Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

:( bojąca mama - już 3 lata nie byłam w chorwacji

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 28.09.2007 13:03

:( jestem bojąca mama - już 3 lata nie byłam w Chorwacji
>> ale za rok jadę koniecznie. 3 lata temu urodziłam córcię i wydawało mi się najpierw ze z takim małym (1 potem 2 latka) dzieckiem to strach. miałam jechać w tym sezonie ale... jesienią 2006 okazało sie ze jestem w ciaży i znów nici z wyjazdu.
no to teraz mam dwie słodkie córcie i ZA ROK JADE!!! młodsza będzie miala wtedy około roczku.... kurcze... znowu mnie wątpliwości opadają
zeby jakoś znieść rozłakę z chorwacją regularnie czytam relacje forumowiczów i już od dawna planuje przyszłoroczny wyjazd.
2 PYTANIA
1 moje pytanie będzie dotyczyło APARTAMENTÓW W BRELI LUB MAKARSKIEJ RIWIERZE.
prosze o polecenie jakiejś kwatery w której moja rodzinka mogłaby miło spędzić czas. będzie mały dzidziuś wiec klima mile widziana.
dotychczas zawsze kempigowaliśmy i szczerze mówiąc nawet nie wiem co to znaczy A2+2 czy inne tego typu znaczki. czy tu chodzi o dwie dorosłe osoby i dwoje dzieci? czy roczna kruszynka śpiąca z rodzicami to już sie liczy jako gość czy jeszcze bytuje "gratis".
pytanie 2: a może lepiej WYJAZD ZORGANIZOWANY I HOTEL Z WYZYWIENIEM? czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie? może mi coś polecić?[/b]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.09.2007 13:37

Po pierwsze jeśli możesz jedź poza sezonem, wtedy są mniejsze upały co dzieciakom sprzyja. Masz do tego niższe ceny i ogromny wybór apartamentów. Zapomnij o hotelu, bo gdzie przyszykujesz najmłodszej jedzenie :?: , poza tym hotel wyznacza godziny stołowania się, a do tego nie zawsze dzieciarnia chce się dopasować. Za roczniaka śpiącego z mamą raczej nie zapłacisz, poza tym najczęściej cena podawana jest za apartament a nie od ilości ludzi. Szukaj apartamentu 2+1 i ewentualnie pomyśl i łóżeczku turystycznym. To dobre rozwiązanie 8)
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 28.09.2007 14:59

MKB napisał(a)::( jestem bojąca mama - już 3 lata nie byłam w Chorwacji
>> ale za rok jadę koniecznie. 3 lata temu urodziłam córcię i wydawało mi się najpierw ze z takim małym (1 potem 2 latka) dzieckiem to strach. miałam jechać w tym sezonie ale... jesienią 2006 okazało sie ze jestem w ciaży i znów nici z wyjazdu.

Nie bój się. Nie ma czego.
Jedź po sezonie - wrzesień jest odpowiedni i temperaturowo i spokojniej :)

Byliśmy z osmiomiesięcznym i było super :)
rzuć okiem na fotki i przeczytaj relacje-wypociny :)))

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Powodzenia :)
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 28.09.2007 15:24

mirek - ja tu widze, że mieliście BACKUP :) , mnie taka decyzja pewnie czeka za 2 lata , czy z brzdącem pakować się do Cro. Po zdjeciach widze, że się DA!!!!
THX
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 28.09.2007 20:42

rysio i mirek 109 - bardzo dziekuje za odpowiedx. ja tylko plażowicz jestem ale przewertwałam forum wzdłuż i wszerz i wasze postaci i opinie są mi dobrze znane.
myślałąm włąśnie o wrześniu a mąż podpowiada czerwiec bo jakoś (przynajmniej w polsce) w czerwcu pogoda pewniejsza. i dni dłuższe...
rysio zawsze jeździ na hvar. jakie tam sa plażę?czy jest cień i żwirek? z powyższych względów wybrałąm brelę. (zagajnik piniowy wzdłuż plaży) i woda wyglada na płytką przy brzegu (starsza córcia bedzie miałą lata to się by popluskała). jest na hvarze szpital w razie czego czy trzeba promem...
a mirek był w biograd na moru... czy kierowałeś się wiekiem mateuszka przy wyborze miejscowości? widz eze plaża przyjazna. dziadzio nawet wóżkiem spacerował po plaży... :) ale ten katarek mateuszka... nocna wyprawa do apteki w zadarze... znwu mi sie portki trzęsą.
skłąniam sie w stronę breli również z tego względu że dalmację powyżej splitu i poniżej orebica na peljesacu mam jużobcykaną a riviera makarska (jakże piękna na fotkach) to wciąż dziura na mojej podróżnieczej mapie.
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 29.09.2007 10:15

jak Hvar to tylko Vrboska :) mnóstwo dzieciaków :)
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 29.09.2007 11:19

MKB napisał(a):a mirek był w biograd na moru... czy kierowałeś się wiekiem mateuszka przy wyborze miejscowości? widz eze plaża przyjazna. dziadzio nawet wóżkiem spacerował po plaży... :) ale ten katarek mateuszka... nocna wyprawa do apteki w zadarze... znwu mi sie portki trzęsą.

:)
Kierowałem się tym że wiedziałem gdzie i do kogo jadę. Byłem juz w Biogradzie trzy razy i czwarty w grudniu więc wiedziałem gdzie mogę iśc z wózkie, gdzie zjeść, gdzie młodych (kasie i Marcina) skierować :) by cos zobaczyli.
Marcin nigdy z nami nie był :), zawsze jeździł sam.

Pamiętaj by na plaże wózek miał duże kółka :), małe nie dają rady :)
Katarem się nie przejmuj i nóg nie uginaj :). Wydawało się nam że wszystko przewidzieliśmy a tu nie.
Nigdzie nie doczytałem że coś takiego może się trafić.
Jesteś bardziej przygotowana dzięki naszemu doświadczeniu :)

Nogi ze strachu nie uginaj, stój twardo i myśl o wyjeździe :)

Powodzenia
Ostatnio edytowano 29.09.2007 13:02 przez mirek109, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.09.2007 12:10

Mój typ dla dzieciaków:

1. Baska na wyspie Krk (place zabaw itp) ale wyłącznie po lub przed sezonem i najlepiej dzielnica Zarok (np. ul. Bodulska)
2. Zivogosce - tu do wyboru masz Porat gdzie moim zdaniem spokojniej lub Blato gdzie więcej jest knajpek do wyboru.

Wszystkie te miejsca charakteryzują się łatwo dostępnymi dla maluszków żwirowo - piaszczystymi plażami (oczywiście ze wskazaniem na żwirek i drobne kamole), w miarę spokojnym morzem przy ewentualnych silnych wiatrach (osłania je Hvar).

Co do cienia to preferuję własny parasol plażowy dla dzieciaków + szpilę do jego mocowania :wink:
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 01.10.2007 18:22

mirek109 napisał(a):Pamiętaj by na plaże wózek miał duże kółka :), małe nie dają rady :)
Katarem się nie przejmuj i nóg nie uginaj :). Wydawało się nam że wszystko przewidzieliśmy a tu nie.
Nigdzie nie doczytałem że coś takiego może się trafić.
Jesteś bardziej przygotowana dzięki naszemu doświadczeniu :)
Nogi ze strachu nie uginaj, stój twardo i myśl o wyjeździe :)
Powodzenia

kółka mam wielkie i pompowane - problem ze taki wózek sporo bagażnika naszego kombi zabierze.
raczej myślałąm o małej parasoleczce do spacerków po promenadzie...
bardziej od kataru boje sie np udaru słonecznego oraz róznych alergii - choćby na ukąszenia przez różna paskudztwa.
kiedyś na kempingu pod sibenikiem przeżyłam nocną burzę oraz poranną wizytę erki na sygnale która zabrała malutkie dziecko. a mama płąkała... nie wiem co było przyczyną, jaka to była choroba - to byli zdaje sie słoweńcy...
8O
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 01.10.2007 18:26

Rysio napisał(a):Mój typ dla dzieciaków:

1. Baska na wyspie Krk (place zabaw itp) ale wyłącznie po lub przed sezonem i najlepiej dzielnica Zarok (np. ul. Bodulska)
2. Zivogosce - tu do wyboru masz Porat gdzie moim zdaniem spokojniej lub Blato gdzie więcej jest knajpek do wyboru.

Wszystkie te miejsca charakteryzują się łatwo dostępnymi dla maluszków żwirowo - piaszczystymi plażami (oczywiście ze wskazaniem na żwirek i drobne kamole), w miarę spokojnym morzem przy ewentualnych silnych wiatrach (osłania je Hvar).

Co do cienia to preferuję własny parasol plażowy dla dzieciaków + szpilę do jego mocowania :wink:

szpila - dobry pomysł. ale taki zagajniczek piniowy jak w breli by mi bardziej odpowiadał - można sie troche poturlać po kocu a nie tylko siedzieć przy kiju (od parasolki). a włąśnie - czemu zivogosce a nie brela? na fotkach brela wypada ładniej... jak to wyglada w realu? byłeś tam? gdzie jest bardziej... malowniczo? baska na krk na zdjęciach na necie jakoś tak łyso wygląda - plaża jak patelnia...
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 01.10.2007 18:31

MKB napisał(a):kółka mam wielkie i pompowane - problem ze taki wózek sporo bagażnika naszego kombi zabierze.
raczej myślałąm o małej parasoleczce do spacerków po promenadzie...
bardziej od kataru boje sie np udaru słonecznego oraz róznych alergii - choćby na ukąszenia przez różna paskudztwa.

Jeżeli nie bierzesz pod uwagę spacery po plaży to parasolka starczy :

Wiem że duży wózek to kłopot a my mieliśmy o tyle dobre warunki bo jechaliśmy w dwa auta i oczywiście dziadkowie załadowani jak Rumuni :):):)
Nigdy nie biore pod uwagę wyjazdu w lipcu, sierpniu. We wrześniu tez pogoda mocno słoneczna ale parasol plażowy (my mieliśmy prostą chińszczyzne) zpełnia swoją rolę a i sen we wodzie tak jak na fotkach swoje robi :)
Ukąszenia można wyznacznie wyeliminować.
Koniecznie coś na komary. W naszym apartamencie nie było (mieliśmy swoje) ale tam gdzie miał spać Mateuszek było (mieliśmy dodatkowo swoje)

Na cempinki z malutkim dzieckiem osobiście bym się nie wybrał - nie neguje tych co jadą :), oby zawsze wracali radośni i wypoczęci :)
"MKB" - bedzie dobrze, już zacznij planować i wybierać :) miejsca a może i konkretne apartamenty :):):)

Mirek - dziadek :)
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 01.10.2007 19:30

ZA ROK JADE!!! młodsza będzie miala wtedy około roczku.... kurcze... znowu mnie wątpliwości opadają

Bardzo fajny post jak dla mnie na czasie :D
Problem albo właściwie wątpliwości mam takie same...Chyba zresztą każda mama ma :D Ja jestem młodą mamą i mamy pierwszego dzidziusia, za rok też będzie miał roczek, a teraz już po cichu planuję nasze wspólne wakacje.
Tutaj na forum jest wiele takich rodzin, które jechały do Chorwacji z takimi maluszkami i pewnie przed moim wyjazdem nieraz ich pomęczę zadając tysiąc pytań :D
Wiem,że bedziemy musieli podzieli dojazd i powrót na dwa dni. Dotychczas jechaliśmy bez przerwy a teraz planujemy nocleg gdzieś w połowie drogi (najpewniej w Graz)
Z dużym wózkiem nie bedzie problemu bo mamy bardzo duży bagażnik.
Czy myślałaś o zabraniu ze sobą dużej parasolki lub też takiego małego pół namiociku? Maluch pewnie będzie miał ochotę na drzemkę...
[/quote]
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 01.10.2007 20:17

madzia1981 napisał(a):
ZA ROK JADE!!! młodsza będzie miala wtedy około roczku.... kurcze... znowu mnie wątpliwości opadają

Ja jestem młodą mamą i mamy pierwszego dzidziusia,

lub też takiego małego pół namiociku? Maluch pewnie będzie miał ochotę na drzemkę...
[/quote]

"madzi1981" ja jestem młodym dziadkiem :) i wnuk jest dla mnie na pierwszym miejscu.

Widziałem dzidziusia (na oko pieć miesięcy) w takim namiociku :(
Współczułem mu bo moim zdaniem nie miał wymiany powietrza. On się chyba tam dusił bo cóż że chroniony był przed promianiami słońca topowietrze w namiociku miało wyoka temperature:(
Parasol plażowy daje cień a powietrze miesza się doskonale.

Jedno czego jestem pewien to to że nie należy jechać w lipcu lub sierpniu.
czerwiec lub wrzesień to temperatury zbliżone do naszych więc dziecko się nie męczy a i rodzicom jest lżej.

Chyba czas bym przestał zabierać w tym temacie głos :):):)

Powodzenia
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 02.10.2007 10:05

madzia1981 napisał(a):Z dużym wózkiem nie bedzie problemu bo mamy bardzo duży bagażnik.
Czy myślałaś o zabraniu ze sobą dużej parasolki lub też takiego małego pół namiociku? Maluch pewnie będzie miał ochotę na drzemkę...
[/quote]
nasz bagażnik też spory - wg ksiażki 800 litrów i 870 kg załadunku. :)
ale i tak myślę że wózek zajmieok 1/4 a może 1/3 powierzchni - trochę szkoda.. a jedzie 5 osób.
mirek ma racje odnosnie namiociku. nie wiem czy obudziło cie kiedys słonce przeświecające przez tropik namiotu... szklarnia, duchota
udar gotowy - ja, hipohondryk ci to mówie
podtrzymuje zdanie ze najlepszy cień z zagajnika albo pod nawisem sklanym
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 02.10.2007 10:13

przepraszam jeszcze za pisownię ale zazwyczaj jest tak ze jedną ręką piszę a drugą lulam albo karmię albo macham grzechotką albo...
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone