Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zapraszam do Chorwacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Zapraszam do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 01.01.2007 12:49

Zapraszam do podróży po Chorwacji, odwiedzimy miejsca które znamy, pomoże nam w tym program Google Earth. Jest to satelitarny obraz swiata, dość często uaktualniany. Wgrywamy program.

Szukamy w Google.pl

Google Earth- Home

Po stronie prawej góra- Google Earth Free Vewrsion

Na środku Download Google Earth

Czekaj aż wgra ikonę na pulpit- kliknij w ikonę

Zakończ instalacje wg ustaleń

Otwórz ikonę z pulpitu, powinna pokazać się mapa świata w postaci globusa. Łapką znajdujemy miejsce szukane np. Europa, przybliżamy prawym potencjometrem ( górny prawy róg mapy). W tym rogu kompas tak trzymamy, aby N (północ) była zawsze na górze. Przybliżamy Chorwacje , wybieramy region, ciągle przybliżamy +, pojawią się nazwy miejscowości, powiększamy miejscowości. Po ustaleniu możemy górnym potencjometrem zmienić kąt z pionowego na bardziej poziomy, otrzymujemy dość wierny obraz.

Ja odszukałem swój apartament w Breli, plaże na których kąpaliśmy się, dróżki, którymi wspinaliśmy się w górach, wspaniała zabawa.
Rozdzielczość jest bardzo różna, mapa Polski, poza kilkoma miastami jest słaba, ale np. Riwiera Makarska jest super. Bardzo dobra jest mapa Zachodniej Europy i USA.

Wczoraj akurat miałem dyżur i zamiast Sylwestrowej zabawy odwiedziłem wiele miejsc, do których nostalgicznie wracamy.

Zapraszam do Chorwacji. Ciekawe czy uda się wam odszukać swoje miejsce na mapie Cro. Czy te obrazy przywołają wspomnienia??? I co o tym sądzicie.

Dobrej zabawy w Nowym Roku. Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.01.2007 18:50

Niestety miejsca gdzie byłem w Cro są w słabej rozdzielczości, tym nie mniej zabawa przednia tym programikiem. Polecam!!! :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.01.2007 22:28

Czy można gdzieś znaleźć informację w tym programie, kiedy ostatnio było robione dane zdjęcie?
Na przykład Biokovo jest w tej chwili porządnie zasypane, droga na Sv. Jure niewidoczna po śniegiem. :D
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 02.01.2007 09:08

Świetny program, wczoraj podróżowałem po świecie prawie dwie godziny. Faktyczne Riwiera makarska o fajnej rosdzielczości i można pobawić sie i przypomnieć wakacje. Plaże puste, czyli zdjecia chyba w miare aktualne, moze sprzed miesiąca. Też widzialem swój apartament. A zmiana kąta daje niesamowite przestrzenne odczucie. Jeżeli jeszcze w przyszłości poprawią rozdzielczość to będzie genialna sprawa.

Widziałem morze i Biokowo, i wyspy ktore miałem codziennie przed oczami, nostalgiczna podróż w czasie i przestrzeni.

Dziękuję!!!
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 02.01.2007 10:40

Bawię się tym programem już od czerwca zeszłego roku. Przydatny jest bardzo przy rezerwacji apartamentów na wakacje-by zobaczyć odległość i okolice.
A w zimne dni tak jak Wy nostalgicznie oglądam kochane miejsca.
Pozdrav
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 03.01.2007 17:41

Interseal napisał(a):Czy można gdzieś znaleźć informację w tym programie, kiedy ostatnio było robione dane zdjęcie?
Na przykład Biokovo jest w tej chwili porządnie zasypane, droga na Sv. Jure niewidoczna po śniegiem. :D

Przyznam sie, że nie wiem co jaki czas zmieniają mapy zdjęciowe. Robią to jednak odcinkami, co widać na ogólnym planie i tylko wtedy gdy pogoda jest idealna.

Pozdrawiam. :wink:
boybondek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) boybondek » 07.01.2007 11:30

Witam, programem Google Earth bawię się już od dłuższego czasu. Jest to fajny program jedynie mogłaby być lepsza rozdzielczość zdjęć satelitarnych i z dokładnością też nie jest za dobrze.

pozdrawiam :papa:
aga i jacek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga i jacek » 07.01.2007 19:41

ale coś nie mogę w niego wejśc bo ma windowsa 98 chyba że mogę???????? :cry:
boybondek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) boybondek » 07.01.2007 19:47

aga i jacek napisał(a):ale coś nie mogę w niego wejśc bo ma windowsa 98 chyba że mogę???????? :cry:

Na XP działa to też powinien działać na 98
kate8799
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kate8799 » 07.01.2007 21:18

racja racja...fajny program :D ! tez juz sie z nim zapoznalam troche temu:))!!!
T.o.m.a.s.z.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) T.o.m.a.s.z. » 07.01.2007 21:36

Program fajny, ale zdjęcia stare. W rejonie Gliwic które widoczne są bardzo dobrze brak autostrady A4, a ta przebiega w tym rejonie od dobrych 3-4 lat.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 09.01.2007 11:13

Uprzejmie donoszę, że w dniu dzisiejszym Biokovo w Google Earth faktycznie jest już zaśnieżone.

Pozdrawiam. :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.01.2007 15:24

Fantastyczny programik :D szkoda, że tak późno tu dotarłem :( ale dobrze, że późno niż wcale :D Grzegorzu dziękuję Ci :D. Już z niego skorzystałem :D

Pozdrav :papa:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 10.01.2007 01:17

ja bawie sie juz ponad pol roku:)
swietna sprawa:)
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 10.01.2007 08:53

Programik super :) Apartament odnaleziony :lol: :lol:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone