Lednice napisał(a):[
Google, które ma to do siebie, że podaje czas podróży optymistycznie,
bo nie uwzględnia np. tego, że jazda zwykłą drogą w górach zajmuje więcej czasu niż
"na płaskim",
podaje taki czas podróży zwykłymi drogami z Wrocławia do Mikulova - 4h 58 minut
https://www.google.pl/maps/dir/Wroc%C5% ... m1!2b1!3e0
Ty piszesz o 4 godzinach, przy jeździe często w terenie górskim![]()
![]()
Bez notorycznego łamania przepisów drogowych jest to niemożliwe![]()
![]()
Każdy ma swój rozum, ale moim zdaniem stosując się do twoich rad o "depnięciu" można nieźle wdepnąć
Google podaje czasy przejazdu zakładając średnie natężenie ruchu na drodze i dodatkowo biorąc pod uwagę maksymalną dozwoloną prędkość na danym odcinku. Jadąc nocą możemy to natężenie ruchu ograniczyć i odjąć pewien czas. Nie wnikam ile bo nie interesują mnie algorytmy googla.
Trasę Wrocław Boboszów czyli 100km nocą przejeżdża się średnio w półtora godziny, z granicy do Mikulova jest 200km i nocą można zrobić ten dystans w 3h. Razem daje to właśnie 4,5h. Średnia prędkość aby to przejechać w tym czasie oscyluje w granicach 66km/h. Zakładając właśnie delikatne przekraczanie dozwolonej, powiedzmy o 10 nie widzę żadnego problemu z pokonaniem tego odcinka w tym czasie, szczególnie nocą kiedy ruch w Czechach jest znikomy - a o noc kolega pytał.
Chyba że mamy pieska, gromadkę dzieci na częste siusiu albo lubimy zrobić sobie zdjęcia w plenerze to przedłuży czas przejazdu powiedzmy o godzinę. Jednak tak samo przedłuży to czas przejazdu inną trasą.
Górski teren to dla mnie serpentyny typowo przez las z zakrętami 90 stopni i więcej, gdzie jedzie się 30-40km/h. W Polsce ten odcinek nie należy więc do górskich. Jedynie w Czechach jest 15-20km serpentyn i to tyle jeśli chodzi o "częstą jazdę w terenie górskim" na danym dystansie 300km jak to wyczytałeś w googlu.
Jeśli nigdy nie jechałeś ta drogą to po prostu nie podawaj innym tego co wyczytałeś w googlach, bo oni też mają internet jeśli tu piszą i sami sobie sprawdzą.
Kolega pytał o konkretną trasę więc mu podałem ze wszystkimi szczegółami jak ja jeżdżę i jakie są moje spostrzeżenia.
Jeśli masz inną opcję to zaproponuj koledzę trasę jaką ty jeździsz i daj mu wskazówki na co ma zwrócić uwagę i tyle, bo mam wrażenie że twoja aktywność czasami ogranicza się do podważania opini innych (już wcześniej ktoś też to zauważył).

.png)
.png)

.png)