Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Automapa wer. 5.5.1

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zorro2
Globtroter

Postnapisał(a) zorro2 » 05.07.2009 09:17

sebol napisał(a):Jak edytowac trasę w automapie do Pakostane , ponieważ chce jechać przez Zyline i Bratysławe i ominąć płatny kawałek drogi w Słowenii
Myślę że dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie punktów GPS (współrzędnych geograficznych) wtedy nawigacja przeprowadzi cię przez te punkty. Współrzędne najlepiej pobrać ze strony "mapy.cz.' :D
Krzypol
Turysta

Postnapisał(a) Krzypol » 05.07.2009 10:23

matio_turbo napisał(a):
Krzypol napisał(a):Dla mnie IGO lepsze od AutoMapy. Dlaczego? W AM nie ma planu miasta Baski Vody i Breli, w Igo jest :lol:

18 lipca rozpoczynam urlop właśnie w Baśce. Jadę na iGO z mapą Chorwacji Navigo System. Czy byłeś w Baśka Voda i w Breli z iGO? Plany zgodne z rzeczywistością?

Nie byłem jeszcze - mam w planie jechać na początku sierpnia. Nie wiem czy plany są zgodne z rzeczywistością, ale przynajmniej są i mogę znaleźć adres z numerem domu. W AM i Garminie jest tylko nazwa miejscowości.
Robert 33
Podróżnik

Postnapisał(a) Robert 33 » 05.07.2009 11:57

Być może ja pierwszy dam cynk wyjeżdżam 11 lipca więc zobaczymy.
Odnośnie IGO 8 czy ktoś instalował taką mapę do nawigacji jak to wygląda czy trzeba ją instalować na karcie SD czy inaczej, myślę sobie że jak będę miał dwie możliwości to będzie lepiej
kkk6969
Globtroter

Postnapisał(a) kkk6969 » 06.07.2009 07:41

Zajrzyj tam a na pewno znajdziesz odpowiedz odnośnie instalacji

http://www.my-navia.pl/index.php?sid=4b ... aede06c30d
Robert 33
Podróżnik

Postnapisał(a) Robert 33 » 06.07.2009 16:45

dzięki za podpowiedz
gacek.mw
Podróżnik

Postnapisał(a) gacek.mw » 15.07.2009 22:24

heh, a ja odwrotnie - z iGo przesiadłem się na Automapę :-D (Co prawda była to jeszcze poprzednia wersja IGo). Automapę mam w wersji 5.0.5, w ubiegłorocznej podróży problem pojawił się przy objeździe w Ptuju - nie ma na niej obwodnicy i nowego mostu, dzięki wskazówkom z forum przejechałem bez problemu, ale na ten czas nawka poszła w odstawkę. Drugim problemem było niezróżnicowanie jakości dróg na Pagu - zamiast wygodną drogą uparcie prowadziła jakimiś pasterskim ścieżkami, gdzie dwa barany mają problem gdy musza się minąć ...
Crokuski
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Crokuski » 16.07.2009 10:59

Ja w tym roku załamałem się automapą kilkukrotnie. Akcja zaczęła się podczas podróży z Rijeki do Wenecji. W okolicach Mestre jest węzeł z nowo wybudowaną obwodnicą. Patrząc na automapę święcie byłem przekonany że mam jechać prosto. Tak zrobiłem. Automapa się także ucieszyła, że wybrałem ten wariant, jednak już po 100-200 metrach coś zaczęło jej nie grać i nagle.. wylądowaliśmy wg niej w polu. Po prostu ma pewien zakres tolerancji ustawiony tak, aby ileś tam metrów obok trasy uznawać, że się jest na tej trasie. Oczywiście na autostradzie ciężko zawrócić, ale gdy się to udało - nie ufając jej, lecz patrząc na znaki dotarłem do celu.

Droga powrotna w kierunku Rijeki to koszmar. Wyobraźcie sobie, że z Rijeki do Wenecji opcją trasy "szybka" kieruje inną trasą niż z powrotem (też trasa "szybka")... Powrotną trasę ustala tak, aby wjechać na autostradę Słoweńską i kupę kasy w plecy. Zanim coś mi zaczęło nie grać było już ciężko zienić, ale udało mi się i... ponownie skierowała mnie.. w kierunku Puli (także przez autostradę słoweńską). Kluczyłem małymi wioseczkami zanim wylądowałem na przejściu Wł/Sło przed Koziną.

Potem za Rijeką na węźle pokazywała jeszcze średnio dokładnie, ale już sobie nią nie zawracałem głowy.

Największy jednak przekręt z jej strony to próba wytyczenia prostej drogi ze Splitu do Dubrovnika. Spróbujcie :-) "Mimo zbadania wszelkich możliwości nie znajdzie opcji dojazdu" choć wszystkie drogi dojazdu ma :-)

Dla mnie porażka na całej linii. Nie wiem jak inne nawigacje się sprawują. Za droga opcja przesiadać się na inne systemy, ale jak tak ma to wyglądać, to kupuję atlas.
mesyjasz
Globtroter

Postnapisał(a) mesyjasz » 16.07.2009 11:52

Crokuski napisał(a):Ja w tym roku załamałem się automapą kilkukrotnie. Akcja zaczęła się podczas podróży z Rijeki do Wenecji. W okolicach Mestre jest węzeł z nowo wybudowaną obwodnicą. Patrząc na automapę święcie byłem przekonany że mam jechać prosto. Tak zrobiłem. Automapa się także ucieszyła, że wybrałem ten wariant, jednak już po 100-200 metrach coś zaczęło jej nie grać i nagle.. wylądowaliśmy wg niej w polu. Po prostu ma pewien zakres tolerancji ustawiony tak, aby ileś tam metrów obok trasy uznawać, że się jest na tej trasie. Oczywiście na autostradzie ciężko zawrócić, ale gdy się to udało - nie ufając jej, lecz patrząc na znaki dotarłem do celu.

Droga powrotna w kierunku Rijeki to koszmar. Wyobraźcie sobie, że z Rijeki do Wenecji opcją trasy "szybka" kieruje inną trasą niż z powrotem (też trasa "szybka")... Powrotną trasę ustala tak, aby wjechać na autostradę Słoweńską i kupę kasy w plecy. Zanim coś mi zaczęło nie grać było już ciężko zienić, ale udało mi się i... ponownie skierowała mnie.. w kierunku Puli (także przez autostradę słoweńską). Kluczyłem małymi wioseczkami zanim wylądowałem na przejściu Wł/Sło przed Koziną.

Potem za Rijeką na węźle pokazywała jeszcze średnio dokładnie, ale już sobie nią nie zawracałem głowy.

Największy jednak przekręt z jej strony to próba wytyczenia prostej drogi ze Splitu do Dubrovnika. Spróbujcie :-) "Mimo zbadania wszelkich możliwości nie znajdzie opcji dojazdu" choć wszystkie drogi dojazdu ma :-)

Dla mnie porażka na całej linii. Nie wiem jak inne nawigacje się sprawują. Za droga opcja przesiadać się na inne systemy, ale jak tak ma to wyglądać, to kupuję atlas.

Dwa lata temu jechałem z TOMTOMem wgranym na IPAQA ... przez Budapeszt przeskoczyłem w 15 minut.... chyba mimo posiadania AM Europe ponownie zaufam TOMKOWI
Loucipher
Odkrywca

Postnapisał(a) Loucipher » 16.07.2009 12:08

Crokuski napisał(a):W okolicach Mestre jest węzeł z nowo wybudowaną obwodnicą. Patrząc na automapę święcie byłem przekonany że mam jechać prosto. Tak zrobiłem. Automapa się także ucieszyła, że wybrałem ten wariant, jednak już po 100-200 metrach coś zaczęło jej nie grać i nagle.. wylądowaliśmy wg niej w polu. Po prostu ma pewien zakres tolerancji ustawiony tak, aby ileś tam metrów obok trasy uznawać, że się jest na tej trasie. Oczywiście na autostradzie ciężko zawrócić, ale gdy się to udało - nie ufając jej, lecz patrząc na znaki dotarłem do celu.

Nie tylko AM ma ten problem. Z początkiem czerwca podróżowałem tą samą trasą ze służbowym TomTomem, z aktualizacją map z końca zeszłego roku - i było dokładnie to samo. "Passante di Mestre" w ogóle nie było na mapie, trasę wytyczało mi przez stary węzeł, na którym łączy się prowadząca na lotnisko "tangenziale" z autostradą A4 (którą jechałem notabene od samej Werony w stronę Triestu).
Po wyjeździe za Wenecję nawigacja znalazła trasę i bez żadnych dalszych grymasów dowiozła mnie do celu.
Po prostu ten odcinek, względnie nowy, nie występuje na mapach. Zapewne w tegorocznych aktualizacjach (zwłaszcza na drugą połowę roku) już się pojawi. Kwestia czasu.
sam_fischer
Croentuzjasta

Postnapisał(a) sam_fischer » 16.07.2009 12:08

Zrozumcie wreszcie ,ze błędy nawigacji wynikają tylko w małym stopniu z samego softu. Najważniejsze są mapy. A mapy Europy dostarczają dwie firmy czyli TeleAtlas i Navteq. Obydwie doskonale spisują się w zachodniej Europie. W krajach typu Polska czy Chorwacja jest już zdecydowanie gorzej. Uboga baza adresowa, błędy numeracji itd. Ale tu i tak wygrywa Tele Atlas bo mapy Navteqa są pełne błędów. A z Navteqa właśnie korzysta AutoMapa - w Polsce więc mamy lokalne mapy i są one bardzo dobre ale już Europa jest "kupiona od Navteqa.
Najbardziej optymalny jest TomTom bo tak w Polsce jak i w Cro spisuje sie nieźle.
A dla ludzi ,którzy po Cro chcą pojeździć a nie tylko dojechać to tylko Garmin i na mapę Europy od Navteqa "nadgrane" Adria Route czyli odpowiednik naszej GPMapy. A tam już pełne pokrycie i znikoma ilość błędów.
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 16.07.2009 12:30

Crokuski napisał(a):Największy jednak przekręt z jej strony to próba wytyczenia prostej drogi ze Splitu do Dubrovnika. Spróbujcie :-) "Mimo zbadania wszelkich możliwości nie znajdzie opcji dojazdu" choć wszystkie drogi dojazdu ma :-)

Bo nie przeskoczyła sobie przez BiH. Pewnie nie miałeś mapy albo AM nie umie "takich rzeczy".
Dla mnie AM na Europę to porażka i przy tym pozostanę. To znaczy przy IGO ;)
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 16.07.2009 12:34

sam_fischer napisał(a):Zrozumcie wreszcie ,ze błędy nawigacji wynikają tylko w małym stopniu z samego softu. Najważniejsze są mapy.

Nie do końca. Istotny jest sam algorytm przeliczania trasy. A to już jest element softu. AM jakoś tak pracuję trzy razy wolniej od IGO. Nie mówiąc już o płynności "przewijania ekranu" w czasie jazdy.
Crokuski
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Crokuski » 16.07.2009 12:58

Tak, Jarku, masz rację. Ona nie potrafi przeliczyć przez ten krótki fragment BiH. Problem w tym, że tą drogę ma :-) Jaki więc ma problem ? Nie mam pojęcia.
freyu
Croentuzjasta

Postnapisał(a) freyu » 16.07.2009 13:00

Ja jechałem na AM ale 5.3. No i powiem szczerze, że oprócz tego "ułatwiacza" warto nie zapomnieć o zdrowym rozsądku. Objazd w Słowenii przez Lenat - Ptuj owszem, AM do momentu przekroczenia granicy w Mureck działała ok, ale później durnoty takie gadała że ją wyłączyłem i jechałem opierając się na drogowskazach. Trafiłem :) W Chorwacji po dojechaniu na półwysep Peljesac mapa zupełnie zdurniała bo w pewnym momencie pojawił się komunikat, że wszystkie możliwe opcje trasy zostały wyczerpane i koniec :) Ale to akurat chyba jest spowodowane tym że tam na mapie zaznaczone są nawet dróżki w winnicach i mapa za każdym razem szukała najkrótszej bądź najszybszej drogi prowadzą mnie właśnie tymi ścieżynami. Generalnie miasta i większość dróg spoko ale nie zapomnieć o rozumie :)
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 16.07.2009 13:14

Krzypol napisał(a):Dla mnie IGO lepsze od AutoMapy. Dlaczego? W AM nie ma planu miasta Baski Vody i Breli, w Igo jest :lol:

W wersji 5.5 już jest
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone