Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wypłata euro z bankomatów w cro ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gerffi
Turysta

Postnapisał(a) gerffi » 03.07.2008 12:50

Witam, pewnie juz bylo ale nie moge znalesc wiec zapytam ponownie :) Lepiej wiesc euro z PL czy poprostu wyplacic sobie je w bankomacie w chorwacji? (czy wogule mozna wyplacic euro z bankomatu w chorwacji?) PS karta VISA w mbanku udzielono mi ze jak wyplace euro to nie place prowizji moze ktos wie jak to jesT?:)
dsk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dsk » 03.07.2008 12:59

Chorwacja nie jest w strefie euro i w bakomatach maja zaladowane tylko kuny!!!!!:):)

Z mojej strony przecwiczylem to z mbank i pkobp

Mkarta placilem gdzie sie dalo i to jest super bo nie ma zadnych!!!prowizji a przeliczanie lokalnej waluty na walute kartowa to sieszne grosze.

Karta pkobp musialem kilka razy wyplacic kuny z bankomatu i prowizji nie ma zadnej

...oprocz 10pln za wyplacanie z innego bankomatu niz pkobp!!!!!!!!!!to jest zabojcze nieco :twisted: :evil: :twisted:
gerffi
Turysta

Postnapisał(a) gerffi » 03.07.2008 13:18

dsk napisał(a):Chorwacja nie jest w strefie euro i w bakomatach maja zaladowane tylko kuny!!!!!:):)

Z mojej strony przecwiczylem to z mbank i pkobp

Mkarta placilem gdzie sie dalo i to jest super bo nie ma zadnych!!!prowizji a przeliczanie lokalnej waluty na walute kartowa to sieszne grosze.

Karta pkobp musialem kilka razy wyplacic kuny z bankomatu i prowizji nie ma zadnej

...oprocz 10pln za wyplacanie z innego bankomatu niz pkobp!!!!!!!!!!to jest zabojcze nieco :twisted: :evil: :twisted:

Tak tez myslalem w tamtym roku mnie chorwat zmylil bo cos mi tlumaczyl ze wyplace euro :) Chyba o cos innego mu chodzilo :)
Ostatnio edytowano 03.07.2008 13:49 przez gerffi, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2008 13:24

Mbank nie pobiera żadnych opłat za wypłatę z bankomatu za granicą. A płatność kartą gdziekolwiek na świecie jest zwolnione z opłat. Prowizję płacą sprzedający. :lol:
APIMA
Odkrywca

Postnapisał(a) APIMA » 03.07.2008 13:35

Karta BZWBK Visa Electron
Wypłata z bankomatu 1000 kn prowizja 5 PLN
Płatności w sklepie - tylko przeliczenie bez prowizji
Złotówki wymieniają w kantorach bez problemu.
gerffi
Turysta

Postnapisał(a) gerffi » 03.07.2008 13:49

Serce w pasy napisał(a):Mbank nie pobiera żadnych opłat za wypłatę z bankomatu za granicą. A płatność kartą gdziekolwiek na świecie jest zwolnione z opłat. Prowizję płacą sprzedający. :lol:

mbank pobierz 2% :) bo sie dowiadywalem nie pobiera nic jezeli jest wyplacane EURO
asiakc
Odkrywca

Postnapisał(a) asiakc » 03.07.2008 16:00

mBank nie pobiera żadnej prowizji. A z bankomatu wybierasz kuny. :lol: Pan w banku źle poinformował.
gerffi
Turysta

Postnapisał(a) gerffi » 03.07.2008 19:38

asiakc napisał(a):mBank nie pobiera żadnej prowizji. A z bankomatu wybierasz kuny. :lol: Pan w banku źle poinformował.

Na stronie tez jest podane :) wiec uwazam ze doliczaja to 2% do kosztow kuny....

"prowizja od wypłaty gotówki w bankomatach za granicą5 0 zł

objasnienie punktu 5
W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji"
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2008 20:02

gerffi napisał(a):
asiakc napisał(a):mBank nie pobiera żadnej prowizji. A z bankomatu wybierasz kuny. :lol: Pan w banku źle poinformował.

Na stronie tez jest podane :) wiec uwazam ze doliczaja to 2% do kosztow kuny....

objasnienie punktu 5
W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji"

Mam dla Ciebie dobra propozycję.
Ponieważ męczysz równolegle w 2 wątkach - zrób tak:
- skoro info od osób znających ten temat od strony praktycznej nie dociera do Ciebie to masz 2 wyjścia:
1) sprawdzic to na własnej skórze i stwierdzic czy "PAN" w banku dobrze Ci mówił,
2) siedź w domy bo "PAN" w banku powiedział Ci, że doliczą Ci 2 % i przez to zrujnują Ci budżet.

Do każdej transakcji każdy bank doliczy Ci coś dla siebie - bank to nie towarzystwo dobroczynne.
Nie powinno Cie interesować co doliczy - tylko ile Cię taka kuna wyjdzie.
A wyjdzie Cię aktualnie (przy wyciągnięciu jej z bankomatu) ok. 0,47-0,48, nawet jakby "PAN" w okienku bankowym powiedział Ci, że to nieprawda :wink:
Jak uważasz, że to zły kurs i bank na Tobie zarabia to kup sobie kuny w Polsce za ponad 0,50 i bedzie po sprawie :lol:
gerffi
Turysta

Postnapisał(a) gerffi » 03.07.2008 20:12

Piotrek_B napisał(a):
gerffi napisał(a):

objasnienie punktu 5

Mam dla Ciebie dobra propozycję.
Ponieważ męczysz równolegle w 2 wątkach - zrób tak:
- skoro info od osób znających ten temat od strony praktycznej nie dociera do Ciebie to masz 2 wyjścia:
1) sprawdzic to na własnej skórze i stwierdzic czy "PAN" w banku dobrze Ci mówił,
2) siedź w domy bo "PAN" w banku powiedział Ci, że doliczą Ci 2 % i przez to zrujnują Ci budżet.

Do każdej transakcji każdy bank doliczy Ci coś dla siebie - bank to nie towarzystwo dobroczynne.
Nie powinno Cie interesować co doliczy - tylko ile Cię taka kuna wyjdzie.
A wyjdzie Cię aktualnie (przy wyciągnięciu jej z bankomatu) ok. 0,47-0,48, nawet jakby "PAN" w okienku bankowym powiedział Ci, że to nieprawda :wink:
Jak uważasz, że to zły kurs i bank na Tobie zarabia to kup sobie kuny w Polsce za ponad 0,50 i bedzie po sprawie :lol:

Wiesz tu nie chodzi o samego Pana ale masz tą informacje na stronie mbanku :) Wiesz mi to rybka bo 2% to nie majatek ale chodzi o fakt ze jest to 2% zawarte w tym co wyplacasz ;-)

Pozdrawiam :]
prazek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) prazek » 03.07.2008 22:11

Najlepiej płacić kartą gdzie się da. Dotyczy to wszystkich krajów. W restauracji płaciłam w złotówkach. Miałam wrażenie, że kelnerowi było obojętne w jakiej walucie płacę. W Serbi płaciłam w złotówkach, kunach i euro. W Chorwacji też. Każdą walutę przeliczy. Nie ma problemu.
fider
Podróżnik

Postnapisał(a) fider » 26.08.2008 23:39

Witam , podejmuję ponownie wątek. Czy od tego czasu jak został założony ten wątek (ponad miesiąc) coś się zmieniło? Czy ktoś z tego forum/wątku zmienia swoje zdanie? Jak jest w końcu z tym mBankiem. Ma niewykwalifikowaną kadrę która wprowadza w błąd klientów, czy mBank pobiera opłatę w wysokości 2% dowolnej transakcji i opłatę wlicza w koszt owych transakcji iż klient nie wie i nie widzi tych dodatkowych opłat, co i tak nie wpływa na zawyżanie kursu i w konsekwencji daje końcowy dobry przelicznik płacenia kartą kredytową Visa Clasic na miejscu i wypłat z bankomatu kartą debetową np do eKonta?

fider
papafaraon
Globtroter

Postnapisał(a) papafaraon » 28.08.2008 17:09

Ja mam konto w Pekao SA, wypłacałem więc kuny i KM w Bośni z bankomatów UniCredit Bank i Zagrebacka Banka bez prowizji. Kuna wychodził mi niecałe 46 groszy.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2008 18:16

fider napisał(a):

Witam , podejmuję ponownie wątek. Czy od tego czasu jak został założony ten wątek (ponad miesiąc) coś się zmieniło? Czy ktoś z tego forum/wątku zmienia swoje zdanie? Jak jest w końcu z tym mBankiem. Ma niewykwalifikowaną kadrę która wprowadza w błąd klientów, czy mBank pobiera opłatę w wysokości 2% dowolnej transakcji i opłatę wlicza w koszt owych transakcji iż klient nie wie i nie widzi tych dodatkowych opłat, co i tak nie wpływa na zawyżanie kursu i w konsekwencji daje końcowy dobry przelicznik płacenia kartą kredytową Visa Clasic na miejscu i wypłat z bankomatu kartą debetową np do eKonta?

fider

MBANK do każdej transakcji przeprowadzonej za granicą, a płaconej w innej walucie niż euro lub złotówki dolicza do kwoty 2% prowizji. Kwota tych 2% płacona jest firmie Visa international za przewalutowanie np: z kun na euro.
Amen
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2008 18:17

POBIERA PROWIZJĘ 2% - NIE WPROWADZAJ LUDZI W BŁĄD
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone