorsza nie była. Dla mnie blok, ewentualnie dom, ale tylko w mieście lub miasteczku i to z dobrą, wygodną i częstą komunikacją... Żaden widok mnie nie przekona, że mieszkanie na wsi jest lepsze. Może po 60-tce będę chciała inaczej, ale raczej będą wolała być aktywną seniorką (jak dożyję) z wygodami pod nosem i możliwościami ...