Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ciekawy komentarz w temacie Macieja Ziętarskiego

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 04.03.2008 10:00

Oddaje Wam pod własną ocenę... oraz ku przestrodze.

"Himalaje hipokryzji"

Łukasz Warzecha "Fakt":

Wypadek Macieja Zientarskiego to festiwal niebywałej hipokryzji. Zadawałem sobie dzisiaj pytanie, jak wyglądałyby komentarze i wiadomości w mediach, gdyby za kierownicą nie siedział właśnie Zientarski, ale jakiś anonimowy Jan Pipsztycki. Pewnie byłaby mowa o głupocie, brawurze, potencjalnym, a i faktycznym zabójcy.
Ale ponieważ uczestnikiem zdarzenia był znany dziennikarz, więc mamy tylko pełne troski opowieści o jego stanie zdrowia i apele w Antyradiu o krew.
Owszem, życzę Maciejowi Zientarskiemu powrotu do zdrowia. Po to, żeby mógł stanąć przed sądem i odpowiadać za nieumyślne spowodowanie śmierci oraz sprowadzenie niebezpieczeństwa katastrofy w ruchu drogowym. Mam nadzieję, że dostanie wyrok niezbyt wysoki, ale bez zawieszenia oraz straci na zawsze prawo jazdy.
Ja nie mam oporów. Zientarskiego nie znałem, solidarności zawodowej tu nie czuję żadnej. Może dlatego, że Puławską jeżdżę w tamtym miejscu niemal codziennie i dreszcz mnie przechodzi na myśl, co by było, gdybym się tam znalazł w chwili, gdy młody Zientarski miał omamy, że jest na torze wyścigowym. Mogę zatem napisać wprost: Maciej Zientarski zachował się jak idiota bez kontaktu z rzeczywistością. Za kierownicą sportowego samochodu był potencjalnym mordercą przypadkowych ludzi. Jest człowiekiem niebezpiecznym dla otoczenia. Dla publicznego dobra już nigdy nie powinien usiąść za kierownicą. Nigdy.
W wypadku zginął dziennikarz `Superaka". Miał straszną śmierć, wygląda na to, że się spalił. A ja zadaję sobie pytanie, czy był bez winy. Mowę mu odjęło? Zientarski, cisnąc gaz, sterroryzował go pistoletem? Czy coś zabroniło mu powiedzieć: `Maciek, zwolnij, nie szalej, tu są ludzie dookoła"?
Zientarski podobno lubił ostrą jazdę. Zastanawiam się, jak to możliwe, że dotąd nie stracił prawa jazdy (co być może uratowałoby mu zdrowie, a koledze życie). I mam natychmiastową odpowiedź: takich drogowych kretynów widzę wokół siebie setki. Są bezkarni, ponieważ polska policja skupia się niemal wyłącznie na mierzeniu prędkości (o czym już kiedyś pisałem). Znam w Warszawie kilkanaście miejsc, gdzie w godzinach szczytu bezmyślni kretyni łamią przepisy - nie przekraczając prędkości - po kilkanaście razy w ciągu minuty. Jedno z nich jest tuż obok miejsca, gdzie Zientarski wbił się w słup: niecierpliwi posiadacze dobrych aut notorycznie omijają zakorkowany jedyny pas skrętu z Rzymowskiego w prawo w Puławską w stronę Piaseczna, przejeżdżając przez powierzchnię wyłączoną z ruchu, wprost pod koła samochodów, jadących Puławską. Nigdy nie widziałem tam policji. Podobnie jak w innych niebezpiecznych miejscach.
Zientarski należał do grupy tych, którym się wydaje, że znana gęba upoważnia ich do nieliczenia się z nikim i niczym. Gwiazdorska elitka uwielbia chwalić się tym, ile kto jechał swoim dobrym autem i jak poradził sobie z zatrzymującą go policją. I faktycznie - polscy policjanci mają tendencję do ulegania czarowi znanej gęby. `A, pan Maciek. No, no, jechał pan 167 na godzinę. Niech pan trochę zwolni i szerokiej drogi". Taki mamy etos służby w drogówce. Gliniarz z małego hrabstwa w Stanach zachowałby się dokładnie odwrotnie: gdyby dopadł jakiegoś celebryta, wziąłby sobie za punkt honoru nie odpuszczać. Bo nikt mu nie będzie rozkazywał na jego terenie. Stąd potem na portalach plotkarskich wieści o złapanych na jeździe po pijaku albo łamaniu innych przepisów różnych Bradach Pittach i innych Jackach Nicholsonach.
Na Dzienniku.pl można przeczytać taką informację: współtwórca programu, który prowadził Zientarski, niejaki Maciej Pruszyński, beztrosko oznajmia, że `każdy mężczyzna mając okazję zasiąść za kierownicą ferrari, zechciałby sprawdzić, ile ono pojedzie". Dalej portal pisze, że Pruszyński `nie potępia kierowcy nawet za to, że dziennikarz sprawdzał ile pojedzie na ruchliwej i wyboistej ulicy Puławskiej".
Nie znam pana Pruszyńskiego. Szkoda, bo gdybym go znał, to bym go spytał, czy pamięta pewnego cwanego faceta, któremu kilka lat temu bardzo spieszyło się zimą do pracy. Tak bardzo, że zabił na przystanku autobusowym kilka osób. A może on też sprawdzał, ile pojedzie jego focus? A co by powiedział pan Pruszyński, gdyby ferrari Zientarskiego pociągnęło za sobą inne auto, którym jechałaby np. rodzina z małym dzieckiem? Też byłby taki wyrozumiały?
Nie oglądałem programów Zientarskiego. Podobno propagował bezpieczną jazdę. Okazuje się, że i to była hipokryzja. Z takimi jak on ludźmi jest jak z groźnymi przestępcami, którzy nie popełniają przestępstw, póki siedzą w więzieniu. Drogowy bandyta nie jest zagrożeniem, jeśli nie może wsiąść za kierownicę. Życzę młodemu Zientarskiemu, żeby wykurował się całkowicie. I żeby już nigdy, przenigdy nie usiadł za kółkiem. Dla dobra własnego i przypadkowych ludzi dookoła.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 04.03.2008 12:07

Owszem, życzę Maciejowi Zientarskiemu powrotu do zdrowia. Po to, żeby mógł stanąć przed sądem i odpowiadać za nieumyślne spowodowanie śmierci oraz sprowadzenie niebezpieczeństwa katastrofy w ruchu drogowym. Mam nadzieję, że dostanie wyrok ,[cytat]

Myślę,że wyroku nie uniknie.Mamy już przykład Otylii Jędrzejczak,która wg mnie bardziej utytulowana a jednak poniosła konsekwencje za szybką jazdę i spowodowanie nieumyślne śmierci.
A że więcej się pisze o znanych osobach ,to tak juz jest.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 04.03.2008 12:08

mocno powiedziane, ale zgadzam się z konkluzją: całkowity zakaz prowadzenia samochodów do końca życia właśnie dlatego, że jest (był) dziennikarzem motoryzacyjnym, występował w reklamie OC komunikacyjnego i doskonale zdawał sobie sprawę, co znaczy 200km/h w mieście,
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 08.03.2008 23:00

Dyskusja jest bez sensu. Pan kierowca jest obywatelem RP i "znana Gęba" tego nie zmienia.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2008 09:19

Brawo ten pan :D Wreszcie ktoś się to odważył napisać publicznie :!:
auganov
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auganov » 09.03.2008 09:33

moondek - święta racja, nic dodać, nic ująć!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.03.2008 09:35

carnivalka napisał(a): Mamy już przykład Otylii Jędrzejczak,która wg mnie bardziej utytulowana a jednak poniosła konsekwencje za szybką jazdę i spowodowanie nieumyślne śmierci.

Jakie konsekwencje????
Chodzenie może raz na miesiąc na komendę, aby się zameldować??
Ona dostała ograniczenie wolności, a nie została jej pozbawiona, a to jest wielka rożnica.
Ilu ludzi na tak łagodny wyrok się zalapało?
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 19.03.2008 20:55

FUX napisał(a):
carnivalka napisał(a): Mamy już przykład Otylii Jędrzejczak,która wg mnie bardziej utytulowana a jednak poniosła konsekwencje za szybką jazdę i spowodowanie nieumyślne śmierci.

Jakie konsekwencje????
Ona dostała ograniczenie wolności, a nie została jej pozbawiona, a to jest wielka rożnica.

Pytanie retoryczne: Znanych z tabloidów czy anonimowych ?
kaczy66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaczy66 » 23.03.2008 20:13

FUX napisał(a):

Jakie konsekwencje????

Są równi i równiejsi, Ty albo ja za to samo pewnie byśmy raz na miesiąc dostawali paczkę od rodziny .
A co do Ziętarskiego to winni są drogowcy, jak zwykle (przecież ta mulda na Puławskiej jest znana od dawna i nic z nią nie robiono) :wink:
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 25.03.2008 21:24

A propos! Czy wie ktoś co dalej ze zdrowiem tego pana!!! Sprawa wyciszana? Normalna socjotechnika! Oni wiedzą, ze człek ma krótką pamięć! Ja podobną sytuację przeżyłem kilka naście lat temu. Moje córki zdążyły wejść do kamienicy, po paru sekundach w budynek uderzyło BMW!!!! Auto kierowane przez znanego sportowca w naszym mieście(żużel). Dosłownie po dwóch sekundach byliśmy z Leną w oknie i widzieliśmy kto z jakiej strony wychodzi z auta!!!!! Ja odważyłem się być świadkiem na rozprawie!!!!! I co z tego wynikło!!!! Nic !!! Pierwsze pytanie prokuratora na przesłuchaniu, a potem na sprawie było takie cytuję „ czy pan chce rozwalić żużel w Gnieźnie?” Wtedy poznałem co to są układy. Mało tego miałem zdjęcia zrobione z miejsca wypadku gdzie widać kto z jakiej strony wychodził z auta. Do dziś ich nie odzyskałem!!!!!!!!!!!!!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2008 21:39

Jurek napisał(a):A propos! Czy wie ktoś co dalej ze zdrowiem tego pana!!! Sprawa wyciszana? Normalna socjotechnika! Oni wiedzą, ze człek ma krótką pamięć!....

Ostatnia wiadomość na ten temat była 21.03 i z niej wynika, że są "wątpliwości" :lol: więcej można przeczytać tu.
Teraz najistotniejszym newsem jest to czy Kubica na podium napił się szampana czy tylko udawał, że się napił :wink:
Ja bym sie raczej przychylał do Twojej tezy, że pamięć jest krótka.... :wink:
Pozdrav
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 25.03.2008 22:03

Witam,

Dzięki linkowi wklejonemu przez Piotra_B trafiłem na to ... jeśli ktoś nie czytał, to polecam, bo prezentuje bardziej obiektywną perspektywę w ocenie tego zdarzenia ... do poczytania

Swoją drogą ten garb na Puławskiej to skandal, że odpowiednie służby nie są w stanie tego naprawić ... w normalnym kraju miasto już dawno by musiało wypłacać masę kasy użytkownikom, którzy by je zaskarżyli za uszkodzone zawieszenie czy takie tam :roll: ... a u nas stoi 50, którego nikt nie przestrzega ale drogowcy są kryci, i jest git ...

Pozdrawiam,

PAP
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 02.04.2008 10:59

A ja tam Zientarskiemu nie zazdroszczę. Ani młodemu ani tym bardziej ojcu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2008 19:47

maadoox napisał(a):A ja tam Zientarskiemu nie zazdroszczę. Ani młodemu ani tym bardziej ojcu.

A kto mu zazdrości ?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.04.2008 21:24

Nie ma pobłażania dla piratów drogowych. Nie ma pobłażania dla zabójców drogowych. Nic nie usprawiedliwia szybkiej jazdy sportowymi samochodami, tym bardziej gdy kieruja nimi znani ludzie o dziwo mało odpowiedzialni.

Spytajcie się ofiar wypadków, to wam poszerzą horyzonty myślowe.

Kary za piractwo drogowe winny być bardzo uciązliwe.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone