Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zapraszam do Chorwacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 10.01.2007 10:21

Interseal napisał(a):Czy można gdzieś znaleźć informację w tym programie, kiedy ostatnio było robione dane zdjęcie?
Na przykład Biokovo jest w tej chwili porządnie zasypane, droga na Sv. Jure niewidoczna po śniegiem. :D

Podejrzewam że jest to przynajmniej zeszłoroczny śnieg.

Tutaj można znaleźć więcej informacji o programie:
http://bbs.keyhole.com/ubb/ubbthreads.php/Cat/0

Zdjęcie mojego domu i jego najbliższych okolic pochodzi gdzieś sprzed 2 lat.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.01.2007 10:28

gospodarz napisał(a):
Interseal napisał(a):Czy można gdzieś znaleźć informację w tym programie, kiedy ostatnio było robione dane zdjęcie?
Na przykład Biokovo jest w tej chwili porządnie zasypane, droga na Sv. Jure niewidoczna po śniegiem. :D

Tutaj można znaleźć więcej informacji o programie:
http://bbs.keyhole.com/ubb/ubbthreads.php/Cat/0

Zdjęcie mojego domu i jego najbliższych okolic pochodzi gdzieś sprzed 2 lat.

Myślę, że to są aktualne zdjęcia, widać jak satelita przelatywał i jedna część jest pod śniegiem :D Sv. Jure a część jest jeszcze w słoneczku czyli ta musi być troszkę starsza ;). Z tego co mi się wydaje satelity okrążają Ziemię raz na dobę i stąd wszystkie zdjęcia są robione w dzień :D. Zasuwają ze straszliwą prędkością 8O
Ostatnio edytowano 10.01.2007 10:29 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 10.01.2007 10:28

ines napisał(a):ja bawie sie juz ponad pol roku:)
swietna sprawa:)

Ines gdzie sie podziewałaś?
Super że już jesteś!
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 10.01.2007 11:45

Leszek Skupin napisał(a):
gospodarz napisał(a):

Myślę, że to są aktualne zdjęcia, widać jak satelita przelatywał i jedna część jest pod śniegiem :D Sv. Jure a część jest jeszcze w słoneczku czyli ta musi być troszkę starsza ;). Z tego co mi się wydaje satelity okrążają Ziemię raz na dobę i stąd wszystkie zdjęcia są robione w dzień :D. Zasuwają ze straszliwą prędkością 8O

Na dole ekranu GoogleEarth są podani dostawcy danych do programu.
Pierwsza z wymienionych firm dostarcza dróg, granic, miejscowości i itp. Widoczków dostarcza druga firma. Łatwo sprawdzić na ich stronie, że żadne ze zdjęć z tego obszru nie jest młodsze niż 30 dni :(
http://www.digitalglobe.com/ (zakładka imagelibrary)
Zdjęcie z ostatniego miesiąca ma np. Rijeka
assia i norbert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) assia i norbert » 17.01.2007 09:06

Program jest naprawdę wart poświęcenia mu czasu, jedyna jego wada to taka, że niesamowicie wciąga. Wczoraj za pomocą programu, powspominałam wakacje we Francji, popatrzyłam jak brat żyje w Szkocji a przede wszystkim odwiedzałam ukochaną Chorwację, zobaczyłam Dubrownik, Riwierę Makaraską i hotel, w którym byłam w zeszłym roku na Hvarze, sprawdziłam również czy czeka na mnie prom do Splitu. a następnie udałam się do Zadaru skąd pojechałam zobaczyć Plitvickie Jeziora. I to wszystko w kilkadziesiąt minut. Niesamowita podróż, mam tylko nadzieję, że będzie miała wkrótce odzwierciedlenie w rzeczywistości. :) Pozdrawiamy :D
aga i jacek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga i jacek » 17.01.2007 10:05

po zainstalowaniu na pulpicie wyskakuje mi napis
This operating system is not supported by Gogle Earth.The installer wil now close
o co chodzi?????
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 17.01.2007 10:12

Mi udało się bez problemu. Super sprawa.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 17.01.2007 13:01

musze przyznac ze troche zaniedbalam cro:(jestem bardzo zajeta;/
pisanie magisterki o organizmach GMO:)
przygotowania do slubu i duzo pracy;/

ale mam nadzieje ze w tym roku sie wreszcie uda znow wyskoczyc na cudne wakacje;))))eh...
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 17.01.2007 15:19

A gdyby ktoś chciałby sobie zobaczyć z góry gdzie mieszka w Polsce to zapraszam tutaj:
http://www.geoportal.gov.pl/mapy/
Zdjęcia czarno-białe ,ale za to w dobrej rozdzielczości.

Pozdrav.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 22.01.2007 12:44

Grzegorzu :lol:
Czy istanieje jakaś możliwość wyostrzenia zdjęć...bo tam gdzie byliśmy, czy, tam gdzie jedziemy to obraz jest marny. Nie widać nawet uliczek (fakt, że wybieramy ustronne wioski), a cóż dopiero domów.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.01.2007 10:07

O ile wiem nie ma mozliwości wyostrzenia zdjęć. Można mieć tylko nadzieję, że kolejne zamieszczane zdjęcia z satelity będą w dobrej rozdzielczości.
Ja mam szczęście, bo wszędzie tam gdzie bylem obraz jest super czytelny.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
assia i norbert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) assia i norbert » 26.01.2007 17:25

ines napisał(a):musze przyznac ze troche zaniedbalam cro:(jestem bardzo zajeta;/
pisanie magisterki o organizmach GMO:)
przygotowania do slubu i duzo pracy;/

ale mam nadzieje ze w tym roku sie wreszcie uda znow wyskoczyc na cudne wakacje;))))eh...

No i na wakacje, a raczej w podróż poślubną do cro, tak jak to my zrobiliśmy w zeszłym roku. Wtedy Chorwacja jest jeszcze piękniejsza. Pozdrawiamy serdecznie :papa:
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 27.01.2007 20:21

Zainstalowałem za drugim razem ,fajny program a jak wciąga.Szkoda tylko ze nie da się wyostrzyc niektórych zdjęć.Myślę że to zalezy od warunków atmosferycznych tam na górze Nie mogłem znaleźć żadnego miejsca gdzie byłem , czy to w Chorwacji czy w Grecji.Jedynie Paryż i Rzym miały dobrą widoczność. Ale zabawa i tak jest super. Pozdrav. :D
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 27.01.2007 22:09

Niestety ani nie wyostrzycie zdjęć ani sie nie da ich polepszyć - pamietajcie sciagacie je z serwera Google a tam odswieżane sa co 6 miesiecy a atrakcyjne miejasca co 3 miesiace. Poprostu - dla producentów tego programu ten rejon nie jest potrzebny w wiekszej rozdzielczości, ba nawet widac jak poszczególne rejony były fotografowane w róznych warunkach i potem sklejane - widać dokladnie miejsc łaczeń i dośc czasami nie dokładnych łaczeń :)
Myśle że za jakiś rok zdjecia z tego rejonu beda już w lepszej rozdzielczości. Najlepsza rozdzielczość i szcególy to jak zwyle maja USA :):)
Tam nawet można zobaczyć sfotografowany wypadek na ulicy:)
Zreszta w necie sa strony o tej tematyce google erth i niektórzy maniacy zapodaja numer i kwadratu oraz pozycje czegoś specjalnie ciekawego - ot chocby lecacy samolot nad jakims miastem :)

Szkoda tylko że to nie jest bezpośredni przekaz z satelity tylko zapis fot na serwerze.....:(

Do zobaczenia i przyjemnej zabawy programem:)
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Zapraszam do Chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone