Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - wrzesień - mam pytania ( jadę 1 - wszy raz )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jovana27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jovana27 » 26.03.2007 08:53

Na wstepie chciałam złożyć gratulacje i podziękowania za tak wspaniałe i profesjonalne forum. Widac na pierwszy rzut oka, ze admini pilnuja porządku, brak jest chamstwa typowego dla większości forów. Poza tym podoba mi się, ze nie olewacie debiutantów, każde pytanie jest dostrzegane, plus wyczerpujące odpowiedzi...no wszystko po prostu super! Za to WILEKA buźka!!!!!! Tyle jeśli chodzi o wazelinę :D
Przejdźmy do meritum...śledzę to forum od jakiegoś czasu, czytam, uczę się, po to by móc postawić konkretne pytania. Mam już mniej więcej pomysł na moj wyjazd, ale potrzebuje jeszcze paru wskazówek.
W temacie jest wrzesień, więc termin już wiadomy, dokładniej 01.09.2007, pobyt szacuję na około 10 dni, ale sie zobaczy jeszcze. Przeczytałam, ze z pogodą może byc róznie, jestem jednak dobrej myśli. Pierwsza, najwazniejsz dla mnie rzecz, jestem maniakiem kąpieli, woda to mój żywioł, więc zalezy mi na pobycie w miejscu, które zaspokoimoje małe zboczenie. Plaże musza być bajkowe, niekoniecznie przeludnione, najlepiej jakieś cudne zatoczki, mieniące się feerią barw. Miejsca o jakich myslałam, zeby pojechac to Brać, HR, Makarska. Z Makarskiej chyba jednak zrezygnuję, bo z tego co już wyczytałam, to jest to wielki kurort, a mi nie zależy na przebywaniu w tłumie. Następna sprawa to lokum, kręci mnie domek z prywatną plażą, czy uwazacie to za dobry pomysł, znalazłam dość fajna ofertę za 60 E od 4 - osobowego apartamentu, bodajże na wyspie Brać. Jedziemy w czwórkę, samochodem na gaz. Oprócz tych kąpieli do priorytetów należy zwiedzanie, czy pływanie promem z wyspy na kontynent, nie jest zbyt uciążliwe i przydługie...
No i ostatnie, najgłubsze pytanie zostawiłam na sam koniec :D czy we wrześniu woda nie zmienia barwy na taką smutniejszą, jesienną ?
Kurde to pytanie rzeczywiście głupie :oops: No ale niech juz zostanie :D
Serdecznie wszystkich pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!!! :D
jovana27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jovana27 » 26.03.2007 08:55

:oops: :oops: :oops: najgłupsze miało być :(
PRIESTPL
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) PRIESTPL » 26.03.2007 08:59

Ja jadę w tym samym terminie i z przyjemnością także poczytam wasze propozycje :)
jovana27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jovana27 » 26.03.2007 09:06

A czy wiesz już gdzie jedziesz ? I kolejne pytanko mi się nasunęło, przeglądałam dużo ofert i gro z nich miało wolne terminy na wrzesień, ze zgrozą dziś zauwazyłam, że w niektórych nastąpiła rezerwacja. Nie chcę, zeby mi przefrunely kolo nosa co lepsze kwaterki, więc pytanko jest takie, czy oplaca się czekac, czy lepiej wcześniej dokonac rezerwacji ?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.03.2007 09:12

Hm...

We wrzesniu będzie już mniej tłoczno :)
Co to jest w Twoim poście HR? Między Brač i Makarska wstawiłaś...
Pływanie - pływa sie wszędzie - w morzu :) Zatoczki sa do poplażowania :)
W większych miejscowościach są zazwyczaj "typowe" miejskie plaże - typowe oczywiscie dla Chorwacji, bo zupełnie nietypowe dla np. Hiszpanii.
Makarska jest kurortem, choć we wrzesniu już nie takim strasznym, ale jest jeszcze piękny regjion, który zwie sie Makarską Riwierą - to 60 km wybrzeża, na którym rozsianych jest kilkanascie miejscowości - mniejszych i większych. Wpisz w wyszukiwarkę forum Makrska Riwiera, zaznacz "szukaj wszystkich słów" i... wyskoczy Ci troche na ten temat, bo był on tu niejednokrotnie poruszany. Albo w Google. Niektórzy mówią, że to najpiękniejszy rejon Dalmacji... Ja sie z tą opinią zgadzam :)

Podobnie z wyspą Brač. Piękna jest. Cała warta zwiedzenia (na 2 pełne dni minimum). Jeśli chcesz zwiedzać jeszcze trochę na lądzie, to zawsze musisz przeprawić się promem. Z Supetaru do Splitu przeprawa trwa ok. godziny, z Sumartinu do Makarskiej - pól godziny. Zależe, gdzioe bedziesz stacjonowac na wyspie. Jak cjcesz jechać dalej niż Split czy Makarska - musisz "brać" na prom auto - to podnosi koszty wycieczki.
jovana27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jovana27 » 26.03.2007 09:50

DZIĘKI ZA odp. HR miało oznaczać Hvar;-) A czy mówi Ci coś: Selca - Puntinak / Wyspa Brač ?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.03.2007 09:58

jovana27 napisał(a):DZIĘKI ZA odp. HR miało oznaczać Hvar;-) A czy mówi Ci coś: Selca - Puntinak / Wyspa Brač ?

Heh - no Hvar to Hvar. HR oznacza Hrvatska Republika ;)

Selca... Chyba daleko od morza? Tak parę kilometrów? Jak sie jedzie z Sumartinu...

Ale jest tu paru specjalistów od tej wyspy :) Pietro, Zooha...
PRIESTPL
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) PRIESTPL » 26.03.2007 10:53

Ja gdzieś na Riwierze Makarskiej - sprzyjam się ku miejscowości Brela - z opisów na forum widzę, że to dobry pomysł.

Zastanawiam się tylko czy będzie to dobre miejsce na wypady - bo zamierzam dużo zwiedzać :)
jovana27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jovana27 » 26.03.2007 13:13

ale ja durna jestem!!! :D a ja myślałam, że HR to skrót od Hvar :D :D :D
Ta miejscowość, którą podalam, to podobno nad samiutkim morzem, taka willa z prywatną plażą. Przeglądałam tą Makarską Rivierę i teraz mam dylemat, Makarska czy Brać.
PRIESTPL
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) PRIESTPL » 26.03.2007 14:04

Ja tam nigdy nie byłem ale nie lubię tłoku i dlatego chciałbym nie w samej Makarskiej ale właśnie obok.

Mam pytanie czy Brela to tobra baza wypadowa żeby zwiedzić dużo (Dubrownik, KrK, Trogir)
Marcysia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcysia » 26.03.2007 14:07

Spiesz się z ta rezerwacją... Mam wrażenie, że jak się w styczniu czegos fajnego nie klepnie, to mogiła. A z drugiej strony jakoś ludzie z ulicy wchodza i wynajmuja fajna kwaterkę. To ja juz sama nie wiem jak lepiej? Rezerwować wczesniej czy jechać w ciemno i szukać na miejscu?
jovana27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jovana27 » 26.03.2007 14:13

właśnie oglądam fotki z Breli, rzeczywiście super! Chyba zarezerwuję sobie tam:-D Może się spotkamy nawet i obalimy flaszeczkę rakiji:-D
PRIESTPL
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) PRIESTPL » 26.03.2007 15:38

Czemu nie, dobra flaszka nie jest zła:)

A Brela zaczyna mi się coraz bardziej podobać :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.03.2007 19:41

Marcysia ... (odnośnie rezerwacji). Kiedyś tak robiłem, rezerwowałem już w lutym. Było- minęło. Teraz jak już jestem "stary" CRO, w głowie mi nie jest aby coś takiego robić. Dlaczego ? już wyjaśniam. Lubię wyjechać wtedy kiedy mam na to ja ochotę ( wczesniejsza rezerwacja to uniemozliwia). Po wtóre, rożnie może sie zdarzyć, może być tak że akurat w tym terminie nie mogę - a mogę tydzień obok. Co ja robię- od dłuższego czasu, kilka dni przed wyjazdem (3-7) telefonuję tam gdzie jadę. Jeszcze nie zdarzyło się tak, aby nie było miejsca. Może mam szczęście a może region mniej popularny ( zawsze KRK).
Marcysia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcysia » 27.03.2007 07:00

Tak, to jest prawda, ale działa też w druga stronę. Jak nie ustalę wszystkiego ze wszystkimi, to 3 dni przed wyjazdem - nie ma co marzyć! W tym roku miesiąc wałkowaliśmy temat pt "kto się zajmie kotem?". Fakt, że wpłaciłam zaliczkę działa na towarzystwo dopingująco - czyli muszą mieć urlopy na czas i inne kwestie....
A co do kwaterki - kiedys strasznie się nacięłam jadąc w ciemno - to było dawno, ale żal mam do siebie do dzisiaj.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone