Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wiedźmin - ekranizacja...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak
Wiedźmin - ekranizacja...

Postnapisał(a) Anai » 06.11.2015 13:44

Studio Platige Image potwierdziło rozpoczęcie prac nad ekranizacją Wiedźmina:
"Potwierdzamy.
Rozpoczęliśmy przygotowania do produkcji pełnometrażowego aktorskiego filmu fabularnego "Wiedźmin", za który odpowiedzialny będzie Tomek Bagiński i ekipa Platige Films. Scenariusz powstanie w oparciu o prozę Andrzeja Sapkowskiego.
Projekt jest obecnie w fazie developmentu."

Wiem, że na forumie fanów Geralta i jego szalonych przygód nie brakuje - zdradźcie mi więc jak sobie wyobrażacie obsadę?

Moje typy:

Geralt: Viggo Mortensen (wiadomka - Aragorn) albo Chris Hemsworth (Thor)
Yennefer: Rachel Weisz
Triss: Eva Green (włosy na brąz i będzie ideał :mrgreen: )
Jaskier: Johnny Depp (nie widzę innej opcji - do perfekcji opanował role błaznów :D)
Ciri: Kaya Scodelario lub Dakota Fanning
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 06.11.2015 14:02

Nie jestem przekonany do efektu filmu. Sapkowski to dla mnie wiele zarwanych nocy z ksiażką w ręce, ale seria o Wiedźminie jest napisana z zastosowaniem niuansów i kontekstów specyficznych tylko dla Polski i zrozumiałych tylko dla Polaka. Chociażby kiedy Jaskier mówi "daj, ać ja pobruszę " do córki bartnika w Wieży Jaskółki ;)

Podobnie jest z tłumaczeniem Sapkowskiego na inne języki. Bez specyficznego kontekstu zostaje dobra proza fantasy, ale nie wyróżniająca się w setkach innych sag o magii, rycerzach i innych elfach.

Tak samo wieszczę filmowi. Amerykanie może i zrobią dobrą produkcję, ale bez tych jakże ważnych smaczków nawiązujących do naszego polskiego średniowiecza i realiów. Nowum jest sama postać wiedźmina, mutanta polującego na potwory, do tej pory nieobecna w innych ksiazkach fantasy, na tym zresztą polegał sukces gry.
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 06.11.2015 14:23

klerjeser napisał(a):Nie jestem przekonany do efektu filmu. Sapkowski to dla mnie wiele zarwanych nocy z ksiażką w ręce, ale seria o Wiedźminie jest napisana z zastosowaniem niuansów i kontekstów specyficznych tylko dla Polski i zrozumiałych tylko dla Polaka. Chociażby kiedy Jaskier mówi "daj, ać ja pobruszę " do córki bartnika w Wieży Jaskółki ;)

Podobnie jest z tłumaczeniem Sapkowskiego na inne języki. Bez specyficznego kontekstu zostaje dobra proza fantasy, ale nie wyróżniająca się w setkach innych sag o magii, rycerzach i innych elfach.

Tak samo wieszczę filmowi. Amerykanie może i zrobią dobrą produkcję, ale bez tych jakże ważnych smaczków nawiązujących do naszego polskiego średniowiecza i realiów. Nowum jest sama postać wiedźmina, mutanta polującego na potwory, do tej pory nieobecna w innych ksiazkach fantasy, na tym zresztą polegał sukces gry.

Ja Cię rozumiem i masz pewnie sporo racji...
Osobiście marzyła mi się polska produkcja z hollywoodzkim rozmachem na miarę LoTR-a conajmniej, bo poprzednia ekranizacja poza Żebrowskim w roli Geralta i Wolszczak jako Yennefer zawiodła mnie niemal całkowicie, tak film jak i serial choć film bardziej :roll:
Niestety na to nie ma raczej co liczyć pozostaje więc mieć nadzieję i polegać w tej kwestii na Bagińskim, że nie da tego zepsuć do końca :)
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 06.11.2015 14:24

Też gdzieś wyczytałam tego newsa :lol:

Anai napisał(a):Geralt: Viggo Mortensen (wiadomka - Aragorn) albo Chris Hemsworth (Thor)
Jaskier: Johnny Depp (nie widzę innej opcji - do perfekcji opanował role błaznów :D)

Myślę, że w takim zestawieniu Jaskier trochę przyćmiłby Białego Wilka ;)
Nad swoimi typami muszę się trochę zastanowić, chociaż Aragorn mi tutaj nawet pasuje... tylko czy Viggo Mortensen nie jest zbyt mocno kojarzony z Władcą Pierścieni i Aragornem właśnie?

klerjeser napisał(a):Nie jestem przekonany do efektu filmu. Sapkowski to dla mnie wiele zarwanych nocy z ksiażką w ręce, ale seria o Wiedźminie jest napisana z zastosowaniem niuansów i kontekstów specyficznych tylko dla Polski i zrozumiałych tylko dla Polaka. Chociażby kiedy Jaskier mówi "daj, ać ja pobruszę " do córki bartnika w Wieży Jaskółki ;)

Jest dokładnie tak jak piszesz, ale ja i tak się bardzo cieszę, że powstanie Wiedźmin na tv :)
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 06.11.2015 14:59

Roxi napisał(a):Też gdzieś wyczytałam tego newsa :lol:
Myślę, że w takim zestawieniu Jaskier trochę przyćmiłby Białego Wilka ;)
Też się tego trochę obawiam, ale kurczę nie widzę nikogo lepszego :mrgreen:

Roxi napisał(a):Nad swoimi typami muszę się trochę zastanowić, chociaż Aragorn mi tutaj nawet pasuje... tylko czy Viggo Mortensen nie jest zbyt mocno kojarzony z Władcą Pierścieni i Aragornem właśnie?
No, ja go kojarzę jeszcze z paroma innymi rolami ale chyba rozumiem o co Ci może chodzić - w sęsie, że zrobiłby z Geralta kolejnego Aragorna?
... bo mimo wszystko biorąc pod uwagę osobę Viggo, te dwie postaci są trochę do siebie podobne...

Wiem, że ciężko przełożyć tę staropolszczyznę na angielski a już zwłaszcza amerykański, ale skoro z grą się udało i zdobyła taką popularność na całym świecie, to może i z filmem dadzą sobie radę...

Mam taką nadzieję przynajmniej :oczko_usmiech:

Roxi napisał(a):Jest dokładnie tak jak piszesz, ale ja i tak się bardzo cieszę, że powstanie Wiedźmin na tv :)
I ja, i ja też... :mrgreen:
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 06.11.2015 17:00

Ciężko znaleźć kogoś (na Geralta zwanego Geraldem), kto miałby uśmiech jak pękająca rana.
Może Mads Mikkelsen?
Obrazek

Na Jaskra byłby idealny - gdyby nie wiek - Marek Kondrat. Zobaczcie go sobie jako Lucjusza w "Igraszkach z Diabłem".
Podobnież Ciri. Drew Barrymore z "Podpalaczki" [Firestarter] (po lekkiej diecie :wink: )
Ale niestety, latka lecą a narybek jakby mniej utalentowany.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 06.11.2015 21:57

Anai napisał(a):skoro z grą się udało i zdobyła taką popularność na całym świecie

Bo tak naprawdę to ekranizacja ma dotyczyć gry, a nie bezpośrednio prozy.
Przy całym szacunku dla autora w Hollywood stał się znany dzięki niej, a nie książkom :)

Uczucia mieszane, ale nie ma siły, żeby w najmniejszym stopniu zbliżyło się do tego gie, wyprodukowanego u nas, więc nie będzie źle ;)
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 07.11.2015 00:40

weldon napisał(a):Bo tak naprawdę to ekranizacja ma dotyczyć gry, a nie bezpośrednio prozy.
Przy całym szacunku dla autora w Hollywood stał się znany dzięki niej, a nie książkom :)

Tu: http://stopklatka.pl/news/film-o-wiedzm ... y-premiera
piszą, że na podstawie książki jednak... :roll:
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 07.11.2015 13:12

boboo napisał(a):Obrazek

Temu gościowi dałbym rolę Vesemira :idea:
W roli Vesemira widziałbym jeszcze Seana Connery
Geralt - Travis Fimmel vel Ragnar Lothbrok
Yennefer - Monica Bellucci
Tris - Lena Headey (Cersei)
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 07.11.2015 17:19

Torac napisał(a):Yennefer - Monica Bellucci
Nie jest aby ciut leciwa już?
Nie żebym nie lubiła Moniki, ale sądzę że byłaby cudną Yennefer tak z 10 lat i parę kilo temu :oczko_usmiech:

Znalazłam za to (chyba) alternatywę dla Johnnego w roli Jaskra :mrgreen:

Mark Ryder znany także jako Cesare Borgia 8)
Obrazek
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 07.11.2015 19:58

Torac napisał(a):(...) Temu gościowi dałbym rolę Vesemira :idea:

Na Vesemira to Clint Eastwood. Connery trochę za "miękki" na twarzy.
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 07.11.2015 20:16

Anai napisał(a):
Nie żebym nie lubiła Moniki, ale sądzę że byłaby cudną Yennefer tak z 10 lat i parę kilo temu :oczko_usmiech:

Trochę młodsza i zawsze lepsza była/jest Carrie-Anne Moss jakby co ;)
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 08.11.2015 10:37

Anai napisał(a):

Może, ale Yen koło 100 lat ma ... :D

A tak w temacie "Sagi" jakie miejsca kojarzą się Wam z Wiedźminem i Bałkanami?
Ja zwróciłem uwagę na:
Visegrad, Novigrad, Maribor i parę rzek, ale nie umiem sobie przypomnieć.
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 09.11.2015 08:44

Torac napisał(a):
Anai napisał(a):

... ale zakonserwowana jest lepiej od Moniki :oczko_usmiech:
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 09.11.2015 08:52

Anai napisał(a):
Torac napisał(a):
Anai napisał(a):

... ale zakonserwowana jest lepiej od Moniki :oczko_usmiech:

lepsze eliksiry :D
Ps. Oglądam sobie Monicę z 2015 i kilogramów zbędnych nie widzę a konserwacja też w porządku :wink:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone