Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wspolwlasnosc za granica

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
michau
Autostopowicz
wspolwlasnosc za granica

Nieprzeczytany postnapisał(a) michau » 11.06.2009 11:09

Czesc

Samochod jest generalnie zarejestrowany na mojego tescia, zostala mi darowana jakas tam jego czesc "w zwiazku z tym zostalem wpisany do karty wozu pojazdu a w dowodzie rejestracyjnym widnieje tylko napis "WSPOLWLASNOSC", moje i jego nazwisko widnieje na ubezpieczeniu oc/ac. Karte wozu pojazdu gdzies "zapodzialem" a wybieram sie tym samochodem za granice (konkretnie chorwacja) - generalnie w Polsce policji chyba nie obchodzi kto kieruje samochodem dopoki ma prawo jazdy a w bazie auto nie figuruje jako kradzione ale! czy tak samo jest za granica? Czy jesli zatrzyma mnie niemiecki czy sam slowenski policjant do kontroli bedzie mogl robic problemy? Na wyrobienie duplikatu karty wozu pojazdu jest troche za pozno bo wyjezdzam w piatek ;)

ps. gdyby to w czyms mialo pomoc to razem ze mna jedzie jego corka (poki co nazwisko ma to samo co on ) :) ))
ps2. Mam jeszcze umowe darowizny (oczywiscie po polsku) i bez notariusza.
Pozdrawiam sedecznie
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.06.2009 11:15

My mieliśmy i mamy na wszystkie samochody zawsze współwłasność (a to teściowa, a to siostra itp), głównie ze względu na wysokość ubezpieczenia. Tak nam nawet doradził doradca ubezpiecz.
Nigdy nie mieliśmy z tym za granicą (na Bałkanach) problemów.
Nie wiem jak w Niemczech, bo ponoć w niektórych krajach europejskich wogóle nie ma czegoś takiego jak pożyczanie samochodu, u nich chyba trzeba mieć urzędowe pełnomocnictwo (czy jakoś tak). Ale tego nie wiem na pewno.. tylko tak słyszałem.
Na pewno jednak na Bałkanach (w tym w Grecji) nigdy żadnych problemów z tym nie było.
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 11.06.2009 12:46

Jak jesteś w związku małżeńskim, to też masz współwłasność..niestety :twisted:
michau
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michau » 11.06.2009 13:50

nie jestem jeszcze w zwiazku malzenskim wiec tesc prawnie jest dla mnie obca osoba, darowal mi 1/6 samochodu (akurat tyle zeby nie placic podatku).

Pozatym, na wspolwlasnosc powinien byc papier, ja swoja ksiazke pojazdu czy jak to tam zapodzialem, jedyny moj slad w papierach w tym samochodzie to OC/AC i umowa darowizny napisana na zywklej kartce papieru i zapewne wpis w bazie urzedu :) Procz tego bede mial w samochodzie jego corke wiec w razie czego ona tez moze prowadzic :P No to jak ?
Ostatnio edytowano 11.06.2009 14:12 przez michau, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.06.2009 14:07

Jeździłem autami w leasingu i oprócz prawka i oc nikt o nic nie pytał.
Kontrolowano mnie w D, A, CRO.
michau
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michau » 11.06.2009 21:07

czyli co, generalnie mozna jechac? :)
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 12.06.2009 11:28

A ja sie dziwie ze mase ludzi czeka z tak istotnymi sprawami na sam koniec,wszystkiego mozna znalezc tutaj w wyszukiwarce trzeba poszperac ,ja bym zrobil umowe uzyczenia wozu ,pzdr

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone