Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

50 lip za pustą flaszkę !

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 07.08.2009 10:25

U nas wystarczyłoby 10 groszy za flaszkę . Za te pieniądze nasi RZECZOZNAWCY wyzbierają wszystkie butelki i plastiki nawet te z czcinowisk .
I nie ma co się śmiać , robią to co mogą a że przy okzji dobrą robotę .
W Chorwacji to cały biznes . Chorwacki rzeczoznawca jeździ Yugo z jednym fotelem i ładyje na maksa , a nasz biedaczysko krzywy wuzek , patyk do grzebania i but do zgniatania .
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 09.09.2009 21:26

Hej !
A jak tam Nasze Polskie Flaszki z Plastiku ?
Fruwają dalej po lasach , łąkach i trzcinowiskach ?
Nad Bałykiem i Mazurami fruwają i pływają [te bardzej ekologiczne bez zakrętek] . Próbowalismy je zbierać nawet z dzieciakami ze szkół , ale jest to syzyfowa praca . I z roku na rok jest tego coraz więcej .
W tym roku ilość reklamówek na drzewach jest taka sama dokładne obserwacje jesienią i zimą jak opadną liście to potwierdzą.
A dla nieprzekonanych Warszawiaków polecam wyprawe nad Wisłę w listopadzie .
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 09.09.2009 21:53

U mnie w markecie, trzeba zapłacić za torby plastikowe i widzę, że ludziska zacznają zabierać swoje torby na zakupy. Od czegoś trzeba zacząć ;), butelki sam odnosiłem do Konzuma przy okazji robienia zakupów. Czas by wróciły tylko opakowania szklane.
Youlca
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Youlca » 10.09.2009 00:09

Zdecydowanie juz dawno rozmyślałam nt. kaucji na wszelkie napoje i te szklane i plastikowe.

Jak za dawnych czasów, na skupach w okienkach sklepów, lub gdziekolwiek.

Juz od długiego czasu plagą są porozbijane na osiedlowych chodnikach szklane butelki, niestety nie raz mój spacer z psem kończy się wizytą u weterynarza, :( a nie daj Boże jakby dziecko wyłożyło się na takie odłamki.

Tzw. "patologia" robi to chyba dla zabawy i z głupoty :x a gdzie się nie obejrzę widzę szkło.

O PETach nie wspomnę.

Chętnie podpisałabym się pod jakąś listą wspierania uchwały o takich odpadach. Poza tym zieloni zamiast blokować budowę dróg, wzieli by się za rzeczy najbardziej uciążliwe i istotne, jakimi są właśnie butelki.

Pomysł wprowadzenia toreb eko jest ok, ale zamieniłabym je na troby papierowe,z grubszego papieru, jak np. w USA tanio i ekologicznie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.09.2009 07:37

Youlca napisał(a):zamieniłabym je na troby papierowe,z grubszego papieru, jak np. w USA tanio i ekologicznie.

A zostały w USA jeszcze jakieś lasy czy wszystkie już przerobiono na te ekologiczne torby :?:
Youlca
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Youlca » 10.09.2009 09:00

Jako wygląd torby, podałam USA, a nie wspominam o ich sposobie na ekologię.

A tak btw.

Przejdź się do skupu i zapytaj po ile jest karton, to padniesz za ile można w Polsce ściąć drzewa.
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 25.10.2009 20:26

Listopad za pasem .
Co tam słychać w W-wie nad Wisłą ?
Ekolodzy z Warszawy policzyli już reklamówki na wierzbach ?
A może je bozbierali ? :P
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.10.2009 08:37

Taki oto obrazek z mojego podwórka. Wynoszę śmieci, segreguję, plastik do plastików, karton do papierów, szkło białe do szkła białego, a szkło kolorowe do szkła kolorowego i dzisiaj co oto widzę :?: Przyjechała śmieciara i wrzucili wszystkie posegregowane śmieci do jednej komory.

Kur.....a jego m......ć ręce mi opadły :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.10.2009 08:40

Widocznie mają sortownię :wink:
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 27.06.2012 15:21

Odgrzeje kotleta.Jak to jest z tymi plastikami.Na butelkach pisze ewidentnieme kaucja 0,50kun ,a jak zaniosłem pety(butelki ) do sklepu dziś to Pani powiedziała że szklane może mi tylko wymienić ,a plastikowe to ona wyrzuca i żeby jej nie przynosić.Oczywiście kaucji nie oddała. Może te pół kuny to mało,ale jak pijemy kilka butelek wody i napojów to codziennie kilka kun idzie do kosza ,a pyszne lody są po 6kun . Jak to jest Pani oszukuje czy to normalne ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.06.2012 15:39

Miałeś paragon z tego sklepu, z doliczoną kaucją?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.06.2012 16:32

janlewbr napisał(a):Po ostatnim pobycie w HR policzyłem z grubsza puste flaszki po 50 lip sztuka i na 4 osobową rodzinkę wyszło przez 2 tygodnie 200 szt {Karlovacko 2l malutko} to jest około 100 kun . Tyle kosztuje autostrada z granicy SLO/HR do Zagreb'ia tam i z powrotem . Licze na liczne pomysły co z tym problemem zrobić ? I wiadomość czy ktoś widział walające się puszki i butelki w miejscu letniego odpoczynku ? Może jest to sposób na oczyszczenie naszych lasów i plaż ?
Liczę na Artura68 .

8O 8O 8O O, nie wiedziałem. Przecież ja miałem dużo butelek. Tylko ze szwagrem to uzbierałoby się ze 30 butelek 0,7 litra po wódce białej. Gdyby tak policzył kolorową to 50 by się zdało. Po piwie to nie zliczę, a o plastikach to już nie wspomnę. Z 500 kun by się zebrało najmniej. W bieżącym roku nie popuszczę choćbym miał uschnąć z pragnienia. Pozdrawiam
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 27.06.2012 17:54

weldon napisał(a):Miałeś paragon z tego sklepu, z doliczoną kaucją?

Właśnie tego nie rozumiem.bo na butelkach pisze ewidentnie kaucja 0,50kuny ,na paragonie nie sprawdzałem,wiem że za piwo na pewno doliczają 3kuny kaucja i nie oddają tylko na wymiane można kupić.Uważam że to trochę naciągają specjalnie turystów.Ja tam nie zbiednieje ale nie lubie jak się mnie oszukuje.
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 27.06.2012 20:06

Nie wiem, jak jest teraz, bo w Chorwacji byłem ostatnio w 2008 roku, ale pamiętam "procedurę" z parkingu pod Superkonzumem w Makarskiej:

stało tam takie urządzenie do mielenia PETów i puszek (coś jak duża niszczarka do dokumentów) z jednoosobową obsługą. Po policzeniu sztuk i ich zmieleniu (osobno plastik, osobno alu) dostawało się kartkę i na jej podstawie odbierało kaucję w kasie sklepu. Kolejka do tego była całkiem spora - i zróżnicowana: od rowerów wypakowanych workami pełnymi puszek/butelek na modłę hinduską po pełne bagażniki w nowych samochodach...
Podejrzewam, że akcja była przeprowadzana w określone dni tygodnia, w wyznaczonych godzinach...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.06.2012 06:26

Duży skup butelek PET i szklanych jest na Pagu na tyłach marketu Lorenco...jakby co.
:wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

50 lip za pustą flaszkę ! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone