pawelc88 napisał(a):Witam
To mój pierwszy post na tym forum i mam następujące pytanie. Wybieram się na wczasy do Chorwacji i postanowiłem pożyczyć od znajomego Box na dach. Mam teraz dylemat czy go zakładać czy nie gdyż nie posiada on w środku żadnych oznaczeń odnośnie posiadanych atestów, a instrukcji też nie posiadam. Czy mogą wystąpić jakieś problemy podczas kontroli drogowej za granicą? Czy policja zwraca na to uwagę?Będe poruszać się przez Słowacje, Węgry i Chorwacje.
Pozdrawiam
Wszystkie bagażniki/boxy będące w Polsce w sprzedaży muszą mieć atest. Trudno więc mi, wyobrazić sobie, aby jakiś sklep sprzedawał box/wynalazek bez atestu.
Atestów dopuszczających box do sprzedaży nie należy mylić z testami, które różne firmy motoryzacyjne wykonują badając jakość wyrobów. W tym przypadku tylko nieliczne firmy przechodzą pozytywnie badania. Wiele firm nawet nie daje swoich wyrobów do badań, ciekawe dlaczego
Problemy--nie wystąpią, nikt tego nie kontroluje, nie znam takich przypadków, nie słyszałem. Co innego w razie wypadku
Atestu nie ma obowiązku posiadać nabywca bagażnika, atest musi posiadać importer.
Kilka lat temu, przed wejściem do UE, naklejało się na różnych wyrobach, naklejkę B, teraz w UE mamy "luz", nic nie naklejamy.

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)