Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
barti75
Cromaniak

Postnapisał(a) barti75 » 15.03.2013 15:07

kris1964

Tą długością boxa to zbytnio się nie przejmuj masz kawał dachu, poza tym jak już tu Ci spece od tego wspominali samego boxa możesz też regulować, żeby sobie go jakoś ustawić na dachu, antenka według mnie to najmniejszy problem.W lagunie II w 2010 goniłem do Cro a na dachu box Spirit 780 owszem był trochę wysunięty do przodu, ale bez przesady, trzeba było mocno się wychylić pod szybę żeby go zobaczyć. Jak byś chciał to mi po zmianie auta zostały belki aluminiowe Thule Aero(bez zamków, i od 2 lat kurzą mi się tylko w piwnicy ) kilka ich fotek(dokładnie 2 :) jest na stronie 80 tego wątku, ale nie mam pojęcia czy one są kompatybilne do Twego auta.
kapitan_statku
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kapitan_statku » 18.03.2013 10:32

Czy ktoś z forumowiczów miał przyjemność użytkowania Thule WingBar lub model Wingbar Edge? Może słyszał opinie? Warto dopłacać?

Faktycznie takie ciche i bezszelestne czy to tylko marketing? Planuję kupić i te przykuły moją uwagę

http://www.thule.com/pl-PL/PL/Products/ ... %80%939595
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.03.2013 11:28

Ciche, bardzo ciche. Sam używam WingBary, wielu klientów już ten produkt kupiło i nie słyszałem negatywnej opinii.
Można oczywiście trafić na pewne warunki atmosferyczne, przy których jakieś dźwięki będą słyszalne, sam tak niedawno miałem. Prędkość ok 60 km/h, padający gęsty śnieg i jakiś szum z dachu dochodził.
Ogólnie jest super.
Edge jeszcze w Polsce są nieosiągalne, trochę przesuwa się czas wprowadzenia ich na rynek.
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 18.03.2013 11:41

kapitan_statku napisał(a):
Faktycznie takie ciche i bezszelestne czy to tylko marketing?

u nas nikt nie słyszał , bo są tak ciche , że nie słychać :)

tego typu belki mają jedną wadę , choć to może nie jest wada :

obniżają belkę w stosunku do dachu i jak przyjdzie zaczepić uchwyt do nart to wiązania desek mogą kolidować z dachem , są na to rozwiązania , jak kit - dystanse do uchwytów narciarskich , mamy coś takiego .
kapitan_statku
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kapitan_statku » 18.03.2013 11:51

A wiadomo kiedy wersja Edge ma być osiągalna i jakie orientacyjne ceny będą tego dziadostwa w porónaniu do obecnej wersji?

Bagażnika szukam pod Insignie Sport Tourer - głównie pod rowery chociaż narta od czasu do czasu sie też zdażyć może.
MarcG
Globtroter

Postnapisał(a) MarcG » 18.03.2013 11:56

kapitan_statku napisał(a):A wiadomo kiedy wersja Edge ma być osiągalna i jakie orientacyjne ceny będą tego dziadostwa w porónaniu do obecnej wersji?

Bagażnika szukam pod Insignie Sport Tourer - głównie pod rowery chociaż narta od czasu do czasu sie też zdażyć może.

Mam wingbary faktycznie są ciche w porównaniu do zwykłych nawet aluminiowych owalnych. Samych belek to do 120 nie słychać, ale jak chcesz do rowerów ty chyba nie będzie miało znaczenia. Rowery tak hałasują, ze te belki to chyba będą pomijalne.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.03.2013 12:03

Edge miały być już w styczniu, tydzień temu rozmawiałem z przedstawicielem Thule, powiedział, że "niebawem" - tyle informacji oficjalnej.
Cena - podobno do 1 tys zł, zależy od auta, tzn od systemu montażu. Czy na reling, czy na miejsca fabryczne.
Czyli ok 10/15 % więcej od WingBar
kapitan_statku
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kapitan_statku » 18.03.2013 12:04

Jasne, montując cokolwiek do belki zmienia totalnie jej charakterystykę. Z rowerami non stop jezdził nie będę. Bardziej chodzi o momenty, kiedy na dachu będą same belki - chcę zamontować i niech sobie jeżdżą tam :)
MarcG
Globtroter

Postnapisał(a) MarcG » 18.03.2013 12:08

Dziadek Maciek napisał(a):Edge miały być już w styczniu, tydzień temu rozmawiałem z przedstawicielem Thule, powiedział, że "niebawem" - tyle informacji oficjalnej.
Cena - podobno do 1 tys zł, zależy od auta, tzn od systemu montażu. Czy na reling, czy na miejsca fabryczne.

te edge to inne belki, czy inne uchwyty do mocowania ?
kapitan_statku
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kapitan_statku » 18.03.2013 12:10

Dziadek Maciek napisał(a):Edge miały być już w styczniu, tydzień temu rozmawiałem z przedstawicielem Thule, powiedział, że "niebawem" - tyle informacji oficjalnej.

Czyli kwota nie jest zabujczo wyższa od standardu...czy warto zatem czekać na wersję Edge? Jest to subtelna zmiana czy jednak coś nowego?

Widze, że macie wiedzę z zakresu :)
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 18.03.2013 13:09

kapitan_statku napisał(a):Czyli kwota nie jest zabójczo wyższa od standardu...czy warto zatem czekać na wersję Edge? Jest to subtelna zmiana czy jednak coś nowego?

Widze, że macie wiedzę z zakresu :)

jakaś wiedza jest , od 95 r. zajmuje sie częsciami do samochodów ...

w cenniku online Thule ich nie ma jeszcze

a czym się różni konstrukcją - skrzydło nie wystaje poza obrys i stopy są niższe i aerodynamiczne :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a tu poprzednia wersja Wingbara :

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.03.2013 13:19

auto_gt napisał(a):

a tu poprzednia wersja Wingbara :

To nie jest poprzednia wersja, jeśli już to pierwsza wersja :wink:
WingBar i Edge będą równolegle w ofercie.
Edge będzie mniej uniwersalny, w zestawach będą belki z możliwością regulacji położenia stopy, ale różnice długości belek w jednym komplecie będą ograniczały możliwość dostosowania do następnego auta.
Założenie Thule jest jednak takie, że ten produkt będzie wybierał głównie klient, który nie będzie myślał o ... następnym aucie :wink: i oszczędności na belkach.
Edge ładnie wygląda, ma wg mnie jedną sporą wadę, o której wielu klientów nie myśli kupując bagażnik - krótka powierzchnia użytkowa. Mogą wystąpić problemy ze zmieszczeniem potrzebnego bagażu, np 4 rowerów.
kapitan_statku
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kapitan_statku » 18.03.2013 13:41

Rzeczywiście, sposób montowania na relingu ogranicza lekko przestrzeń belki. Podobnie z mocowaniem - ogranicza lekko zmianę auta (kupować auto pod bagażnik? :p) Jeśli szukać w tym samym segmencie to jeszcze ok - gorzej przy zminie z kombiacza na dajmy na to Hatchbacka.
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 18.03.2013 14:13

kapitan_statku napisał(a):Rzeczywiście, sposób montowania na relingu ogranicza lekko przestrzeń belki. Podobnie z mocowaniem - ogranicza lekko zmianę auta (kupować auto pod bagażnik? :p) Jeśli szukać w tym samym segmencie to jeszcze ok - gorzej przy zminie z kombiacza na dajmy na to Hatchbacka.

COŚ ZA COŚ - im bardziej dopasowany tym mniej uniwersalny ...
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.03.2013 16:28

WingBar Edge powinien pojawić się w sprzedaży w przyszłym tygodniu - wiadomość z ostatniej chwili :!: :!: :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 87
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone