napisał(a) ewutka » 27.03.2007 15:34
W Chorwacji byłam 4 razy. Widziałam jedną jedyną meduzę i to w Czarnogórze. Była jedną z atrakcji podczas nurkowania. Poza tym więcej nie miałam kontaktu z tymi stworzeniami mimo intensywnego eksplorowania wodnych przestrzeni. Nie zaprzątaj więc sobie tym głowy. Wszystkie 4 wyjazdy miały miejsce na początku września. Temperatura wody była taka, że można w niej było spędzać upojne godziny. Natomiast temperatura powietrza zmuszała do cyklicznego w niej przebywania. Oczywiście trudno przewidzieć pogodę na kilka miesięcy wcześniej. Nie ma jednak reguły. Znam ludzi, którzy bywali w Chorwacji w lipcu i sierpniu i nie byli specjalnie zadowoleni z pogody. Ja czterokrotnie byłam we wrześniu i pogoda była obłędna. Jest to jednak kraj, w którym raczej jest piękna pogoda niż jej nie ma.
Co do wyjazdów w ciemno to wszystkie moje wyjazdy były w ciemno. Jeżeli nie jedziecie z dziećmi to absolutnie polecam tą formę. Zawsze macie możliwość przemieszczenia się do innej miejscowości jeżeli w danej nie odpowiada wam plaża czy też kwatery. W ubiegłe wakacje pojechaliśmy do wcześniej wymyślonej miejscowości ale bez rezerwowania kwater. Po przyjeździe okazało się, że zupełnie nie odpowiadał nam klimat tej miejscowości. Zawinęliśmy się więc błyskawicznie i pojechaliśmy dalej. Gdybyśmy mieli wcześniejszą rezerwacje niespecjalnie mielibyśmy taką możliwośc. Chorwacja ma to do siebie, że wzdłóż morza jest masa pięknych miejscowości. Wystarczy zjeżdżać z magistrali, zaglądać do tych miejsc i wybrać to, które urzeka was najbardziej i tam rozglądać się za kwaterami, o które we wrześniu znacznie łatwiej niż w sezonie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.