Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

chorwacja lista przebojów i rozczarowań

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
autostopka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) autostopka » 20.04.2007 13:20

proszę was o wasze TOP 10 miejsc w Chorwacji. Planuję wypad do Chorwacji, ale mam dość ograniczony czas, a wiele miejsc wydaje sie ciekawe...
no i napiszcie proszę krótko co was akurat w tych miejscach urzekło, bo wiadomo że co osoba to inne oczekiwania, dla każdego interesujące jest co innego...

a czy jakieś miejsca was rozczarowały? dlaczego?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.04.2007 14:20

autostopka napisał(a):proszę was o wasze TOP 10 miejsc w Chorwacji. Planuję wypad do Chorwacji, ale mam dość ograniczony czas, a wiele miejsc wydaje sie ciekawe...
no i napiszcie proszę krótko co was akurat w tych miejscach urzekło, bo wiadomo że co osoba to inne oczekiwania, dla każdego interesujące jest co innego...

a czy jakieś miejsca was rozczarowały? dlaczego?

Twoje pytanie sugeruje, że chcesz, przepraszam za dwuznaczność, zaliczyć Chorwację, a nie ją zwiedzić....
Jednorazowy pobyt nawet miesięczny nie bedzie za długi na to, aby nacieszyć oko tą różnorodnością przyrody i miast. Byłem 0,5 dnia w Dubrovniku ze trzy lata temu i w tym jadę w jego pobliże. Inaczej miasto wygląda rankiem, w południe i przy sztucznym świetle. Poszukaj trochę fotek z tego pięknego miasta, a zrozumiesz, o co mi chodzi.
Podobnie Plitvice.
Obiecuję sobie, że pojadę tam kiedyś sloneczna, mroźną zimą.
pozdrawiam

FUX

P.S.
O łażeniu po górach, tak innych od polskich nie wspominam, podobnie jak zwiedzaniu tego pięknego kraju z morza. Te ostatnie są niesamowite....
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 21.04.2007 17:06

FUX - z tym zaliczaniem, to chyba nie tak. Autostopka ma ograniczony czas a chciałaby oko nacieszyć tym, co najpiękniesze - przynajmniej w naszej opinii (i od siebie dodam: żeby mieć jeszcze większą motywację na powrót :lol: :lol: :lol: ).

Mi się w Dubrowniku zdarzyło być latem o każdej porze dnia i nocy kilka razy. Włóczenie się i po murach, i po jednej stronie deptaka, i po drugiej, i najlepsza kawa pod czerwonymi dachami, i wieczorem gwar knajp i muzyka... Ech! To na pewno trzeba poczuć na własnej skórze :D .

Ja bym sie tez na pewno wybrała bladym świtem do miasta Hvar i późnym popołudniem do Starego Gradu - też na wyspie Hvar.
Rankiem Hvar się leniwie budzi, nie ma turystów, tylko miejscowi śpieszą do pracy: tu kawka, tam ciasteczko. Koty wałęsające się po wąziutkich schodkowych uliczkach, ktoś tam porządkujący cmentarz, ktoś pchający wózek z chlebem - coś pięknego
No i leniwy wieczór w Starim Gradzie w sieprniu - eeeeeeeeeeech:):):):)

I jeszcze spacer do opuszczonych miasteczek na Hvarze - Malo i Velo Grablje. Pusto, gorąco, cykady i... aż dziw bierze, że to tak niedaleko cywilizacji - tzn od Milnej :D

I co jeszcze na pewno bym chciała jeszcze raz zobaczyć - popływac wśród Kornatów w przeupalny dzień, kiedy błękit nieba powala wprost, a woda tak przejrzysta, że można oszaleć.

I na pewno gdziekolwiek na "ludowej" zabawie z miejscowymi trzeba być i w ogóle pospacerować wśród zapachu figowców tam gdzie turystów nie ma :D

jaki mi się coś jeszcze rzuci na pamieć, to dopiszę :lol:

Pozdrawiam i cudownych przygód przy odkrywaniu twojej Chorwacji!!!!!!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.04.2007 17:40

shtriga napisał(a):FUX - z tym zaliczaniem, to chyba nie tak. Autostopka ma ograniczony czas a chciałaby oko nacieszyć tym, co najpiękniesze - przynajmniej w naszej opinii (i od siebie dodam: żeby mieć jeszcze większą motywację na powrót :lol: :lol: :lol: ).

Mi się w Dubrowniku zdarzyło być latem o każdej porze dnia i nocy kilka razy. Włóczenie się i po murach, i po jednej stronie deptaka, i po drugiej, i najlepsza kawa pod czerwonymi dachami, i wieczorem gwar knajp i muzyka... Ech! To na pewno trzeba poczuć na własnej skórze :D .

Ja bym sie tez na pewno wybrała bladym świtem do miasta Hvar i późnym popołudniem do Starego Gradu - też na wyspie Hvar.
Rankiem Hvar się leniwie budzi, nie ma turystów, tylko miejscowi śpieszą do pracy: tu kawka, tam ciasteczko. Koty wałęsające się po wąziutkich schodkowych uliczkach, ktoś tam porządkujący cmentarz, ktoś pchający wózek z chlebem - coś pięknego

I jeszcze spacer do opuszczonych miasteczek na Hvarze - Malo i Velo Grablje. Pusto, gorąco, cykady i... aż dziw bierze, że to tak niedaleko cywilizacji - tzn od Milnej :D

I co jeszcze na pewno bym chciała jeszcze raz zobaczyć - popływac wśród Kornatów w przeupalny dzień, kiedy błękit nieba powala wprost, a woda tak przejrzysta, że można oszaleć.

I na pewno gdziekolwiek na "ludowej" zabawie z miejscowymi trzeba być i w ogóle pospacerować wśród zapachu figowców tam gdzie turystów nie ma :D

Pisz dalej, pisz!

To jak balsam na skołatane umysły.......
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.04.2007 08:18

Już teraz wiem dlaczego w planach mam Hvar :D
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 22.04.2007 10:44

Myślę ze moze Ci pomóc wątek który założyłem w zezłym roku dokłądnie taki sam - TOP 10 w Cro.

Sporo ludzi się tam wpisało. Po co dublowac wątki - najpierw radzę poszukać. :)

Pozdrawiam,.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 22.04.2007 11:53

To już mogłeś w tym momencie wkleic tu link do tego wątku :wink:
Nie każdy taki biegły w poszukiwaniach na naszym przepastnym forum.
tu jest ten wątek
forum/viewtopic.php?t=12481&postdays=0&postorder=asc&start=0
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 22.04.2007 12:24

shtriga napisał(a):FUX - z tym zaliczaniem, to chyba nie tak. Autostopka ma ograniczony czas a chciałaby oko nacieszyć tym, co najpiękniesze - przynajmniej w naszej opinii (i od siebie dodam: żeby mieć jeszcze większą motywację na powrót :lol: :lol: :lol: ).

Błagam shtriga przestań :)
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 02.06.2007 07:26

MNie sie w CRO podoba wszystko tak więc musiałbym top1000 zamiast top10 zrobić:D
.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone