Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

:( bojąca mama - już 3 lata nie byłam w chorwacji

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2008 07:14

zosia2005 napisał(a):....mam pytanie do ciebie i do innych zatroskanych mam - co zabieracie standardowo dla młodszyh dzieci do apteczki na wszelki wypadek oprócz środków opatrunkowych? Czy pytałaś o lekarstwa pediatrę?....

A zatroskany tata nie może odpowiedzieć :?: :lol:
Zawsze oprócz standartowych leków biorę coś więcej.
Mam to szczęście, że moje córki jak wogóle chorują to są to choroby związane z górnymi drogami oddechowymi, więc lekarstwa, które dostają znam na pamięć - i te właśnie jako dodatkowe zabieram ze sobą.
Gdyby jednak (ODPUKAĆ !!!) coś się innego stało na miejscu to poza jedną wizytą u miejscowego lekarza pewnie bym spakował samochód i kontynuował leczenie w Polsce bo na miejscu to ani leczenie ani tym bardziej wakacje.
Ale miejmy nadzieję i tego Wam życzę, żeby lekarstwa dla dzieciaków były w apteczce tylko i wyłącznie dla tzw. "świętego spokoju"
Pozdrav :papa:
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 04.04.2008 07:31

zosia2005 napisał(a):Witam. mam pytanie do ciebie i do innych zatroskanych mam - co zabieracie standardowo dla młodszyh dzieci do apteczki na wszelki wypadek oprócz środków opatrunkowych? Czy pytałaś o lekarstwa pediatrę?
Dziekuję

Zabieram Ibufen, Panadol, wapno, Clemastynę, wit.C, smecte, fenistil, itp. ale zgadzam się z Piotrkiem - to środki na katar i lekkie dolegliwości.
Wykupujemy zawsze ubezpieczenie zdrowotne (na szczęście jak do tej pory ani razu nie było potrzebne) i z pewnością skorzystałabym z pediatry i na miejscu - w razie czego manele w samochód i do domu.

Na marginesie znajomi bywający w Chorwacji korzystali tam (na przestrzeni wielu lat) z okulisty w szpitalu Puli, dentysty w Hvarze, lekarza (chyba tzw. rodzinny, pierwszego kontaktu) na Braci i lekarzy w szpitalu w Splicie. Jedyny, który się nie sprawdził to ten rodzinny-pierwszego kontaktu. Poza tym przypadkiem służba zdrowia na super poziomie, i to na paszport bez potrzeby uruchamiania polisy. To mnie też uspokaja.
A jak jechałam z roczną panienką to właścicielka apartamentów była "posiadaczką" 3 miesięcznej dziewczynki więc byłam pewna, że ma namiar na pediatrę (w razie czego). :)

Mój pediatra na pytanie - czy możemy jechać z tak małym dzieckiem (chodziło o 1 rok) - uśmiała się i mówi to przecież cywilizowany kraj, jedźcie!

Pozdrawiam,
Aśka
MAPA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAPA » 04.04.2008 09:12

Dziękuję wszystkim za polecenie kosmetyków,

Zosiu,

jesli chodzi o wyjazdową apteczkę jestem zdania , iż lepiej mieć ze sobą sprawdzone lekarstwa, na różne okoliczności, bo - wiadomo - dzieci są nieobliczalne i różne rzeczy mogą się przydarzyć ... :cry: A czasem w środku nocy można zacząć działać samemu ...

Zabieram :
termometr
leki b/bólowe najchętniej w syropie
p/wymiotne
uzupełniające elektrolity podczas biegunki
p/zapalne
a/biotyki na wszelki wypadek, z dokładną instrukcją od pediatry, kiedy ich użyć
p/biegunkowe
p/uczuleniowe
uspokajające
ułatwiające trawienie
opatrunki
jednorazowe sterylne gaziki dezynfekcyjne
leki na oparzenia
krople do oczu, nosa
leki na ukąszenia owadów
sól fizjologiczna
witaminy

Generalnie przed każdym dłuższym wyjazdem wybieram się do pediatry celem oględzin, czy np. nie zaczyna się jakaś infekcja uszu, etc. , oraz po recepty na antybiotyki. Może jestem przewrażliwiona, ale za to potem spokojna ...

Po doświadczeniach ubiegłorocznych do mojej listy dodam leki na zaparcia, np. parafinę ...

Jedno z moich dzieci (2-latek) cierpi na zapalenie krtani :cry: , więc nie ruszam się bez specjalnego urządzenia - nebulizatora - który umożliwia mi szybkie podanie leków w napadzie zapal. krtani.

Z tym wyposażeniem przejeżdzamy około 8 tys. km każdorazowo podzczas wycieczki. Podczas pierwszego wyjazdu syn miał 7 m-cy, córeczka 3 latka.

Pozdrawiam,

MAPA
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 04.04.2008 10:48

asikx&rafikx napisał(a):Z roczną byliśmy na wyspie Brac w Povlji, z dwulatką w Zavali na Hvarze i w Liznjanie na Istrii, z trzylatką ponownie Brac - Povlja.

Hej! Masz może zdjęcia z Zavali? spodobało mi się to co piszecie, więc szukam wszelkich informacji na jej temat, a przede wszystkim zdjęć apartamentów i wybrzeża.
jeżeli możesz, to przyślij na adres: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 04.04.2008 10:56

Czy możecie dyskusję na temat wyjazdu z małymi dziećmi przenieść do FAQ? Admin na pewno się zgodzi a wiedza przyda się wielu i będzie we właściwym miejscu. Ja też czytam Wasze opinie bo sam zabieram małą 15miesięczną Cromaniaczkę w tym roku.
zosia2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zosia2005 » 05.04.2008 21:12

dziękuje Wam: asikx&rafikx i MAPA za wskazówki. Popieram jak najbardziej zdania, że lepiej mieć lekarstw na zapas i wcale ich nie używać. Oczywiście, że leczenie to raczej tylko w razie nagłego wypadku i do domu tyle tylko, że droga długa i trzeba wiedzieć co podać dziecku, jeżeli dolegliwość wymaga konsultacji lekarza. Jak wszysy młodzi rodzice (i mama i tata - czytaj Piotrek_B) wolę dmuchać na zimne.
Pozdrawiam :lol:
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 05.04.2008 21:50

Cześć. Zgadzam się z MAPA ja też zabieram te same leki dodatkowo też nebulizator i Pulmicort w razie ataku kaszlu, lepiej mieć leki dla dziecka niż szukać po nocy lekarza, a tak to mam sprawdzone leki które pomagają mojemu dziecku. Na szczęście jeszcze nam się nie przydały oprócz fenistilu i czegoś na zaparcia. Życzę wszystkim mamą i sobie też żeby nasze pociechy nie chorowały, a urlop był udany. :D
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 12.05.2008 15:03

Lider16 napisał(a):Czy możecie dyskusję na temat wyjazdu z małymi dziećmi przenieść do FAQ? Admin na pewno się zgodzi a wiedza przyda się wielu i będzie we właściwym miejscu. .

Ja też jestem za i myślę, że w FAQ przydałby się dział związany i zarezerwowany "dla dzieci". Pamiętam, że w zeszłym roku, przygotowując się do wyjazdu (wtedy z 1,5 roczną córcią i 3letnim synkiem) sporo się naszukałam, żeby do podobnych informacji dotrzeć.

pozdrawiam
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 13.05.2008 12:16

już opracowałam cały temat - na gotowo do wklejenia do działu FAQ ale nie umiem go tam wkleić... dostaje komunikat: tylko redaktorzy costam cośtam mogą...
będę próbować dalej...
Poprzednia strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

:( bojąca mama - już 3 lata nie byłam w chorwacji - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone