Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2016 19:40

Kiepura napisał(a):Oglądając dzisiejsze ME miałem wrażenie, że na serio zabrano się za doping w LA.

A w ogóle trza się cieszyć, dobrze nam idzie ostatnio. Carpe diem. :D

Lekkoatletom kibicuję od zawsze - i często oglądam jak jest transmisja w zawodów.

A tak na marginesie - to w reprentacjach innych krajów zatrzęsienie "obcokrajowców".
Nawet w naszej trafiła się "rodzynka" - Sofia Ennaougi :lol:
pb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pb » 10.07.2016 21:25

Właśnie ucieszyłem się uświadamiając sobie ze już za tydzień o tej porze będę w drodze na urlopik :) do CRO
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 10.07.2016 21:39

ucieszyło
w końcu na żywi zobaczyłem jak wygląda pendolino

zasmuciło
myśląc o przyszłorocznych wakacjach nie chce mi się jechać do Chorwacji... tam wszędzie jest tak samo lub bardzo podobnie

Po 3 pobytach w tym kraju nic mnie tam nie ciągnie... Dziwne.. a jeszcze 3 lata temu czyli po powrocie z ostatniego pobytu w CRO nie wyobrażałem sobie wakacji w innym kraju..

Góry i morze.. coś jeszcze jest tam ciekawego? Pomijam Dubrownik, bo to miasto zostawiamy az nasz junior będzie trochę starszy. Ale poza tym? Co tam może jeszcze pozytywnie zaskoczyć?

Góry i morze ? :)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 10.07.2016 22:59

Janusz Bajcer napisał(a):A tak na marginesie - to w reprentacjach innych krajów zatrzęsienie "obcokrajowców".
Nawet w naszej trafiła się "rodzynka" - Sofia Ennaougi :lol:

Niestety, też to zauważyłem. I to mnie zasmuciło. Łatwość "asymilacji" powinna być zasadniczo ograniczona przez władze LA.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2016 23:48

Jaka "asymilacja" - przecież Matka Polka :lol: :idea:
I chyba okularów nie założyłeś :wink:

Cytat:
- Myślę i mówię po polsku, jestem chrześcijanką. Rodzice się rozwiedli. Przez całe życie mnie i brata wychowywała mama, arabskiego w ogóle nie znam. A w Maroku byłam dopiero w tym roku. Podczas mityngu w Rabacie publiczność zerwała się z miejsc, gdy prowadziłam w biegu. A gdy usłyszała, że jestem Polką, to siadła - śmieje się Sofia.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 11.07.2016 06:07

Janusz Bajcer napisał(a):Jaka "asymilacja" - przecież Matka Polka :lol: :idea:

Cytat:
- Myślę i mówię po polsku, jestem chrześcijanką. Rodzice się rozwiedli. Przez całe życie mnie i brata wychowywała mama, arabskiego w ogóle nie znam. A w Maroku byłam dopiero w tym roku. Podczas mityngu w Rabacie publiczność zerwała się z miejsc, gdy prowadziłam w biegu. A gdy usłyszała, że jestem Polką, to siadła - śmieje się Sofia.

Ale nie chodziło mi o nią (moja wina trzeba było akapit o niej wygumkować) tylko np. o te całe tabuny etiopczyków w różnych reprezentacjach (Turcja!), których zwyczajnie zaimportowano bo szybko biegają i dano obywatelstwo od kopa by spełniali warunki władz LA.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.07.2016 06:41

Pisz petycję do odpowiednich władz o zakaz importu :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2016 12:09

Kiepura napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Jaka "asymilacja" - przecież Matka Polka :lol: :idea:

Cytat:

Ale nie chodziło mi o nią (moja wina trzeba było akapit o niej wygumkować) tylko np. o te całe tabuny etiopczyków w różnych reprezentacjach (Turcja!), których zwyczajnie zaimportowano bo szybko biegają i dano obywatelstwo od kopa by spełniali warunki władz LA.

Niestety Kiepura ma rację... tylko Szwajcaria ma w tym względzie prawidłowe podejście.

To właśnie mnie smuci...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.07.2016 17:00

Kiepura napisał(a):Łatwość "asymilacji" powinna być zasadniczo ograniczona przez władze LA.

W zasadzie to fakt, że jak się ogląda reprezentacje - choćby Francji na mistrzostwach trampkarzy - to lekka nuta zirytowania pobrzmiewa, ale z drugiej strony może to tylko nasze odczucie, bo po prostu nie jesteśmy przyzwyczajeni do takiego widoku, który na zachodzie jest standardem?
Siostrzenica na studiach w Holandii była na roku jedyną białą, w dodatku cudzoziemką, więc jak ma wyglądać reprezentacja tego kraju? :)

Z drugiej strony lepsze to niż powrót do enerdówka i wstrzykiwanie krwi, czy szprycowanie jakimiś świństwami, bo widok nurzającego się w bagnie Armstronga był bardziej przykry, niż kolor skóry jego konkurentów.

No i jest jeszcze problem z pewnymi zasadami, jakie te władze powinny wprowadzić. Jak baba ma za dużo hormonów męskich, to jeszcze jakoś można by w przepisach ująć, a te inne? Był jeden taki, co segregację rasową wprowadzał ... To se ne vrati ;)
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 11.07.2016 18:36

a powinno być tak...rodzisz się,.....i otrzymujesz obywatelstwo...i masz prawo w wieku 17 lat raz jedyny go zmienić ale już na ZAWSZE!! I tyle...w kontekście, dla piłkarzy i sportowców (wybitnych- patrz żużel) to jakiś problem (finansowy)...dla menażerów biegaczy "afrykańskich" ....to Bezrobocie...sport to pieniądze...jeżeli są uczciwie płacone to o.k. ...uwielbiam sport..oglądam sport..sam byłem sportowcem ( przez małe "s")..dlatego chciałbym, żeby .....w Rio było tak jak kiedyś w 1976 roku w Montrealu...albo i lepiej!!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.07.2016 19:48

arko2007 napisał(a):Niestety Kiepura ma rację... tylko Szwajcaria ma w tym względzie prawidłowe podejście.

W reprezentacji Szwajcarii ponad połowa zawodników wywodzi się z innych krajów. O sile zespołu Vladimira Petkovicia stanowią piłkarze rodem z Bałkanów, są też Afrykanie, Hiszpan i Turek.

:oczko_usmiech: :lol:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.07.2016 20:51

Vjetar napisał(a):
arko2007 napisał(a):Niestety Kiepura ma rację... tylko Szwajcaria ma w tym względzie prawidłowe podejście.

W reprezentacji Szwajcarii ponad połowa zawodników wywodzi się z innych krajów. O sile zespołu Vladimira Petkovicia stanowią piłkarze rodem z Bałkanów, są też Afrykanie, Hiszpan i Turek.

Nie wiem, o co chodzi z tym "poprawnym podejściem" Szwajcarii.

W ostatnim meczu z Francją grało tylko trzech rodowitych Szwajcarów: Yann Sommer, Fabian Schaer, Stephan Lichtsteiner.

Tylko widzisz, problem chyba na tym polega, że Hiszpan, czy Turek aż tak nie "psują" niektórym obrazu. Problem pojawia się,
kiedy jest więcej Afrykańczyków. Zarzut był przecież taki, że wczorajszy mecz przypominał finał mistrzostw Afryki.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 11.07.2016 21:14

Vjetar napisał(a):

My o chlebie wy o niebie. :D
Dyskusja jest o reprezentacji Szwajcarii w LA a nie w piłce nożnej.
Trza było oglądać relacje z Amsterdamu, były tam wzmianki na ten temat.

walp napisał(a):Tylko widzisz, problem chyba na tym polega, że Hiszpan, czy Turek aż tak nie "psują" niektórym obrazu. Problem pojawia się, kiedy jest więcej Afrykańczyków. Zarzut był przecież taki, że wczorajszy mecz przypominał finał mistrzostw Afryki.

Bo przypominał. Z faktami się nie dyskutuje.
Tradycyjnie usiłujesz zobaczyć gdzieś rasizm, gdzie go nie ma. A chodzi o zasady. Proponuje wrócić do tematów z Euro 2012, gdzie ówczesną drużynę piłkarską konsekwentnie nazywałem reprezentacją PZPN, dlatego, że Smuda ściągał różnej maści farbowane lisy (bynajmniej nie z Afryki), by tylko odnieść sukces. Z tego też powodu od piłki reprezentacyjnej na stadionach odeszła wówczas większość kibiców, którzy zostali zastąpieni przez widzów i sympatyków sukcesu.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.07.2016 18:41

Kiepura napisał(a):
Vjetar napisał(a):

My o chlebie wy o niebie. :D
Dyskusja jest o reprezentacji Szwajcarii w LA a nie w piłce nożnej.
Trza było oglądać relacje z Amsterdamu, były tam wzmianki na ten temat.

walp napisał(a):Tylko widzisz, problem chyba na tym polega, że Hiszpan, czy Turek aż tak nie "psują" niektórym obrazu. Problem pojawia się, kiedy jest więcej Afrykańczyków. Zarzut był przecież taki, że wczorajszy mecz przypominał finał mistrzostw Afryki.

Bo przypominał. Z faktami się nie dyskutuje.
Tradycyjnie usiłujesz zobaczyć gdzieś rasizm, gdzie go nie ma. A chodzi o zasady. Proponuje wrócić do tematów z Euro 2012, gdzie ówczesną drużynę piłkarską konsekwentnie nazywałem reprezentacją PZPN, dlatego, że Smuda ściągał różnej maści farbowane lisy (bynajmniej nie z Afryki), by tylko odnieść sukces. Z tego też powodu od piłki reprezentacyjnej na stadionach odeszła wówczas większość kibiców, którzy zostali zastąpieni przez widzów i sympatyków sukcesu.

Oczywiście masz rację. Wiem, że mowa o LA. Zrobiłem to z premedytacją ale i trochę przekornie. :mrgreen:
Aż takiej "polityki" na poziomie kraju nie widzę...ale ja krótkowidz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2016 08:32

Atak,zamach w Nicei..... 8-O :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 712
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone