Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ale się najeździłam!

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jotem
Croentuzjasta
Ale się najeździłam!

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 06.06.2010 21:52

Dziś mnie dopadło uczucie lekkiej paniki... juz czerwiec, a ja ani du-du - zero pomysłu, gdzie się na wakacje udać....

Sięgnęłam więc po internet, zaczęłam czytać, sprawdzać linki, wysyłać maile z pytaniem o dostępność i cenę noclegu; zmachałam się jak wół i...jestem w punkcie wyjścia :roll:

Co "zwiedziłam"?

- riwierę wokół Trogiru - Seget fajny, ale zbyt blisko Trogiru i Splitu, ponoc brudno moze być? :?
- Ciovo - Okrug Gornij, Slatine - każdy swój ogonek chwali - już nie wiem co lepsze, poza tym mam wrażenie, że będzie tam jak w domu....;) a jednak jak już wydam kupe kasy... to chciałabym mieć poczucie, że faktycznie jestem ponad 1000km od domu
-Vrsar - nie znalazłam kwatery spełniającej kryteria.
- Tucepi i Igrane - niby fajnie, ale kwatery blisko morza zajęte a ceny...hmm zaporowe :evil:
- Istria - byłam w Rovinj - już mi się podobało, to ktoś wytknął, że brud i tłumy, a poza tym kwaterka fajna zajęta już w styczniu....
- Potem Medulin - kwaterki polecane.,.... mają full obłożenie... no!
- W akcie desperacji spojrzałam na Krk - Maslinska - znowu jakieś linkowane kwaterki obłożone na maksa...
- Byłam też na Pagu - i w Mandre i w Pagu.... sama nie wiem czy tam mi się podoba - widziałam "live" w zeszłym roku... i jakoś nie zapadło pozytywnie w pamięci...
- Byłam też dziś we Włoszech.... :lol: :wink:
- jeziora północnych Włoch.... no nie wiem...?
- Toskania - ech, ... pojechałoby się, ale... no juz byłam, trochę szkoda życia na dreptanie po tych samych ścieżkach po raz kolejny...?
- Z lenistwa... rzut oka na przemysł turystyczny północnych Włoch - Bibione, Lignano.... no nie .... ja się na tej plaży nie odnajdę....poza tym to wybrzeże nieco znam... jedyna zaleta to bliskość Polski i Wenecji 8)

Normalnie ledwo dycham, po tych eskapadach;)

Macie jakiś pomysł, gdzie skierować swoje poszukiwania, bo póki co strzelam bez wycelowania... i efekty mam marne :oops:

Ma być stosunkowo niedaleko, bez stromizny do plaży, plaża niedaleko kwatery, sam apartament czysty i nowy, wyposażony, bez niedoróbek, chetnie cień na plaży. Może.... plaża prywatna?
Chętnie jakieś miasto/miasteczko - tak aby wieczorem można spacerowo gdzies się udać, na rowerze podjechać - wyklucza to takie wynalazki jak Mimice i tym podobne Pisaki....;)
Odpada Omis.
Cisza i spokój w apartamencie i na plazy, a jakieś życie rozrywkowe/zwiedzaniowe w zasięgu dłuższego spaceru.
Diklo kolo Zadaru było w zeszłym roku (podobało się).
Raczej ląd stały, żeby kosztów nie potęgować.

Ktoś ma jakiś pomysł? Jakaś wskazówka co do miejsca?
Czy może do ERY mam sie od razu udać?;);)

Pozdrawki
Ostatnio edytowano 06.06.2010 22:16 przez jotem, łącznie edytowano 3 razy
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 06.06.2010 21:55

No i żeby droga nie szła tuż przy plazy/domu:)
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 06.06.2010 23:10

a ja to jakiś szczęściarz jestem chyba...od paru lat podobało mi się pewne miejsce,zachwalane przez mkm, Bociana i wielu wielu innych...nie planowałem jechać....ale nie byłbym sobą gdybym meila nie machnął...i co??????jest miejsce ,jadę.Bez mozolnego szukania...ech,ja to mam szczęście. :D
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 06.06.2010 23:17

Hm ... na internetowe rezerwacje to już chyba trochę za późno ... Pozostaje chyba jechać "w ciemno" .
Ja jak zwykle i nieustajaco polecam Zupę Dubrovacką, ale to niestety nie jest "stosunkowo niedaleko" :D Jednak warto, tym bardziej,że autostrada co roku coraz dłuższa ... :D :D
Ostatnio edytowano 06.06.2010 23:25 przez wojan, łącznie edytowano 1 raz
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 06.06.2010 23:21

Jacynty,
gdzie jest to Twoje miejsce? Cieszę się Twoim szczęściem... i Ci go nie zabiorę...;) ale informacją możesz się podzielić....

Może nie byłam? Może się jeszcze jakiś kawałek podłogi z klimą znajdzie?

wojan napisał(a):Ja jak zwykle i nieustajaco polecam Zupę Dubrovacką, ale to niestety nie jest "stosunkowo niedaleko" :D Jednak warto, tym bardziej,że autostrada co roku coraz dłuższa ... :D :D

Cholerka... blisko to to nie jest. Dubrownik też mamy zaliczony, niby można ponownie... ale te kilometry...
Ostatnio edytowano 06.06.2010 23:27 przez jotem, łącznie edytowano 1 raz
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 06.06.2010 23:24

jotem napisał(a):Jacynty,
gdzie jest to Twoje miejsce? Cieszę się Twoim szczęściem... i Ci go nie zabiorę...;) ale informacją możesz się podzielić....

myślę że mówi o Boraku :D
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 06.06.2010 23:30

Adam.B napisał(a):myślę że mówi o Boraku :D

hmmm to też bardziej z kategorii... dalej niż bliżej...;)
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 06.06.2010 23:30

Adam.B napisał(a):
jotem napisał(a):Jacynty,

myślę że mówi o Boraku :D

Adaś jesteś normalnym Sherlockiem :lol: ...no prawie...
Ostatnio edytowano 08.06.2010 11:08 przez Jacynty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2010 00:29

jotem napisał(a):Dziś mnie dopadło uczucie lekkiej paniki... juz czerwiec, a ja ani du-du - zero pomysłu, gdzie się na wakacje udać....

Sięgnęłam więc po internet, zaczęłam czytać, sprawdzać linki, wysyłać maile z pytaniem o dostępność i cenę noclegu; zmachałam się jak wół i...jestem w punkcie wyjścia :roll:

Co "zwiedziłam"?

- riwierę wokół Trogiru - Seget fajny, ale zbyt blisko Trogiru i Splitu, ponoc brudno moze być? :?
- Ciovo - Okrug Gornij, Slatine - każdy swój ogonek chwali - już nie wiem co lepsze, poza tym mam wrażenie, że będzie tam jak w domu....;) a jednak jak już wydam kupe kasy... to chciałabym mieć poczucie, że faktycznie jestem ponad 1000km od domu
-Vrsar - nie znalazłam kwatery spełniającej kryteria.
- Tucepi i Igrane - niby fajnie, ale kwatery blisko morza zajęte a ceny...hmm zaporowe :evil:
- Istria - byłam w Rovinj - już mi się podobało, to ktoś wytknął, że brud i tłumy, a poza tym kwaterka fajna zajęta już w styczniu....
- Potem Medulin - kwaterki polecane.,.... mają full obłożenie... no!
- W akcie desperacji spojrzałam na Krk - Maslinska - znowu jakieś linkowane kwaterki obłożone na maksa...
- Byłam też na Pagu - i w Mandre i w Pagu.... sama nie wiem czy tam mi się podoba - widziałam "live" w zeszłym roku... i jakoś nie zapadło pozytywnie w pamięci...
- Byłam też dziś we Włoszech.... :lol: :wink:
- jeziora północnych Włoch.... no nie wiem...?
- Toskania - ech, ... pojechałoby się, ale... no juz byłam, trochę szkoda życia na dreptanie po tych samych ścieżkach po raz kolejny...?
- Z lenistwa... rzut oka na przemysł turystyczny północnych Włoch - Bibione, Lignano.... no nie .... ja się na tej plaży nie odnajdę....poza tym to wybrzeże nieco znam... jedyna zaleta to bliskość Polski i Wenecji 8)

Normalnie ledwo dycham, po tych eskapadach;)

Macie jakiś pomysł, gdzie skierować swoje poszukiwania, bo póki co strzelam bez wycelowania... i efekty mam marne :oops:

Ma być stosunkowo niedaleko, bez stromizny do plaży, plaża niedaleko kwatery, sam apartament czysty i nowy, wyposażony, bez niedoróbek, chetnie cień na plaży. Może.... plaża prywatna?
Chętnie jakieś miasto/miasteczko - tak aby wieczorem można spacerowo gdzies się udać, na rowerze podjechać - wyklucza to takie wynalazki jak Mimice i tym podobne Pisaki....;)
Odpada Omis.
Cisza i spokój w apartamencie i na plazy, a jakieś życie rozrywkowe/zwiedzaniowe w zasięgu dłuższego spaceru.
Diklo kolo Zadaru było w zeszłym roku (podobało się).
Raczej ląd stały, żeby kosztów nie potęgować.

Ktoś ma jakiś pomysł? Jakaś wskazówka co do miejsca?

Pozdrawki

No to chyba pozostają tylko Bieszczady :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.06.2010 06:57

jotem napisał(a):Ma być stosunkowo niedaleko, bez stromizny do plaży, plaża niedaleko kwatery, sam apartament czysty i nowy, wyposażony, bez niedoróbek, chetnie cień na plaży. Może.... plaża prywatna?
Odpada Omis.

Plaż prywatnych w Hr tak naprawdę nie ma.. Każdy cm wybrzeże należy do Państwa, zatem teoretycznie nikt nikomu zabronić nie może plażowania przez czyimś domem prywatnym... Twoja lista życzeń jest nie krótka i niektóre życzenia niestety nawzajem się wykluczają.. Jeśli blisko "fajna plaża", to gwarantuję, że nie ma mowy o spokoju (bo na tej "fajnej plaży" zawsze będą ludzie; tym bardziej, jak to w "spacerowej odległości" od jakiegoś miasteczka... Zatem albo ...albo.. Musisz zdecydować...Chyba, że inaczej pojmujemy "spokój".
Pozdrawiam
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 07.06.2010 08:58

eee tam :wink: - w zeszłym roku miałam pełny luz, cień i plaża była o tyle "prywatna", że tylko goście z jednego domu tam bywali. Cień zapewniały jakieś małe drzewka i duże solidne parasole rozstawiane przez gospodarza. Zatem ludzie na tej plazy oczywiście byli, ale kilka lezaków, to przeciez nie tłum i nikt nikomu w drogę nie włazi.
Gdyby nie to, że nie lubię jeździć w to samo miejsce, to rezerwowałabym Diklo w tym samym co rok temu apartmanie.

Jednak gna mnie gdzieś, gdzie jeszcze nie byłam... stąd takie poszukiwania.

Zresztą lista życzeń powyżej... spisana na podstawie zeszłorocznych wakacji, więc da się. A, że nie jest łatwo...? No wiem :oops:
Ostatnio edytowano 07.06.2010 09:50 przez jotem, łącznie edytowano 1 raz
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 07.06.2010 09:06

jotem napisał(a):...Ktoś ma jakiś pomysł? Jakaś wskazówka co do miejsca?

Pozdrawki

.
Tobie też pewnie jakiś rejon po głowie chodzi ,to jedź i poszukaj na miejscu.Pewnie coś znajdziesz :)
Ostatnio edytowano 17.06.2010 20:43 przez to ja ewa, łącznie edytowano 1 raz
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 07.06.2010 09:26

A ja polecam Pakostane :) Wiele z Twoich warunków może zostać spełnionych :papa:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 07.06.2010 10:35

Poleciłabym Peljesac, bo ma wszystko co miec powinien, ale to już dalej :)
Riwiera Makarska ma sporo fajnych miescinek z pięknymi plażami, skoro nie Pag, to może Brać, fakt, że płyniesz promem, ale blisko, zaraz Split, a na Brac jest co robić, mile miescinki przy ładnych plażach..
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21203&start=0
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.06.2010 10:43

Lider16 napisał(a):A ja polecam Pakostane :) Wiele z Twoich warunków może zostać spełnionych :papa:

Potwierdzam :!: :D
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone