Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ZŁ/pln

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomekm67
Croentuzjasta
ZŁ/pln

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 07.04.2010 12:26

Witam
Jak to jest że niektórzy u nas w Polsce płacą w zł., a niektórzy w PLN?
Przyznam że to PLN nieco mnie irytuje. Skąd to się wzięło? Nie moja irytacja oczywiście, ale PLN?
Czy PLN ma większą wartośc niż zł, że niektórzy uparcie w tej walucie płacą?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 07.04.2010 12:30

Za Wikipedią:

PLN (od Polski Nowy) - obowiązujący od chwili denominacji (tj. 1 stycznia 1995) symbol walutowy złotego, zapisany w standardzie ISO 4217. Owo oznaczenie jest skrótem. Litera N pojawiła się właśnie podczas "przekreślania zer", w 1995 roku. Wcześniejszym oznaczeniem złotego było PLZ - Polski złoty.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 07.04.2010 12:31

Pln jest po denominacji (na pewno) a złoty różnie to bywa :wink: ...
1 pln = 1 złoty po denominacji.

starsze pokolenie jeszcze mówi że kupiło pralkę za 13 milionów złoty. Jeżeli za 13 milionów pln to srodze przepłaciło.
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 07.04.2010 12:34

Sensu to może i nie jest pozbawione (chociaż... jak się nieco zastanowić). Ale wygląda to tak, jak byśmy płacili nie złotówkami a nowymi.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 07.04.2010 12:36

złoty, złotówka to nazwy obiegowe.

Myślę, że warto przeczytać jeszcze o tym standardzie ISO 4217
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.04.2010 13:23

Torac napisał(a):starsze pokolenie jeszcze mówi...

Ja ci dam "starsze pokolenie" :twisted: :twisted: :twisted:
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 07.04.2010 13:35

Kuna i Lipa - świetne nazwy dla waluty - pisownia i znaczenie dokładnie takie same jak w języku polskim :D
- a w tabeli kursów HRK :evil:
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 07.04.2010 14:21

Ja wszystko rozumiem. Standard ISO... bla bla bla. Jeden ma HRK, inny USD, ktoś jeszcze EUR, a my PLN. Ale mam wrażenie, że przed denominacją nie wyrywaliśmy się, że zapłaciliśmy np. 13 000 000 PLZ za chleb ;) tylko te przykładowe 13 000 000 . A teraz nie, teraz płacimy w PLN, chociaż jest jasne że płacimy nowymi, zdenominowanymi złotówkami. Nowomoda która trwa już kilkanaście lat?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.04.2010 14:26

Ja piszę .-.

Najczęściej "+VAT" i jakoś wszyscy kumają :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 07.04.2010 14:30

Jeśli poszukujesz absurdów, które Cię irytują, to znalazłeś jeden z najmniejszych. :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 07.04.2010 14:44

tomekm67 napisał(a):Witam
Jak to jest że niektórzy u nas w Polsce płacą w zł., a niektórzy w PLN?
Przyznam że to PLN nieco mnie irytuje. Skąd to się wzięło? Nie moja irytacja oczywiście, ale PLN?
Czy PLN ma większą wartośc niż zł, że niektórzy uparcie w tej walucie płacą?

Pomyśl.
1. Mamy Unię Europejską (czy politycznie, czy formalnie i mentalnie- nieistotne, ale ona jest...) i pewne oznaczenia, symbole międzynarodowe u nas tez obowiązują, a co za tym idzie- coraz więcej ludzi stosuje te zunifikowane nazewnictwo na co dzień.

2. W Europie i na świecie jest bardzo wiele różnych walut i oznaczanie ich skrótem międzynarodowym mającym więcej niż 3 litery nie miałoby sensu- za duży kłopot i ryzyko pomyłek, dlatego ustalono nazewnictwo dla każdego kraju i jego waluty, tak, aby nie było wątpliwości. Nazwa naszej waluty w świecie musi być tym, co oficjalne, a nie obiegowe i w slangu własnym.

Dla przykładu: w UK mówi się quids zamiast pounds, ale quidy to jak nasze złotówki- funkcjonują wśród samych swoich, natomiast oznaczając pieniądze w obrocie gospodarczym, oficjalnym, czy bankowym, używa się jednak tego oficjalnego języka i nazewnictwa- GBP (niektóre popularniejsze waluty mają jeszcze oznaczenia- symbole (Euro czy USdolar).

Nie ma w tym nic dziwnego. Mówi się np. bardzo powszechnie "opony" ale bardziej oficjalnie jest "ogumienie". Itd itp.
W użyciu codziennym, nieoficjalnym, każdy stosuje to, co lubi, co mu się łatwiej, lepiej wymawia. :) :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 07.04.2010 17:19

jan_s1 napisał(a):Jeśli poszukujesz absurdów, które Cię irytują, to znalazłeś jeden z najmniejszych. :lol:

A może Tomka67 nic innego nie denerwuje :?:
Szczęściarz :wink: :wink: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2010 17:47

longtom napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Jeśli poszukujesz absurdów, które Cię irytują, to znalazłeś jeden z najmniejszych. :lol:

Też uważam, że szczęściarz z niego jak tylko peeleny go denerwują i nie ma innych problemów :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.04.2010 07:36

Sorry

Pierwsze skojarzenie jak zobaczyłem temat :arrow: Czy ktoś pyta czy do Cro zabrać PLN czy zł :?: :lool:

Chciałbym mieć takie problemy :lool:
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 11.04.2010 23:08

Piotrek_B napisał(a):
longtom napisał(a):

Też uważam, że szczęściarz z niego jak tylko peeleny go denerwują i nie ma innych problemów :lol:

Właśnie, mnie bardziej denerwuje brak PLN... w portfelu :wink:

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone