Cześć, chciałbym pociągnąć temat rozliczeń za granicą. Chodzi o płatności wakacyjne za kwaterę, zakupy, usługi. Niektórzy zabierają tylko gotówkę w postaci Euro. Niektórzy wręcz przeciwnie. Jadą tylko na samych kartach. Szukam najkorzystniejszej opcji. Każdy grosz się liczy.
Po dwóch latach zdradzam Chorwację i chcę zobaczyć jak jest w Toskanii. Rozliczenia w Cro najkorzystniej wypadały poprzez wypłaty z bankomatów miejscowej waluty.
Tym razem zastanawiam się nad założeniem konta walutowego. W "pekaesie" (PKO SA) jest tak: zakładasz konto walutowe, czekasz około 2tyg. karta visa wydawana darmo, opłata za korzystanie z karty 1,59 E w skali miesiąca. Chyba, że wykonasz w miesiącu 3 operacje, to opłata spada do 0.99E. Za prowadzenie konta w skali miesiąca jest 0,99E, chyba, że otworzysz sobie konto np. Aktywne PLUS, wtedy nie masz, żadnej opłaty oprócz tej za korzystanie z karty. Wypłaty z bankomatu grupy unicredit (do której pekaes należy) 0zł płatności. Tak samo w knajpie, zakupy paliwo, 0 zł. Jaka jest różnica pomiedzy kontem walutowym a zwykłym, bo przecież "zwykłą" kartą też mogę teraz wyjmować kasę za granica. BRAK PRZEWALUTOWANIA. jeszcze nie wiem ile to cholerstwo (przewalutowanie) żre kasy ale nie brzmi dobrze. Przy kartach visa, przewalutowanie x2 USD-E-PLN. Wypłaty poza bankomatami UC 4% od każdej transakcji. A zatem, posiadanie konta walutowego to w przypadku wyjazdu do Italii korzyść. Czy są inne opinie ?

.png)
.png)