Lunatic napisał(a):Witam
Wybieramy się pierwszy raz do Chorwacji (5 osób - 2 pary i 1solówka) wyjazd 23.06.2012 z Wielkopolski planujemy pobyt dwutygodniowy z zwiedzeniem większości obszaru Chorwacji. Może ktoś mi podpowiedziec jakie są szanse znalezienia w tym terminie apartamentów dla takiej grupki na np. 1-2 dni w danym miejscu i jak to w przybliżeniu wygląda cenowo. Początkowo planowałem wynajęcie apartamentów w dwóch miejscach jednak wychodzi zbyt wiele kilometrow do jazdy z cofaniem się na nocleg. Poprosze o podpowiedź
Napisałeś większości obszaru. Pytanie o jakim obszarze mowa - wybrzeże, głąb lądu, wyspy?
Ja jestem zwolennikiem jazdy w ciemno i tak jeżdżę od lat z rodziną, wiec temat nie jest mi obcy również na temat noclegów tranzytowych i powiem tobie tak:
We wszystkich znanych i mniej znanych miejscach w Cro te przynajmniej od 10km w głąb kraju od wybrzeża można śmiało jechać i nocleg się znajdzie. Nie mylić faktu że w każdej mijanej miejscowości będą napisy APARTAMENT - SOBE - ZIMMER takowe w okolicach jakiś jezior czy ciekawostek historyczno-geograficznych. Nie mam pojęcia co obejmuje Wasz plan i jakie miejsca ale Chorwacja to długa kicha i właściwie dużo czasu nawet bardzo dużo czasu można spędzić w aucie (nie szkoda wam tego czasu?) Jadranka w sezonie potrafi być powolna, autostrady różnie może być, po za tym do tych ciekawszych miejsc nie dojeżdża się autostradami.
Reasumując w głębi lądu nocleg na 1-2 noce jest bez problemu, na wybrzeżu i wyspach jest ale o niego trudniej i drożej. Przeciętnie te pierwsze na waszą piątkę 40-60 euro te drugie może być i 100 euro i więcej noc.
Na Waszym miejscu Chorwację podzielił bym na 3 części a to oznacza 3 lata nie koniecznie jedno po drugim. Na pierwszy rzut wybrał bym Dalmację Środkową i Południową czyli od Splitu po Dubrovnik jest to stosunkowo wąski pas tego kraju i 2 tyg powinny starczyć na wypoczynek i wybałuszaniu gał na nie jedne cudeńka tej części kraju, przy tej wyprawie zaplanował bym sobie w drodze na wakacje słynne Plitvice z noclegiem. W ten sposób załatwicie niemal obowiązkowy punkt Chorwacji i możecie skupić się na Dalmacji i enklawie B i H ze słynną hodowlą ostryg. Sama enklawa też piękna i nocleg można załatwić bo turyści raczej traktują ten odcinek jako tranzyt. Uroki wybrzeża od Marusici po Dubrovnik są wspaniałe. Można sobie zaplanować w jeden dzień np wspinaczkę na jakieś wzniesienie z którego będzie wspaniały widok takowy zawsze odbywam obierając sobie nie małe wzniesienie i nie mówimy tu o szlaku

Koniecznie do zwiedzenia Wspaniale wkomponowany Omis w pionowe zbocza, Przepiękna Brela i jej długa wijąca się promenada, Makarska i jej atmosfera kurortu, no i perła Dubrovnik, a po drodze Trsteno i jego super ogród Orasac z dzikimi plażami (takich jest setki -tysiące na tym wybrzeżu) i czsu zabraknie, bo każdy może powiedzieć wiele o każdej miejscowości i jej okolicy tylko tej części Chorwacji nie wspomnę o wypadzie do Mostaru.
Następny rok to część Chorwacji od Novi Vinodolski do Trogiru
Jeśli po pierwszej wizycie bardzo wam się spodoba Dubrovnik to Trogir to odpowiednik w pigułce. Również w tej części Chorwacji słynne wodospady Krka z możliwością kąpieli i spędzenia tam właśnie 1-2 nocy. Tu jest też Zadar i Słynny Primosten. W drodze na te wakacje można odwiedzić słynne dziury Chorwackie czyli jaskinie a jest ich naprawdę wybór (do odszukania w necie)
Następny rok to wyspy a tu niestety 2 tyg to starcza na góra 2-3 z tych średnich. W tym wątku za dużo do pisania
Tak więc Chorwacja kochani to nie 2 tyg bo zwiedzając jej tylko kilka punktów to musicie spędzić 2 tyg w aucie

a gdzie wypoczynek i kąpiele wodno - słoneczne?
Aha na 4 rok można sobie zostawić Itrię dla mnie najmniej atrakcyjna i tu się narażę co nie którym