Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co sądzicie o Zadarze !

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
michałolsz.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michałolsz. » 23.03.2010 13:33

Ty filipki napewno wiesz cos, o plażach w zadzre i innych ciekawych miejscach w niedalekiej odległości więc może mi opowiesz...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.03.2010 13:59

michałolsz. napisał(a):Widzę że mój temat przeistoczył się w całkiem inny... a chciałem się dowiedzieć coś o zadarze.

tukopalnia wiedzy o Zadarze
tu o regionie.
Wystarczy przejrzeć uważnie i dokładnie.
Pozdrawiam
Filipki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Filipki » 23.03.2010 14:13

michałolsz. napisał(a):Ty filipki napewno wiesz cos, o plażach w zadzre i innych ciekawych miejscach w niedalekiej odległości więc może mi opowiesz...

Myślę,że na"terenie" forum znajdziesz masę informacji na temat tego miasta i okolic.Od siebie dorzucę kilka uwag oczywiście.Jeżeli chodzi o plaże to napiszę tylko,że cała wyspa Dugi Otok na którą można dopłynąć promem posiada masę pięknych plaż.Moje zdjęcia to tylko 1 przykład.W okolicach Zadaru znajdziesz ich też całe mnóstwo,ponieważ droga wylotowa z tego miasta ciągnąca się nadbrzeżem usiana jest wręcz plażami i campingami.Miasto jest doskonałą bazą wylotową do takich atrakyjnych miejsc i miejscowości jak"Vransko jezero""Park Paklenica"wodospady Krka"Szybenik"......Sam Zadar to duże miasto i jak na duże miasto przystało jest tam co robić zarówno w dzień jak i wieczorem.Oczywiście trudno nie polecić starego miasta z uroczymi knajpkami.Warto odwiedzić"morskie organy"które czarują swoją muzyką.Dla chętnych do zabawy i tańca jest wiele dyskotek w tym najbardziej popularne niedaleko promenady i portu.Dla zwiedzających godne uwagi jest również muzeum archeologiczne.O starym mieście dużo by pisać więc proponuję po prostu internet.Dla szukających wrażeń dodam jeszcze,że przed wjazdem do Szybenika jest wysoki most z którego można "polatać"na bungee.Z okolicznych miast jak np. Biograd organizowane są wycieczki statkami np. na archipelag KornatiTo co napisałem to naprawdę tylko cząstka tego na co pozwala nam zarówno sam Zadar jak i jego okolice.Wiem,że napisałem to wszystko dosyć chaotycznie i pobieżnie,ale trudno mi ogarnąć wszystko i zrobić z tego jakąś spójną relację.Na to niestety nie mam teraz czasu :cry: Kończąc.Ja osobiście polecam wyjazd w to miejsce,chociaż niekoniecznie do samego centrum.Wybrałbym raczej jakiś ustronny kamping niedaleko.Mieszkam w dużym mieście i urlop wolałbym jednak spędzić bliżej natury 8)
Pozdrawiam
portogaribaldi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) portogaribaldi » 02.04.2010 12:38

Porównywanie Gdańska z Zadarem to pomyłka
Zadar (wł. Zara) – miasto w Chorwacji (Dalmacja), nad Morzem Adriatyckim. Od 1991 należy do niepodległej Chorwacji. Zamieszkuje je ok. 82 tys. mieszkańców (2005).
Gdańsk z 455 830 mieszkańców, birorąc pod uwage Gdynię, Sopot, to pewnie 700tys.
Dodam jeszcze, ze przemyslowa dzielnica w Zadarze ciągnie się na poludnie wzdluż wybrzeża zaś dzielnice Diklo i Borik na połnoc. Jestem pewien, że urlop będzie na pewno wspaniały. Dodam również, że potrzeby każdy z nas ma inne. Byłem w wielu miescach w Chorwacji o rejon Zadaru nie "przygniótł" mnie cywilizacyjnie. Aby uniknąć turystów to trzeba jechać na bezludna wyspę, tylko po co
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.04.2010 19:44

portogaribaldi napisał(a):Porównywanie Gdańska z Zadarem to pomyłka
Zadar (wł. Zara) – miasto w Chorwacji (Dalmacja), nad Morzem Adriatyckim. Od 1991 należy do niepodległej Chorwacji. Zamieszkuje je ok. 82 tys. mieszkańców (2005).
Gdańsk z 455 830 mieszkańców, birorąc pod uwage Gdynię, Sopot, to pewnie 700tys.
Dodam jeszcze, ze przemyslowa dzielnica w Zadarze ciągnie się na poludnie wzdluż wybrzeża zaś dzielnice Diklo i Borik na połnoc. Jestem pewien, że urlop będzie na pewno wspaniały. Dodam również, że potrzeby każdy z nas ma inne. Byłem w wielu miescach w Chorwacji o rejon Zadaru nie "przygniótł" mnie cywilizacyjnie. Aby uniknąć turystów to trzeba jechać na bezludna wyspę, tylko po co

Trochę przesadzasz...
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 08.04.2010 18:41

Zadar bardzo mi się podobał, chociaż noclegi mieliśmy kilkanaście kilometrów od Zadaru, w Zatonie. Samo miasto urocze, uwielbiałam późnym popołudniem wsłuchiwać się w dźwięk organów morskich, niesamowicie mnie to uspakajało. Miasto klimatyczne, szczególnie miło wspominam festiwal dalmacki w Zadarze, podczas którego w uliczkach stały grille z dalmackimi specjałami, a panowie ubrani w takie same stroje (pewnie dalmackie) chodzili uliczkami, zatrzymywali się przy stolikach i grali i śpiewali piosenki. Festiwal był w okolicach 27 czerwca z tego co pamiętam.
Jestem wielbicielką zabytków tym bardziej byłam pod wrażeniem Zadaru, chociaż pewnie jestem subiektywna, bo w Chorwacji byłam tylko raz, ale mogę z całą pewnością polecić ten rejon.
dany
Autostopowicz
Na pobyt-nie

Nieprzeczytany postnapisał(a) dany » 26.04.2010 18:15

Witam!!
Nie bedę tutaj odmienny od poprzedników Zadar piękny do zwiedzania na pobyt polecam niedaleką miejscowość Bibinje.
Pozdrawiam
bibinie
Globtroter
Re: Na pobyt-nie

Nieprzeczytany postnapisał(a) bibinie » 28.04.2010 22:14

dany napisał(a):Witam!!
Nie bedę tutaj odmienny od poprzedników Zadar piękny do zwiedzania na pobyt polecam niedaleką miejscowość Bibinje.
Pozdrawiam

Witamy;
Popieramy przedmówców w 100%. Będąc w CRO warto pospacerować uliczkami Zadaru i poczuć jego klimat ,a wieczorową porą rozkoszować się dżwiękiem morskich organów. Paradoksalnie dwukrotnie przejeżdżając/zwiedzjąc Zadar też korzystaliśmy z noclegu w Bibinje - POLECAMY
ra01
Podróżnik
Re: Na pobyt-nie

Nieprzeczytany postnapisał(a) ra01 » 18.05.2010 09:00

Będę w dzielnicy Borik 2 tygodnie w drugiej połowie czerwca. Po powrocie opiszę moje wrażenia z tego miejsca. Jestem dobrej myśli, na pewno będzie zaj.....ie. :-) A jeśli nie, to też opiszę, tylko że w formie przestrogi. Ale mam nadzieję że tak nie będzie.
jimmi
Croentuzjasta
Zadar

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 18.05.2010 19:37

Ja byłem dwa razy w tym mieście /zwiedzanie, nie plażowanie/i dwa razy padało. Moze miałem pecha ale wolę jechać na dół.
Filipki
Odkrywca
Re: Zadar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Filipki » 24.05.2010 13:25

jimmi napisał(a):Ja byłem dwa razy w tym mieście /zwiedzanie, nie plażowanie/i dwa razy padało. Moze miałem pecha ale wolę jechać na dół.

Cóż mogę "powiedzieć".....Hmmm...Rzeczywiście miałeś pecha;-).Kiedy my byliśmy,to przez 2 tygodnie nie spadła nawet kropla deszczu.Biorąc pod uwagę stosunek dni deszczowych do słonecznych i to,że było to drugi raz,to naprawdę pech.
Maciek79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 09.06.2010 22:55

ja byłem w Zadarze a dokładnie w jego części Diklo-Borik w 2007 roku i bardzo byłem zadowolony, całkiem spokojna okolica fajni ludzie. W tym roku dla odmiany wybieram sie do Vodic ;-) troche dalej na południe od Zadaru
Kasand55
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasand55 » 10.06.2010 10:31

Maciek79 napisał(a):ja byłem w Zadarze a dokładnie w jego części Diklo-Borik w 2007 roku i bardzo byłem zadowolony, całkiem spokojna okolica fajni ludzie. W tym roku dla odmiany wybieram sie do Vodic ;-) troche dalej na południe od Zadaru

Jadę dokładnie tam z rodziną na początku września. Piszą o plażach żwirowych (cz takie jak w Jstrzębiu Zdroju?), czy raczej jednak kamieniste?
Maciek79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 10.06.2010 11:13

Kasand55 napisał(a):Jadę dokładnie tam z rodziną na początku września. Piszą o plażach żwirowych (cz takie jak w Jstrzębiu Zdroju?), czy raczej jednak kamieniste?

Nie byłem w Jastrzebim Zdroju, natomiastw okolichach Zadaru plaże są różne.: Kamieniste, żwirowe i takie gdzie mamy doczynienia z betonowym progiem - jakby zejście do basenu - z metalowymi drabinkami.. Najładniejsza żwirowa plaża w Diklo-Borik jest w okolichach kompleksów hotelowych - z tym że sprytni Chorwaci pobierali za wejście 5 kuna w 2007 roku ( nie wiem czy to zgodne z prawem), po godzinie 16tej już poborców nie było ;-) takie młode łebki ;-). w Kazdym razie w Chorwacji trzeba mieć ze sobą na plaże jakąś kalimatę albo leżak, oraz gumowe buciki do kąpania. Dno morskie bez względu na rodzaj samej plazy jest zawsze kamieniste.
Bezan44
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bezan44 » 10.06.2010 19:42

michałolsz.

Z Zadra proponuję na Iż

znam tam drzewo i płaską skałę nad samym morzem
można na niej rozbić nawet duzy namiot.

Służę informacją
Andrzej
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Co sądzicie o Zadarze ! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone