napisał(a) Janusz Bajcer » 20.10.2007 22:25
Idzie zima - czas w barze na grzańce
# 1 pomarańcza
# 1 kawałek imbiru
# po 1 l wytrawnego i słodkiego czerwonego wina
# 1 szklanka słodkiego wermutu
# 1 łyżka angostury (gorzkiej wódki )
# 20 dag rodzynek
# nieco kardamonu
# 5 goździków
# 1 nieduży kawałek cynamonu
# 150 ml wódki
# 20 dag cukru
# 20 dag obranych migdałów
Pomarańczę sparz, pokrój w plasterki. Obierz imbir. Wymieszaj wino wytrawne ze słodkim, dodaj wermut, angosturę, rodzynki, pomarańczę, kardamon, goździki, imbir i cynamon. Przykryj, odstaw na 12 godzin. Dodaj wódkę i cukier, zagotuj, mieszając. Wsyp migdały, pij od razu.
Dalmatinski mix na rozgrzewkę