Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zazdrość - okropne uczucie

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
artur77
Cromaniak
Zazdrość - okropne uczucie

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 12.10.2011 22:00

Zacznę od razu pytaniem - Czy mówicie swoim kolegom z pracy, współpracownikom, itp. na temat miejsc do których wybieracie się na wakacje?
Otóż....pewnego roku mój Vice-director zapytał mnie gdzie spędzam wakacje....Od tej wiedzy zrobiło mu się chyba niedobrze bo po wakacjach miałem zmieniony gabinet (czytaj: klasę lekcyjną- sic!) na gorszy, w innej części budynku i dołożone dyżury do wypełnienia. Może jestem nad wyraz naiwny ale myślałem że skoro ja nikomu niczego nie zazdroszczę, to mnie też nie będą ludzie zazdrościć.... Tym bardziej że on sam sporo wyjeżdża za granicę i nie powinien mieć z tego powodu kompleksów.
Od tamtego czasu nikomu z pracy się nie zwierzam bo niektórzy są zdolni do prymitywnych zachowań właśnie z zazdrości.
Za 1,5 tygodnia wybieram się na szkolenie do UK :D i organizując imieniny w pracy ( ciasto, słodycze, kawa, herbata) wyżej wymieniona persona ze złości jako jedyna nie podeszła z życzeniami.....
Wiem, że to śmieszne. Ja nie potrzebuję niczyjej łaski ale nie sądziłem że ludzie są zdolni do takich zachowań.
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 12.10.2011 22:23

w pracy trzeba uwazac :)
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 13.10.2011 06:03

Tacy sa ludzie,podli i zazdrosni.Ja pie....takich i tyle,jedyne to wyjscie :wink:
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 13.10.2011 06:55

Koledzy/koleżanki w pracy? Pracę zostaw w pracy a dom w domu. Takie ciasteczka imieninowe w pracy już dawno niemodne....pozdrawiam :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.10.2011 07:05

I pomyśleć, że jak na Wyspach ktoś ostatnio wygrał 101 milionów funtów to się pochwalił, wywiadu udzielił...
Pomorzanin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pomorzanin » 13.10.2011 07:06

Ja w pracy przestałem opowiadać o swoich podróżach. Tylko jak ukryć świeżą opaleniznę śródziemnomorską czy tez znad Morza Czerwonego?. Na początku wymyślałem że byłe na szkoleniu w górach jako osoba towarzysząca mojej zonie itp. Wiem że jak jakiś czas temu się pochwaliłem że byłem w Egipcie w styczniu a był czas podwyżek to nie dostałem takiej samej jak moje koleżanki. One tylko "trajkoczą" szefowi jak im ciężko w życiu i że maja niedobrych mężów. Zaznaczam że jestem jedynym mężczyzna w moim dziale oprócz mojego szefa. Wkurza mnie to bo ja sobie staram jakoś odłożyć na podróże z rodziną a one tylko prawie co dzień tylko o jednym - co kupić ładnego żeby tylko komuś się tez podobało. Sumy ich wydatków są o wiele większe niż niż suma moich wydatków na wycieczkę. Kiedy się zapytam gdzie była w wakacje to słyszę tylko najczęściej że ich nie stać ale gdyby ograniczyły tylko te wg nich "nieistotne wydatki" lecz bardzo im potrzebnych to by miały możliwość wyjazdu na piękne wakacje nawet w Chorwacji.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.10.2011 22:03

artur77 napisał(a):
...od tamtego czasu nikomu z pracy się nie zwierzam bo niektórzy są zdolni do prymitywnych zachowań właśnie z zazdrości...

...niestety, ale te prymitywne zachowania towarzyszą nam wszystkim, bez wyjątków, przez całe nasze życie... :cry: Mnie i Tobie i wszystkim tym, którzy właśnie teraz np. czytają ten post, również. :wink:
...dobrze, o ile są zdrowe i mobilizują nas do podniesienia własnej poprzeczki, czy też zdrowego i rozsądnego współzawodnictwa, znacznie gorzej jeśli chore, gdy np. infekują nasze życie i stopniowo odbierają nam przyjaciół... :cry:

...przypadek przez Ciebie opisywany to już nie zazdrość, to po prostu zawiść, czyli zazdrość połączona z nienawiścią, a szerzących ją wokół na nieszczęście nasze nie brakuje :cry:
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 14.10.2011 09:43

majeczka napisał(a):
artur77 napisał(a):
...od tamtego czasu nikomu z pracy się nie zwierzam bo niektórzy są zdolni do prymitywnych zachowań właśnie z zazdrości...

...niestety, ale te prymitywne zachowania towarzyszą nam wszystkim, bez wyjątków, przez całe nasze życie... :cry: Mnie i Tobie i wszystkim tym, którzy właśnie teraz np. czytają ten post, również. :wink:
...dobrze, o ile są zdrowe i mobilizują nas do podniesienia własnej poprzeczki, czy też zdrowego i rozsądnego współzawodnictwa, znacznie gorzej jeśli chore, gdy np. infekują nasze życie i stopniowo odbierają nam przyjaciół... :cry:

...przypadek przez Ciebie opisywany to już nie zazdrość, to po prostu zawiść, czyli zazdrość połączona z nienawiścią, a szerzących ją wokół na nieszczęście nasze nie brakuje :cry:

Ano, niestety... :( po prostu trzeba uważać
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 14.10.2011 10:13

Najgorsze jest to, że najczęściej tymi największymi zawistnikami są ludzie, którym niczego (poza rozumem) do szczęścia nie brakuje...(koniec zdania bo za dużo tego "naj").
Pocieszam się myślą, że jeżeli ci "życzliwcy" tak mocno zazdroszczą nam urlopów w Chorwacji, to nieświadomie mają trochę racji, bo wakacje w Cro to przecież fantastyczna sprawa.
Trzymaj się artur77 i nie dawaj się dziadostwu. :D
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 14.10.2011 11:51

Mój ulubiony fragment filmu demaskujący całą prawdę o zawiści :evil:
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 14.10.2011 20:16

Wiadomo w każdej pracy znajdą się ludzie zawistni. Ale jest na to prosty sposób. Ja kiedyś wracając z urlopu do pracy, po oczywiście zaliczonej Chorwacji ,waliłem prosto z mostu do przełożonego lub jego przydupasów cyt.
Wróciłem z Chorwacji mam nadzieje że mi zawiścisz.

A gdy zlecą mi do wykonania jakieś zadanie którego nie mam w obowiązkach ,wtedy mówię do kolegów przy szefie cyt.
Zawiść jest wszechobecna. Oczywiście z uśmiechem na ustach bez widocznej złośliwości.

Miałem kiedyś w pracy takie głupkowate uwagi ale zawistnych szybko wyleczyłem i teraz jest spokój a ten najbardziej zazdrosny sam jeżdzi do Chorwacji. Niektórzy pewnie dalej zawiszczą ale siedzą cicho bo się boją riposty.

Dodam że nie pracuję w prywatnej firmie i pewnie dlatego jest łatwiej zazdrosnych ośmieszyć przy wszystkich.
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 14.10.2011 20:20

są różne metody...
a ja stosuję "zrób to sam - pojedź tam sam"

i styka... :lol: :lol: :lol:
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 14.10.2011 21:32

No cóż...ja też stosuję "swoje metody"
Po tym, jak wyżej wymieniony Vice-dyrektor nie złożył życzeń podczas imienin, co było bardzo ewidentne ponieważ siedziała naprzeciwko mnie i wszystkie pozostałe osoby składały życzenia i podchodziły kolejno przyszedł dzień następny.... Otrzymując kwiaty od uczniów, co jest wyrazem tylko i wyłącznie tradycji szkolnej, co parę godzin wchodziłem do pokoju z małym bukietem. W trakcie obecności ww Vice-dyrektor usłyszałem od niej zdanie, że mogę kwiatami obdarować żonę :wink: Ja na to, że darowanych bukietów nie mam w zwyczaju dawać żonie w prezencie...I dodałem że miło jest gdy uczniowie pamiętają o życzeniach, jednak nie wszyscy potrafią się zachować czy coś w tym stylu....)
Po tych słowach wyżej wymieniona osoba wyszła chyba zawstydzona....i nie wróciła do końca przerwy...
Dziecinada :roll: ale myślę, że pomoże :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.10.2011 22:27

artur77 napisał(a):Dziecinada ....

No cóż pracujecie w szkole .... "kto z kim przystaje takim się staje" :wink: :wink:

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone