Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wymiana złotówek

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
atma
Odkrywca
wymiana złotówek

Nieprzeczytany postnapisał(a) atma » 23.08.2005 14:31

mam prośbę

czy może mi ktoś życzliwy przypomnieć, czy wymiana złotówek chorwacji jest stosunkowo łatwa, czy w bankach lub innych miejscach (kantory) raczej trudno to zrobić, bowiem takiej waluty jak polski złoty nie wymieniają.
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 23.08.2005 14:35

Z tego co ja sie zorientowalam podczas tegorocznego pobytu w HR zlotowki mozna wymieniac i w bankach i w kantorach. Sama tego nie robilam, bo mialam Euro, a takze placilam karta. Z tego co zobaczylam na wyciagu z banku po powrocie najbardziej oplacalne bylo placenie karta: 1 kn=0,58 zl.
KAMA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAMA » 23.08.2005 14:39

wymieniałam bez problemu,ale jaki przelicznik tego nie podam..na urlopie połowica trzyma kase...ja mam luz..URLOP :lol:
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 23.08.2005 14:54

Złotówki sa jak najbardziej w Hr wymienialną walutą. Można je wymieniać na poczcie, w banku, w kantorach i agencjach turystycznych. Żadnych problemów. W bankach chcą tylko by pokazać paszport. I to jest całe utrudnienie. Najlepszy kurs jaki widziałem to 1.723 ale moze trzeba się było lepiej rozglądać, ponadto kursy nie stoją w miejscu więc mogło się coś zmienić
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 23.08.2005 15:43

atma napisał(a):mam prośbę

czy może mi ktoś życzliwy przypomnieć, czy wymiana złotówek chorwacji jest stosunkowo łatwa, czy w bankach lub innych miejscach (kantory) raczej trudno to zrobić, bowiem takiej waluty jak polski złoty nie wymieniają.

Witaj!!!!!!!!
Wymieniałem w banku w Sibeniku w JELLY 160 zł na kuny w dniu 3 sierpnia 2005 roku kurs 1,7665 = 282,64 prowizja 1 % = 2,82 wydano mi 279,82 kun czyli kurs na PLN wyszedł 0,5717961 lepiej się opłacało niż wybrać w bankomacie gdzie pobierając 1000 kun wyszło 596 PLN . Pozdrawiam Jurek G
atma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) atma » 24.08.2005 07:39

serdecznie dziękuje wszystkim za bardzo mi przydatne informacje, jak również dziękuje za to, że nikt, do tej pory, nie odpisał mi w ten sposób -sprawdź sobie, było już tysiące razy o tym.

Mam jeszcze jedno pytanko o płacenie za kwatery. stąd było też moje pytanie o wymianę zł na kuny. a pytanie jest takie:
czy chorwaci chcą się rozliczać za kwatery w kunach, czy w euro? i co możecie powiedzieć o opłacalności, zatem - lepiej euro, czy kuny?

z góry serdecznie dziękuję.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 24.08.2005 07:59

Witam
Chorwaci chcą się rozliczać za kwatery w euro. Uważam, iż bardziej opłacalną formą płatności za kwaterę jest płacenie w euro. Tak wyszło z moich wyliczeń.
Pozdrawiam
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 24.08.2005 10:42

Hej!
W tym roku ostatniego dnia pobytu chciałem wymienić 20 zł bo mi trochę kun brakowało, ale na poczcie nie chcieli banknotów mniejszych od 100 zł. Może to był wyjątek a nie reguła?
pzdr
ewa7770
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa7770 » 24.08.2005 11:13

klopot napisał(a):Witam
Chorwaci chcą się rozliczać za kwatery w euro. Uważam, iż bardziej opłacalną formą płatności za kwaterę jest płacenie w euro. Tak wyszło z moich wyliczeń.
Pozdrawiam

Chyba chciales napisacze ze. korzystniej jest w kunach,bo tak istotnie jest .
Niestety Chorwaci przewaznie ustalaja cene w euro
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 24.08.2005 11:31

KAMA napisał(a):wymieniałam bez problemu,ale jaki przelicznik tego nie podam..na urlopie połowica trzyma kase...ja mam luz..URLOP :lol:

Ma chłop rację :lol: to nie luz , gość wie co robi :D .
Kursy w banku:

http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm

http://www.croatiabanka.hr/tecajnalista.php

Pozdrawiam
atma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) atma » 24.08.2005 12:25

Ślicznie dziękuję za wszystkie wiadomości, są barfdzo przydatne. teraz wiem wszystko co mnie interesowało: szybko łatwo i przyjemnie
wasza wiedza pozwala innym zaoszczędzić wiele czasu.

dzięki serdeczne
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2005 12:53

No i powiem Ci jeszcze jedno atma. W sierpniu b.r. nie obsłużono mnie w Splitskiej Bance - Orebic, ....bo poszedłem sprzedać eurasy prosto z plaży..czyli topless....jakbyś chciała wysłać faceta do banku to niech lepiej wdzieje na siebie jakąś bawełnę.... :lol: ....chyba, że to faceci będą obsługiwać w okienkach ....wtedy ew. Twój topless na pewno zaakceptują.... :wink: :lol: :lol: :lol:
KAMA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAMA » 24.08.2005 15:24

krakuscity napisał(a):
KAMA napisał(a):wymieniałam bez problemu,ale jaki przelicznik tego nie podam..na urlopie połowica trzyma kase...ja mam luz..URLOP :lol:

Ma chłop rację :lol: to nie luz , gość wie co robi :D .
Kursy w banku:

http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm

http://www.croatiabanka.hr/tecajnalista.php

Pozdrawiam

A własnie,ze LUZ! To fajnie,nie mam stresow.Cały rok wystaczy.Niech chłop sie pomartwi.. :wink:
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 24.08.2005 17:31

Przreobilem w br większośc możliwych form płatności. Najtaniej wyszedł mi zakup euro / po 4,04na początku lipca / Wymiana na miescu średnio 723 kuny za 100 euro = 0,55 gr za kunę . Płatność kartą kredytową /City/ za 1kune 0,57. Platność karta ror / BPH/ za 1 kunę 0,57 , pobranie gotówki z karty ror / BPH/ rónież 0,57. W tym roku nie wymieniałem zlotówek Pozdrawiam
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 25.08.2005 10:02

Widzę, że trafiłem na bratnią duszę w zakresie wyliczania kosztów.
Potwierdzam w całej rozciągłości. Opłacalnośc jest dokładnie taka
1. PLN-EUR-HRK
2. płatność kartą (strata do 1 minimalna)
3. PLN-HRK

Co do gotówki to bie napisałeś o prowizji Banku a przy mniejszych kwotach może mieć to znaczenie.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone