napisał(a) partner » 11.01.2009 22:04
przemol napisał(a):Witam.
Wg. najnowszych informacji, będzie możliwe kupno winiety na 7 albo 10 dni
( chyba sami jeszcze dokładnie nie wiedzą ). Decyzję podjęto pod naciskiem UE. Cena jest megaatrakcyjna - 15 Euro !
Suma sumarum wychodzi na to, że w porównaniu z zeszłym rokiem będzie taniej o 5 Euro ( przy kupnie 2ch winiet ). Oczywiście dla tych, którzy zdecydują jechać hitrymi cestami. Ja dalej będę jechał przez Mureck-Lenart-Ptuj. Potwierdzam jednocześnie poprzednie informacje, że droga ta jest w dobrym stanie, dość dobrze oznakowana, i co najważniejsze mało uczęszczana.
Pozdrawiam.
http://www.javno.com/hr/svijet/clanak.php?id=222300
I tego można było się spodziewać, toż to Słoweńcy jako i my...
Co do tej drogi, mogę potwierdzić, jest OK.
Jechałem tamtędy w nocy bez żadnych problemów i przez AU prostopadle do góry, czyli nie skręcałem w lewo na autostradę, a w prawo na Gosdorf w miejscowości Murck i później prościutko na północ w kierunku Wiednia drogą B66 aż do miejscowości Merkendorf. Za nią w prawo drogami lokalnymi aż do Hainfeld bei Furstenfeld przez: Bairisch Kolldorf, Fehring, Hatzendorf, Ruppersdorf do drogi nr. B65. Na autostradę wjechałem wjazdem z drogi nr.B65 kierując się na miejscowość Neudorf bei Ilz z miejscowości Hainfeld bei Furstenfeld.
Droga była fajna, kręta, typowo górska i z pięknymi nocnymi widokami oświetlonych górskich miejscowości jak i przepięknego zamku, ale niestety miejsca i nazwy nie pamiętam, widok jednak był jak z filmowych bajek, jakby zawieszony w powietrzu wysoko nad ziemią.
Reasumując widoki - bezcenne i wszystkim mającym mocne nerwy i lubiącym górskie drogi polecam. Zresztą do Chorwacji tylko tacy jeżdżą samochodem, inni wybierają inne środki lokomocji...
Pzdr.
PS
Mam tę trasę zapisaną na AutoMapę więc jeśli ktoś chce to służę pomocą.