Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zwardoń;-))

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
beatusia
Croentuzjasta
Zwardoń;-))

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 16.06.2008 10:08

Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś jechał w tym okresie przez Zwardoń?Jak wygląda remont drogowy? Czy są korki? itp...Za odpowiedzi serdecznie dziękuję;-)) :oops:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 16.06.2008 20:15

"w tym okresie" czyli kiedy? ostatnio?

W Zwardoniu budują nową drogę i tunel a nie remontują tą istniejącą. Korków nie ma ale mogą być utrudnienia, np. ruch maszyn budowlanych, sprzatanie błota z drogi, itp
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 16.06.2008 20:32

beatusia napisał(a):Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś jechał w tym okresie przez Zwardoń?Jak wygląda remont drogowy?

Tak wygląda:
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 72&page=17
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 18.06.2008 14:06

Czy jadąc przez Cieszyn nie było by lepiej jechać drogą 81 przez Żory ? niż jechać na Bielsko ?
Może ktoś wie jak się jedzie "wiślanką" ? Czy są tam jakieś remonty i korki ?
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 18.06.2008 14:58

beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 19.06.2008 10:05

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i porady;-))

Gospodarz" w tym okresie" znaczy tyle co ...dziś ...wczoraj ....tydzień temu....że remonty są to doskonale wiem.....tyle tylko że utrudnienia są gdy się jedzie ze Zwardonia a nie do.......podobno.......bo tak relacjonował znajomy znajomego :P stąd moje pytanie żeby się dowiedzieć jak jest konkretnie. Czekałam na odpowiedzi osób które w tych dniach jechały przez to przejście albo mieszkają w okolicy Jutro jedziemy a ja dalej nie wiem jak lepiej.....pchać się przez Zwardoń czy przez Cieszyn......Pozdrawiam serdecznie :?
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 19.06.2008 10:32

Przez Zwardon jechalem w koncu lutego i droga w budowie , przebudowa , objazdy kupa ziemi na drodze jezdzace kopary ciezarowki- nie sadze zeby przez te 4 miesiace stan tej drogi znaczaco sie poprawil moze na przyszly rok bedzie warto tamtedy jechac, ja wybralbym Cieszyn i w to lato rowniez tradycyjnie pojade przez Cieszyn
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2008 14:02

Na Cieszyn zdecydowanie lepiej przez Żory niz Bielsko.
Na odcinku Katowice-Tychy-Mikołów-Pszczyna-Czechowice-Bielsko kilkadziesiąt świateł na dwupasmówce i poza nocnymi i wczesno rannymi godzinami zapchane.
Wiślanka na ostatnim kilkukilometrowym odcinku przed Ustroniem -ruch jednym pasem ale w tygodniu bez korków.
Jeśli sie wybiera Cieszyn na przekroczenie granicyy a nie preferowaną przeze mnie Leszną G.można nową drogą odbić w Skoczowie.
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 19.06.2008 18:55

Zawsze jeździłem przez Zwardoń, ale jak zobaczyłem zdjęcia z budowy , to mi się naprawdę odechciewa, tym bardziej że dojazd Katowice -Zwardoń (granica) zawsze zajmował mi 2 godziny.
Kiedyś jechałem przez Cieszyn, ale dwupasmówka (obwodnica) po czeskiej stronie była zamknięta i tarabaniłem sie przez miasto za ciężarówkami też 2 godziny do granicy Czechy-Słowacja w Mostach u Jablonkova.
Jednym słowem na to samo mi wychodziło + dodatkowa granica do przekroczenia.
Jadąc na Cieszyn wydaje mi się że trzeba jednak jechać przez Żory.
Na Bielsko jest spory ruch i korki przed Tychami.
Niestety nie mam porównania bo przez Żory dawno nie jechałem.
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 23.07.2008 15:38

15 lipca 2008 - Zwadroń:
Na granicy pustki, od granicy po kawałkach dróg starych w dosyć dobrym stanie i nowej ekspresowej, jeden przejazd przez błotko ze starej drogi na nową. Wiecej zjazdów, wjazdów i krążenia po slimakach niz całej tej ekspresowej.

PS. Dodam że dosyć szybko się przjeżdza ten odcinek od granicy do Żywca - jeśli nie duży ruch, można gnać. 2 kawałki ekspresowej to takie miłe wspomnienie autostrad..
Ostatnio edytowano 24.07.2008 09:29 przez malagosa, łącznie edytowano 1 raz
elzbieta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbieta » 23.07.2008 18:01

Zgadza się.Od ubiegłego roku nic się nie posunęło do przodu w sensie oddanych nowych odcinków.Widać ,że gonią z robotą , ale póki co wszystko rozgrzebane i nic nie zrobione do końca.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 23.07.2008 20:28

malagosa napisał(a):15 lipca 2008 - Zwadroń:
Na granicy pustki, od granicy po kawałkach dróg starych w dosyć dobrym stanie i nowej ekspresowej, jeden przejazd przez błotko ze starej drogi na nową. Wiecej zjazdów, wjazdów i krążenia po slimakach niz całej tej ekspresowej.

Tak było na początku lipca:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 24.07.2008 09:27

beatusia napisał(a):Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś jechał w tym okresie przez Zwardoń?Jak wygląda remont drogowy? Czy są korki? itp...Za odpowiedzi serdecznie dziękuję;-)) :oops:

Wiele zależy również od tego w jaki dzień tygodnia i o której godzinie zamierzasz jechac na Zwardoń.
W zależności od tego mozna przejechać w miarę płynnie albo z problemami: cieżarówki, koparki itp.
Na pewno duży ruch jest w czasie powrotów z pracy.
Moim zdaniem tak czy tak nie jest tragicznie. 8)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.07.2008 12:38

Wracałem przez Zwardoń w nocy z 22/23. Droga w remoncie już od SKaliste. Zerwana jest prawa strona jezdni. Objazdy praktycznie do Żywca. Ja jechałem w strasznej mgle (temp. 9,5) i deszczu-ruch praktycznie żaden. A i zakaz ruchu dla ciężarówek. Większość wybiera Cieszyn.
W każdym razie nie żałuje że wybrałem to przejście.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 24.07.2008 13:26

JacYamaha napisał(a):Wracałem przez Zwardoń w nocy z 22/23. Droga w remoncie już od SKaliste. Zerwana jest prawa strona jezdni.

To jest efekt budowy kanalizacji w Skalitem...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone