napisał(a) Janusz Bajcer » 26.11.2008 10:20
petris napisał(a):Może i mnie Mikołaj coś przyniesie?Może zwiększy
limit -na przyszły rok -obcowania z moimi dziećmi i ich dziećmi.Wszystko inne mam.

Dziwny wynalazek- Czas.
Niby wciąż mówimy, że go nie mamy lub mamy w nadmiarze. Patrzymy w zegary małe i duże, te w telefonach i na półce, i na ścianach jak w wyrocznię. Na jedno skinienie wskazówki wstajemy od stołu i nie dokończonego śniadania, by zdążyć na autobus, do pracy, do szkoły. By zdążyć na czas.
Ale czym właściwie jest czas? Czy definicje w słownikach nie nie wydają się niepełne? Choćby taka z Wikipedii:
"Czas- jedno z podstawowych pojęć filozoficznych, wielkość fizyczna określająca kolejność zdarzeń oraz odstępy czasowe między zdarzeniami".
Czy czas w ogóle istnieje? Czy nie jest on jedynie ludzkim wymysłem? Wszelkie inne istoty na Ziemi po prostu przychodzą na świat, żyją, rozmnażają się, bronią przed wrogami i umierają. Po prostu trwają bez świadomości upływu czasu. Może człowiek sam utrudnił sobie życie. Lecz czy bez czasu zbudowałby cywilizację? Mnóstwo kultur ma w dorobku miernik czasu-istnieje hipoteza, że słynne Stonehenge pełniło funkcję kalendarza. A kalendarz juliański, gregoriański, a klepsydry, zegary wodne? Człowiek za cenę rozwoju musiał zapłacić zniewoleniem przez czas. Twór, którego nie można zobaczyć, którego nie można dotknąć, który włada nawet najważniejszymi ludźmi świata. To wartość doceniana zwykle wtedy, gdy zbliża się kres życia. Bo każdy otrzymał od losu pewien limit- większy lub mniejszy- by go mądrze, w pełni wykorzystać. Z różnym skutkiem.
Droga petris - obudzony Mikołaj ma dla Ciebie cudowny zegarek , który zwiększy
limit czasu
na obcowanie z Twoimi bliskimi
.gif)