Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja 2009 Tucepi i inne

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Akasza
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akasza » 13.06.2010 15:58

Witam wszystkich,

W końcu nauczyłam się wklejać zdjęcia :D
I w końcu mogę się podzielić swoim małym kawałkiem Chorwacji.

Miłego oglądania :)

Na początek nasza (moja i mojej drugiej połówki) droga na - a właściwie po - Chorwacji...

1. Okolice Plitvic
Obrazek

2. Kilka zdjęć z chorwackiej "jedynki"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I w końcu dojeżdżamy do wybrzeża :)

Zadar
Obrazek

Okolice Primostenu
Obrazek

Obrazek

Primosten
Obrazek

Obrazek

Targ w Trogirze
Obrazek

C.D.N. :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.06.2010 18:19

"... cicha woda, brzegi rwie ..."

Długo się uczyłaś? Sporo straciliśmy ... :wink:

I znów pierwszy? :mrgreen:
Akasza
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akasza » 13.06.2010 19:37

Sama nauka nie trwała długo :) Ale znaleźć czas było o wiele trudniej... No ale skoro już udało mi się zmobilizować to kontynuuję moją historię w obrazkach :)

Naszym punktem docelowym było Tucepi, ale nie mogliśmy przejechać obojętnie przez Kastel, gdzie stoi nasza ukochana Konoba "Intrada".

Tak więc po drodze mała przerwa na najlepsze owoce morza w Chorwacji :)

Obrazek

Riblja plata

Obrazek

Salata od hobotnice

Obrazek

I pyszne potworki :)

Obrazek

Obrazek

Najedzeni i szczęśliwi ruszamy w dalszą drogę...
I w końcu naszym oczom ukazują się upragnione widoki: Riviera Makarska!! :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.06.2010 22:04

Szkoda tylko, że Makarska Riviera jakoś blado wyszła- przynajmniej w porównaniu z przepysznymi zdjęciami dań rybnych.
Akasza
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akasza » 13.06.2010 23:00

Po dość niestety długiej podróży udało się w końcu dotrzeć do Tucepi ;)
A oto kilka fotek z miasteczka:

Marina

Obrazek

Widok z naszego apartmani :)

Obrazek

Nieodłączne pamiątki

Obrazek

Znak splitskiego klubu Hajduk - pojawiający się na każdym kroku

Obrazek

Plaża

Obrazek

Obrazek

Widok na Biokovo nocą

Obrazek

Obrazek

Nas oczywiście też nie mogło zabraknąć :)

Obrazek

Obrazek

I tak na koniec bardzo ciekawy kwiatek który udało nam się sfotografować - może ktoś wie co to...

Obrazek
Akasza
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akasza » 13.06.2010 23:02

Fatamorgana napisał(a):Szkoda tylko, że Makarska Riviera jakoś blado wyszła- przynajmniej w porównaniu z przepysznymi zdjęciami dań rybnych.

Masz rację - ale te zdjęcia robione były przez szybę samochodu, więc myślę że to trochę wyjaśnia - obiecuje że następne będą bardziej kolorowe :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.06.2010 23:09

Marina Marina (nosiła cerwone korale)...ładnie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.06.2010 07:04

Bardzo się ciesze, że już umiesz wstawiać foty. :D
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 14.06.2010 14:14

Też się dołączam do śledzenia relacji :D

Zdjęcia fajne, tylko jak możesz, to pisz troszkę więcej :wink: :D

Pozdrowienia
Akasza
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akasza » 14.06.2010 15:15

Dziękuję za komentarze. Postaram się trochę więcej napisać - na ile czas pozwoli :)

To może teraz pora na trochę wycieczkowych wspomnień :)
Zdecydowanie nie jesteśmy z tych którzy preferują odpoczynek "na wieloryba" - czyli kładą się na plaży i ew. czekają aż ktoś ich zaniesie do wody... Przez te kilkanaście dni staraliśmy się zobaczyć jak najwięcej tylko mogliśmy, a oto efekty naszych podróży :)

Na początek postanowiliśmy wybrać się do Dubrovnika. To zdecydowanie jest miejsce które trzeba zobaczyć będąc w Chorwacji. Więc w pewien piękny, słoneczny dzień zapakowaliśmy się do samochodu i w drogę.

Mój mężczyzna za kierownicą - skupiony na prowadzeniu i nie roztopieniu się z gorąca, więc ja żeby mu specjalnie nie przeszkadzać przez całą drogę siedziałam z aparatem w ręce i robiłam zdjęcia mijanych krajobrazów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu po którymś z moich okrzyków "Zwolnij bo nie mogę zrobić zdjęcia" kazał mi schować aparat i tym razem już tylko podziwiając krajobrazy dojechaliśmy do Dubrovnika.

Obrazek

Obrazek

To zdjęcie z serii "chorwacka motoryzacja" :)

Obrazek

Przy wejściu do starego miasta

Obrazek

Piękne kolory
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I oczywiście coś bez czego Dubrovnik nie byłby Dubrovnikiem czyli:

Obrazek

Myślę, że mogliśmy spędzić w mieście zdecydowanie więcej czasu, ale niestety Durovnik okazał się istnym piekarnikiem, a w połączeniu z jego uroczymi - a jakże - setkami schodów, skończyło się na przemykaniu od cienia do cienia i poszukiwaniu wodopojów...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać jedno i drugie zakończone sukcesem.
I w ten oto sposób po wlaniu w siebie zimnego Karlovacko byliśmy w stanie zacząć wspinanie się po schodach i poszukiwanie miejsca w którym zostawiliśmy nasz wehikuł :)
Dubrovnik napewno jeszcze odwiedzimy, ale następnym razem zaopatrzeni w chłodziarko-zamrażarkę do której w razie potrzeby będzie można wsadzić głowę na jakieś 10 min... :wink:
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 19.06.2010 08:39

Fotki super :D mam nadzieję że powrócicie z fotkami jeszcze do Tucepi :wink:
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 19.06.2010 20:42

Akasza, co tak zamilkłaś? My tu czekamy na ciąg dalszy...
Akasza
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akasza » 19.06.2010 23:20

Ciąg dalszy będzie... wkrótce :) Może jutro - zapraszam :D
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 20.06.2010 12:52

Dubrownik jet też w moich planach na ten rok... :D
Akasza
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akasza » 20.06.2010 18:07

Czas na ciąg dalszy wycieczek po Chorwacji. :) W dzisiejszym "odcinku" góra strachu :) czyli Sveti Jure. Jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji wybrać się na przejażdżkę to zdecydowanie polecam!!
Wjazd do "Parku Prirode Biokovo" znajduje się zaraz przed Makarską jadąc od strony Tucepi.
Mieliśmy mieszane uczucia wybierając się w drogę, ponieważ już różne rzeczy o Sv. Jure słyszeliśmy i czytaliśmy... Ale przecież wszystko trzeba zobaczyć na własne oczy i... warto było - aczkolwiek nie mówię, że było łatwo :)

Tak wygląda wjazd do samego parku przyrody Biokovo. Tutaj strach jeszcze w oczy nie zagląda :) Za to im wyżej tym... piękniej :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Im dalej tym ciekawiej. Droga robi się coraz węższa i coraz bardziej kręta. Ale jazda w górę to nic w porównaniu z manewrami jakie trzeba wykonać żeby zjechać... A to m.in. dlatego że droga przewidziana jest raczej dla jednego samochodu i minięcie się w drodze. Nawet spotkanie rowerzysty może dostarczyć emocji :)

Obrazek

I w końcu pojawia się na horyzoncie upragniony szczyt

Obrazek

A zaraz potem kiedy myślimy że już najgorsze za nami ... droga ... a w zasadzie nie tyle droga co same zakręty. No ale skoro już tyle przejechaliśmy... to kto da radę jak nie my :)

Obrazek

Obrazek

Po mozolnym i niezbyt szybkim wjeżdżaniu coraz wyżej w końcu jesteśmy. Udało się! Naszym oczom ukazują się wspaniałe widoki - zdecydowanie warte całej tej drogi. Cieszymy więc oczy krajobrazami i staramy się nie myśleć o tym jak nasze hamulce wytrzymają drogę w dół :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z sercem na ramieniu w końcu postanowiliśmy wsiąść do naszego samochodziku i wyruszyć w drogę powrotną.

Obrazek

Drogę umilają nam pasące się nieopodal krowy i kozy :)

Obrazek

I jak się okazuje wcale nie jest tak źle. Po jakimś czasie już bez stresu wyglądamy za okna i przyglądamy się mijanym przepaściom i wątłym żółtym barierkom chroniącym kierowców przed obraniem złego kierunku. Im niżej zjeżdżamy tym bardziej chcemy zostać i jeszcze chociaż chwilę popodziwiać otoczenie. I już droga nie wydaje się taka straszna. Po powrocie do Tucepi stwierdzamy, że to przecież była bułka z masłem i sami już nie wiemy czym się tak stresowaliśmy. :)
Następna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone