Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankologia

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
infantasy
Odkrywca
Bankologia

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 08.07.2013 14:07

Cześć, chciałbym pociągnąć temat rozliczeń za granicą. Chodzi o płatności wakacyjne za kwaterę, zakupy, usługi. Niektórzy zabierają tylko gotówkę w postaci Euro. Niektórzy wręcz przeciwnie. Jadą tylko na samych kartach. Szukam najkorzystniejszej opcji. Każdy grosz się liczy.
Po dwóch latach zdradzam Chorwację i chcę zobaczyć jak jest w Toskanii. Rozliczenia w Cro najkorzystniej wypadały poprzez wypłaty z bankomatów miejscowej waluty.
Tym razem zastanawiam się nad założeniem konta walutowego. W "pekaesie" (PKO SA) jest tak: zakładasz konto walutowe, czekasz około 2tyg. karta visa wydawana darmo, opłata za korzystanie z karty 1,59 E w skali miesiąca. Chyba, że wykonasz w miesiącu 3 operacje, to opłata spada do 0.99E. Za prowadzenie konta w skali miesiąca jest 0,99E, chyba, że otworzysz sobie konto np. Aktywne PLUS, wtedy nie masz, żadnej opłaty oprócz tej za korzystanie z karty. Wypłaty z bankomatu grupy unicredit (do której pekaes należy) 0zł płatności. Tak samo w knajpie, zakupy paliwo, 0 zł. Jaka jest różnica pomiedzy kontem walutowym a zwykłym, bo przecież "zwykłą" kartą też mogę teraz wyjmować kasę za granica. BRAK PRZEWALUTOWANIA. jeszcze nie wiem ile to cholerstwo (przewalutowanie) żre kasy ale nie brzmi dobrze. Przy kartach visa, przewalutowanie x2 USD-E-PLN. Wypłaty poza bankomatami UC 4% od każdej transakcji. A zatem, posiadanie konta walutowego to w przypadku wyjazdu do Italii korzyść. Czy są inne opinie ?
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 08.07.2013 14:38

Są np. tutaj -----> w-polsce-kuna-prawie-65-gr-kurs-euro-kuna-w-chorwacji-t18830.html . Tutaj możesz do woli ciągnąć temat rozliczeń za granicą.
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 08.07.2013 20:27

Widziałem ten wątek MRK. On dotyczy ściśle Chorwacji. A płatności "chorwackie" mam opanowane, ze względu na wcześniejsze lata. Bardziej interesuje mnie ślad "Włoski" (dlatego temat założyłem na HedePark, a nie "na chorwackich tematach", żeby im tam nie śmiecić). Szukam informacji, czy ktoś z kontem walutowym podróżował po Italii oraz informacji o przewalutowaniu. Wysokości w jakich występuje. Pozdrawiam :)
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 09.07.2013 06:33

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś :) Ja w tym roku między innymi we Włoszech korzystałem z karty walutowej ING MasterCard właśnie ze względu na jedyną różnicę - przewalutowanie, sprawdziła się jak każda inna karta. Konto zakładasz online (jeśli masz już jakieś w ING), działa od razu, a na kartę chyba 3 dni czekałem. Euro zakupiłem w Walutomacie, część gotówki wypłaciłem jeszcze w PL, a reszta zeszła z karty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2013 10:13

We Włoszech płaci sie euro.Czyli wypłaty z bankomatów ,płatności kartą rozliczane w przeliczeniu kupno sprzedaż euro-pln,tak?
No to trzeba zajrzeć do banku jakie spreed ma w tej walucie.
A potem zajrzeć do najblizszego kantoru.

Każdy bank tego spreeda ma o kilkanaście gr (co najmniej) wyższego od kantoru.
To gdzie niby interes (oprócz wygody) korzystania z karty (jakiejkolwiek) w krajach gdzie obowiązuje euro?
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.07.2013 11:15

hepik napisał(a):We Włoszech płaci sie euro.Czyli wypłaty z bankomatów ,płatności kartą rozliczane w przeliczeniu kupno sprzedaż euro-pln,tak?
No to trzeba zajrzeć do banku jakie spreed ma w tej walucie.
A potem zajrzeć do najblizszego kantoru.

Każdy bank tego spreeda ma o kilkanaście gr (co najmniej) wyższego od kantoru.
To gdzie niby interes (oprócz wygody) korzystania z karty (jakiejkolwiek) w krajach gdzie obowiązuje euro?

I na tym zamknąłbym ten temat.
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 09.07.2013 18:56

MRK, dość gładko przeszedłeś do zamykania tematu. (Co on cię tak boli?) A tymczasem Ewa ma rację. I o takie sprawdzone rozwiązania mi chodzi. Wtedy spreed nie ma nic do rzeczy.
-------------------------------------------------------------------------------
Tylko zastanawiam się jak płacić np. w Czechach za paliwo. Czy maestro na której mam pln, czy Visa na której jest Euro? Tu niestety, nie wiem co wyjdzie korzystniej.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 10.07.2013 19:54

infantasy napisał(a):MRK, dość gładko przeszedłeś do zamykania tematu. (Co on cię tak boli?)

Boli? Nieeee... jak może boleć kolejny praktycznie taki sam, jak kilkanaście innych, temat. A nie...ten tyczy się Włoch:). A mój cytat hepika i odpowiedź były metaforą. O czym tutaj dyskutować? Czy opłaca się płacić kartą wydaną w EURO w państwie, gdzie obowiązuje EURO...hm....kurcze...rozważmy to i pociągnijmy temat przez kilkadziesiąt stron.

Ludzie, może wystarczy nauczyć się czytać, opanować podstawy Internetu i mnożenie? Robienie kolejnego wątku z podobnym problemem mija się z celem. A jeżeli już jest jakiś problem, to po cholerę tworzyć kolejny temat, skoro są inne, gdzie ewentualne wątpliwości można rozwiać... bardzo szybko w sumie, bo non stop pytania są takie same.

infantasy napisał(a): A tymczasem Ewa ma rację. I o takie sprawdzone rozwiązania mi chodzi. Wtedy spreed nie ma nic do rzeczy.

Obrazek
Wybacz, musiałem :mrgreen:

infantasy napisał(a):Tylko zastanawiam się jak płacić np. w Czechach za paliwo. Czy maestro na której mam pln, czy Visa na której jest Euro? Tu niestety, nie wiem co wyjdzie korzystniej.

Ja myślę, że powinieneś rozważyć zakup rupii, przewalutować na kiaty, , potem na islandzką koronę, aby na końcu kupić euro...i wtedy jeszcze raz się nad wszystkim zastanowić. Ewentualnie jeszcze, zawsze przed wyjazdem, możesz skoczyć do Niemiec albo Słowacji i tam założyć sobie konto w EURO. Może mają ciekawsze warunki...

Nie prościej, jadąc na wyczekany urlop, mieć w dupie te kilkanaście/kilkadziesiąt złotych? Jak dziecko będzie chciało kugle, to też będziesz przeliczał, kombinował, sprawdzał aktualny kurs, bo jeśli będzie do bani, to powiesz dziecku, że może jutro będzie lepszy kurs, to jutro mu kupisz? Nie popadajmy w paranoję.

Pozdrowionka
:papa:
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 11.07.2013 07:44

A jednak cię zabolało, że twoim zdaniem są 2,3 a może nawet 4 podobne tematy. Założyłem go tutaj, żeby nie wchodzić w paradę "chorwatom" (chyba już ci to tłumaczyłem?). Oczekuję SPRAWDZONYCH informacji odnośnie sposobów płatności w Italii. Ty ich nie masz (nie wniosłeś do dyskusji nic merytorycznego). Byłbym wdzięczny, gdybyś poszedł bić pianę i nabijać sobie posty w innym miejscu. I mam nadzieję, że teraz jak już dałeś upust żółci, poprawi ci się samopoczucie i wrócisz do pełni zdrowia. tego ci życzę :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 11.07.2013 09:38

infantasy napisał(a):A jednak cię zabolało...

Nie zrozumiałeś ironii...bywa...

infantasy napisał(a):... że twoim zdaniem są 2,3 a może nawet 4 podobne tematy.

Czyli jednak to widzisz!!! Hm....

infantasy napisał(a):Oczekuję SPRAWDZONYCH informacji odnośnie sposobów płatności w Italii.

Czy za chwilę będziesz oczekiwał SPRAWDZONYCH informacji odnośnie sposobów płatności w Niemczech, Austrii, Francji, Grecji itd. i każdego z tych krajów będziesz zakładał nowe wątki?

infantasy napisał(a):Byłbym wdzięczny, gdybyś poszedł bić pianę i nabijać sobie posty w innym miejscu.

Są lepsi na tym forum:). Daleko mi do Nich, ale dziękuję Ci za to, że zauważyłeś:).

infantasy napisał(a):I mam nadzieję, że teraz jak już dałeś upust żółci, poprawi ci się samopoczucie i wrócisz do pełni zdrowia.

Żółci we mnie wiele. Uwielbiam żółć. Jeszcze mi jej trochę zostało. Za życzenia zdrowia dziękuję. To miłe.

infantasy napisał(a):tego ci życzę :)

A ja życzę, abyś szybciej opanował czytanie ze zrozumieniem, cofnął się do trzeciej klasy podstawówki i przypomnial sobie tabliczkę mnożenia. Ponadto, czym się różnią wg Ciebie sposoby płatności we Włoszech od sposób płatności w Chorwacji, poza tym, że masz jeszcze jeden dodatkowy przelicznik (kn-eur)? Bicie postów występuje z Twojej strony, ewentualnie naprawdę masz jakiś problem z matematyką i słowem pisanym/czytanym. Jakich to rozwiązań oczekujesz? Ktoś ma Ci podać jakieś namiary na "fajny" bankomat? Hepik podsumował. Tyle powinno wystarczyć...a Ty już zaczynasz rozprawkę o płatnościach w Czechach...

Naprawdę tak trudno opanować temat płatności w jakimkolwiek możliwym kraju? Naprawdę tak trudno poczytać inne wątki, w których ten temat jest rozłożony na czynniki pierwsze?

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone