Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

50 lip za pustą flaszkę !

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janlewbr
Croentuzjasta
50 lip za pustą flaszkę !

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 31.07.2009 20:58

Po ostatnim pobycie w HR policzyłem z grubsza puste flaszki po 50 lip sztuka i na 4 osobową rodzinkę wyszło przez 2 tygodnie 200 szt {Karlovacko 2l malutko} to jest około 100 kun . Tyle kosztuje autostrada z granicy SLO/HR do Zagreb'ia tam i z powrotem . Licze na liczne pomysły co z tym problemem zrobić ? I wiadomość czy ktoś widział walające się puszki i butelki w miejscu letniego odpoczynku ? Może jest to sposób na oczyszczenie naszych lasów i plaż ?
Liczę na Artura68 .
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 31.07.2009 21:42

janlewbr napisał(a): na 4 osobową rodzinkę wyszło przez 2 tygodnie 200 szt .

Gratulujemy sukcesu. :D
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 31.07.2009 21:46

janlewbr napisał(a):Po ostatnim pobycie w HR policzyłem z grubsza puste flaszki po 50 lip sztuka i na 4 osobową rodzinkę wyszło przez 2 tygodnie 200 szt {Karlovacko 2l malutko} to jest około 100 kun . Tyle kosztuje autostrada z granicy SLO/HR do Zagreb'ia tam i z powrotem . Licze na liczne pomysły co z tym problemem zrobić ?

Stary, Ty masz chyba problem ze sobą. Ja wyjeżdżam do Chorwacji wypocząć i zwiedzić przepiękne miejsca i problemu z flaszkami nie mam.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 31.07.2009 21:47

AndrzejJ. napisał(a):
janlewbr napisał(a): na 4 osobową rodzinkę wyszło przez 2 tygodnie 200 szt .

Gratulujemy sukcesu. :D

Przyłączam się do gratulacji
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2009 22:08

janlewbr napisał(a): I wiadomość czy ktoś widział walające się puszki i butelki w miejscu letniego odpoczynku ? Może jest to sposób na oczyszczenie naszych lasów i plaż ?
Liczę na Artura68 .

Jedź nad Bałtyk i wyzbieraj pety z piasku, a potem zabierz szurakom wszystkie puszki z worów i będziesz miał na następną dawkę browca dla swojej rodziny.

poczytaj przyda się tak na wszelki wypadek.
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 01.08.2009 13:14

Nie chodzi o kolejną puszkę piwa . Tylko o to by plastiki i kartoniki przyniesione na plażę , łąkę , biwak w lesie , trafiły w odpowiednie miejsce , a nie przez lata zaśmiecały wydmy nad morzem, trzcinowiska na jeziorach , oraz okoliczne lasy , przejdź sie po tych mejscach puszek tam nie znajdziesz . Chorwacka kaucja za wszystkie plastiki z napojami jest godna uwagi , dzięki niej nie leżysz obok butelek po soczkach , wodzie mineralnej , piwie i wódeczce .
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 01.08.2009 14:18

janlewbr napisał(a):Nie chodzi o kolejną puszkę piwa . Tylko o to by plastiki i kartoniki przyniesione na plażę , łąkę , biwak w lesie , trafiły w odpowiednie miejsce , a nie przez lata zaśmiecały wydmy nad morzem, trzcinowiska na jeziorach , oraz okoliczne lasy , przejdź sie po tych mejscach puszek tam nie znajdziesz . Chorwacka kaucja za wszystkie plastiki z napojami jest godna uwagi , dzięki niej nie leżysz obok butelek po soczkach , wodzie mineralnej , piwie i wódeczce .

Zgadzam się w 100%, takie myślenie jest europejskim.

:idea:
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 01.08.2009 22:11

Dorzucę jeszcze o petach .
Jestem palaczem , ale pety kiepuję do pustej butelki , którą wynoszę do śmietnika i do tego zakręconą by nikomu nie śmierdziało i w torbie się nie wysypało . Na naszych plażach , a jestem częstym gościem bo tu mieszkam , ten sposób wzbudza zdziwienie . W Chorwacji na ulubionej przez nas plaży ten sposób kiepowania szybko się przyjął .
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 01.08.2009 22:37

janlewbr napisał(a):Nie chodzi o kolejną puszkę piwa . Tylko o to by plastiki i kartoniki przyniesione na plażę , łąkę , biwak w lesie , trafiły w odpowiednie miejsce , a nie przez lata zaśmiecały wydmy nad morzem, trzcinowiska na jeziorach , oraz okoliczne lasy , przejdź sie po tych mejscach puszek tam nie znajdziesz . Chorwacka kaucja za wszystkie plastiki z napojami jest godna uwagi , dzięki niej nie leżysz obok butelek po soczkach , wodzie mineralnej , piwie i wódeczce .

janlewbr napisał(a):Dorzucę jeszcze o petach .
Jestem palaczem , ale pety kiepuję do pustej butelki , którą wynoszę do śmietnika i do tego zakręconą by nikomu nie śmierdziało i w torbie się nie wysypało . Na naszych plażach , a jestem częstym gościem bo tu mieszkam , ten sposób wzbudza zdziwienie . W Chorwacji na ulubionej przez nas plaży ten sposób kiepowania szybko się przyjął .

Witam - zgadzam się z Tobą w obu postach w 100 % - nie wiem czy na taką odpowiedź liczyłeś :wink: - pozdrawiam Artur68
Kocurek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kocurek » 03.08.2009 06:17

Czyli przepraszam, do piwka Karlovacko jest doliczana kaucja, i butelka jest zwrotna?
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 03.08.2009 06:33

janlewbr napisał(a):Po ostatnim pobycie w HR policzyłem z grubsza puste flaszki po 50 lip sztuka i na 4 osobową rodzinkę wyszło przez 2 tygodnie 200 szt {Karlovacko 2l malutko} to jest około 100 kun . Tyle kosztuje autostrada z granicy SLO/HR do Zagreb'ia tam i z powrotem . Licze na liczne pomysły co z tym problemem zrobić ? I wiadomość czy ktoś widział walające się puszki i butelki w miejscu letniego odpoczynku ? Może jest to sposób na oczyszczenie naszych lasów i plaż ?
Liczę na Artura68 .

Jeżeli traktować to jako postulat to przyłączam się proponując kaucje za butelke = 5 zł , za puszke 2 zł i czyste będą nie tylko lasy i plaże.NASZE

Nie zawiodłem się na: "AndrzejJ.", "dasuch", "zebik"
Panowie proponuję Wam korepetycje z - czytanie ze zrozumieniem
Powodzenia i nie opuszczajcie zajęć
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 03.08.2009 07:19

nie do końca się przyjął zwyczaj petowania do butelek, bo stwierdziłam dość dużo niedopałków na plażach Riwiery Makarskiej w tym roku, fakt, że w zeszłym roku było gorzej.
kropeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 07.08.2009 08:45

Ja tez jestem po wrażeniem sposobu radzenia sobie w Chorwacji z butelkami. Kiedy patrze na fruwające po moim osiedlu plastikowe butelki , które nie mieszczą sie w pojemnikach do segregacji, lub leża w lasach, bo akurat tak było komus wygodnie wyrzucić , to myślę sobie czy u nas udało by sie taki sysatem wprowadzic, to naprawdę niewiele trzeba nakładów.....może kiedys tak będzie. Nasi decydenci też pewnie wypoczywają w Chorwacji :)
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 07.08.2009 09:57

kropeczka napisał(a): czy u nas udało by sie taki sysatem wprowadzic, to naprawdę niewiele trzeba nakładów.....

Udało by się gdyby tylko ktoś naprawdę chciał zamiast ubolewać że jesteśmy bałaganiarze.
Wystarczy wprowadzić odpowiednio wysoką kaucje.

Zdaję sobie sprawę że w tym momencie byłoby dużo takich którzy by ten ruch negowali ale jestem przekonany że byłoby warto

My sobie a decydenci sobie - samo życie :(
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.08.2009 10:16

Decydenci siedzą w klimatyzowanych gabinetach i myślą o stosunkach przerywanych...
Na wakacjach siedza za to przy hotelowych basenach bo boli ich głowa.
Scenka - dziś rano - pojemniki do segregacji odpadów i zwykłe kosze obok - facet ma dwie puste flaszki PET i gdzie wrzuca?
Ręce opadają i bez kaucji.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone