Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wino--jakie na wesele

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Wino--jakie na wesele

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.08.2009 14:58

Mam już mętlik w głowie, za tydzień wesele syna, wszystko już jest, tylko wina brak. Wódeczka, śliwowica w beczkach leżakuje i inne smakołyki gotowe na wznoszenie toastów, ale jakie wino podać tego nie wiem.
Są różne sugestie młodych, rodziców przyszłej synowej, ja mam swoje smaki---ale co kupić :?: Na małe przyjęcia wiem jakie wino podać, wiem jakie znajomi lubią degustować, ale wesele to trochę inne przyjęcie, tu nie ma czasu na prawdziwą degustację.
Chcemy aby wina były następujące--czerwone wytrawne, pół wytrawne, białe wytrawne (mało) i pół wytrawne. Słodkie odpadają raczej.
Myślimy o winie z jednej rodziny, dlatego rozważane jest Gallo (ja nie lubię), EL Sol ( takie sobie i brak czerwonego wytrawnego), Canepa ( jest wszystko co chcemy, ładna barwa, całkiem przyjemne w smaku).
Może ktoś ma jakieś doświadczenie, sugestie, porady :D
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 02.08.2009 15:32

maciek1956 napisał(a):, tu nie ma czasu na prawdziwą degustację.
D

Może zamiast wybór z rodziny i pod co to się pije :wink: weż wina z Toskanii. Są łącznie z .......różowym.Niedrogie .....a smak wyśmienity.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2009 16:09

....może coś węgierskiego..spory wybór egri bikaver, tokaj.......
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 02.08.2009 16:45

Mołdowdska Dolina.
Od czerwonych wytrawnych na chardonayach kończąc. Ceny, jak za jakość i smak, doskonałe. Szukaj w Kauflandach.
Temcza
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Temcza » 02.08.2009 16:52

Tylko polskie wina , zaskoczysz gosci i ........sa bardzo dobre jakosciowo
polecam http://www.polskiewina.com.pl/ Pozdrawiam
klopot
Cromaniak

Postnapisał(a) klopot » 02.08.2009 17:08

"Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina
Zaś pod sarny, woły, wieprze to czerwone są najlepsze.
Ciasta, frukty i łakotki lubią tylko wina słodkie
A szampana -wie i kiep- można w trakcie, po i przed."(*)
Białe podajemy przed czerwonym, wytrawne przed słodkim. Białe wina podajemy bardziej schłodzone niż czerwone.
Ostatnio rzeczywiście wina mołdawskie moim skromnym zdaniem zaczynają zdobywać coraz większą klientelę na polskim rynku.

(*) - wierszyk znaleziony w internecie
Pozdrawiam
Rafał
Ostatnio edytowano 02.08.2009 20:19 przez klopot, łącznie edytowano 1 raz
cerlicht
Croentuzjasta

Postnapisał(a) cerlicht » 02.08.2009 18:04

Witam.Prosta rada kup kilka- kilkanaście butelek wypróbuj metodą organoleptyczną i już wiesz co kupić . Powodzenia. :D
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.08.2009 19:18

Andrzeju J.--Toskania-fakt, wyśmienita wina i piękna kraina.
Lubelski--wina węgierskie przywożę a Węgier, są naprawdę cudowne, ale jak takie kupić w Polsce :?: W zeszłym roku kolega przywiózł zapas na wesele córki, młodzi rozstali się, wina już nieaktualne, dobre były :D
Fux--o mołdawskich nie myślałem, pijam czasami, można coś dobrego wyszukać, nie znam Kauflandu w moich okolicach. Jest sklep z winami mołdawskimi połączony z restauracją i ceny na poziomie restauracji. :(
Temcza--jak na tę chwilę ten pomysł jest wyśmienity, jutro szybko go biorę do realizacji, tylko czy mają wina do przysłania na czas :?:
Klopot--wierszy znam i oczywiście wprowadzam go w życie
Cerlicht--właśnie jestem po sprawdzaniu smaków różnych win i klawiatura mi ucieka :D :D , może nie jest aż tak źle z moim wzrokiem, ale czasu na szukanie mam smaków mam mało.
Dzięki wielkie
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 02.08.2009 19:22

Jak słusznie zauważyłeś nie jest to małe, prywatne przyjęcie, gdzie wiadomo jakie wino i w jakim momencie serwujemy. Gdyby to ode mnie zależało, to wybór bym nieco uprościł. Podałbym tylko dwa gatunki wyłącznie wina wytrawnego i to bynajmniej nie z jednej rodziny. Czerwone - Cotes du Rhone (bardzo przyzwoite można nabyć już za ok. 30zł.) Białe - jakiś niemiecki riesling.
Życzę udanego wyboru! :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 02.08.2009 19:23

maciek1956 napisał(a):Andrzeju J.--Toskania-fakt, wyśmienita wina i piękna kraina.
Dzięki wielkie

http://www.salute.pl/
saluteeeee :wink:
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 02.08.2009 19:27

klopot napisał(a):"Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina
Zaś pod sarny, woły, wieprze to czerwone są najlepsze.
Ciasta, frukty i łakotki lubią tylko wina słodkie
A szampana -wie i kiep- można w trakcie, po i przed."(*)

(*) - wierszyk znaleziony w internecie
Pozdrawiam
Rafał

Ten wierszyk musiał dawniej umieć każdy gastronomik, hotelarz czy technolog żywności , ale to tak na marginesie. My go też znamy.
Ja bym stawiał na mołdawskie wina. :D
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 02.08.2009 19:47

Klopot-chyba odwrotnie-najpierw pije sie biale wina a potem ida ew.czerwone?Odwrotnie-to w ogole nie poczuje sie smaku tego bialego...

:?:
klopot
Cromaniak

Postnapisał(a) klopot » 02.08.2009 20:19

KumoterSzyszkownik napisał(a):Klopot-chyba odwrotnie-najpierw pije sie biale wina a potem ida ew.czerwone?Odwrotnie-to w ogole nie poczuje sie smaku tego bialego...:?:

Ma kolega rację odwrotnie najpierw białe, później czerwone.
Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2009 20:32

Maćku wejdź na stronę sklepu znanego aktora :wink: ma sklep z winami przy ul.Wierzbowej w W-wie.. :papa:
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.08.2009 20:44

Andrzeju J---przeglądam i ...wiem, że kupię coś, nie wiem czy na wesele się wyrobię, ale do piwniczki będzie OK
Janie_s1--może masz rację, może dwa gatunki wystarczą (brak doświadczenia w weselach) Cotes...znam, przyzwoite, kupuję często
Krakuscity--kolejny głos za mołdawskim, mam małe doświadczenie z tym rejonem, może warto :?:
Lubelski--znam osobiście, od wielu lat nasz klient, nawet do jego domu na montaż i naprawy jeździłem
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone