Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze doświadczenia z czujnikami ciśnienia

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Wasze doświadczenia z czujnikami ciśnienia

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.11.2018 10:21

w kołach oczywiście :) Ja już swoje zdanie mam :) Wiem, że większość jeździ starymi autami (lepszymi od nowych 8O ) na niezwykle wypasione wakacje i stać ich na wszystko (czujników więc z natury rzeczy nie mają, ich zdanie mnie nie interesuje) ale być może są też tacy, którzy jadą nowymi autami na skromne wakacje ;) Zatem czekam na ich opinie :)

Jeszcze jedno, dyskusja dotyczy czujników nie autora wątku !!! :mrgreen:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 21.11.2018 08:03

Skoro nikt nic :) Niestety mam pewne problemy w nowym aucie, wymieniano już część czujników, musiano nowe kalibrować co trwało ponad półtorej godziny. Z pozycji auta nie da się nic zrobić natomiast kolega w Citroenie Elysee podobno może to zrobić sam.

Odczyty zmieniają się same. Wprawdzie nie są to duże wartości ale przykładowo raz jest 271, a raz 267 kpa. Próby ustawienia idealnie nie dają rezultatu :) Wsiadając do auta nie mogę odczytać jakie mam ciśnienie i chcąc sprawdzić muszę dopiero przejechać jakiś odcinek, zatrzymać się i dopiero wówczas mam odczyt. Jeżeli postoję dłuższą chwilę wartości mi znikają z wyświetlacza.

Pompowanie kół przez jedną osobę to jest męka by zrobić to precyzyjnie co chwile muszę przerywać patrzyć na odczyt, który za moment mi znika tzn nie same wartości ale widok auta z ciśnieniami poszczególnych kół i znów muszę naciskać by go zobaczyć ale to pewnie wina inżynierów/programistów Suzuki.
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 21.11.2018 19:18

Może układ jest tak zaprogramowany, że odczyt robi dopiero po przejechaniu pewnego odcinka (ze względu na wzrost ciśnienia po rozgrzaniu), a jak chwilę postoi, to uznaje, że już wystygło i nie mierzy. Wahania ciśnienia, które podajesz mogą wynikać właśnie z rozszerzalności.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 21.11.2018 19:24

W maździe 6 miałem na letnim komplecie. Po zmianie z zimowych same się łączyły z kompem i wszystko hulało.
W audi a5 również. Kiedy wyświetlał błąd to trzeba było dopompować do wartości książkowej. Chyba na kompie wyświetlały się wartości aktualne.
W mondeo od nowości miałem na letnich. Nie pokazywał do tej pory żadnych usterek. Kupiłem używane do drugiego kompletu kół i po chwili od rozpoczęcia pierwszej jazdy same się skalibrowały. Tyle mojego doświadczenia.
Nie sądzę żeby były aż tak czułe na byle zmianę ciśnienia bo np podczas nagrzewania opony ciśnienie się zmienia wewnątrz i by był wieczny problem z nimi. Tez urazem ze chwile trzeba pojeździć żeby się połączyły
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 22.11.2018 14:00

ACandrzej napisał(a):Może układ jest tak zaprogramowany, że odczyt robi dopiero po przejechaniu pewnego odcinka (ze względu na wzrost ciśnienia po rozgrzaniu), a jak chwilę postoi, to uznaje, że już wystygło i nie mierzy. Wahania ciśnienia, które podajesz mogą wynikać właśnie z rozszerzalności.

Być może :) serwis stwierdził, że koła powinny być widziane przez komputer za każdorazową zmianą :)
Natomiast wahania ciśnienia nie powinny wynikać z rozszerzalności bo przejeżdżałem raptem 300 m przy niskiej temp. Stojąc potrafiły się zmieniać w górę i w dół.
Gorzej, ze w trakcie pompowania wartości nie ulegały zmianie .
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 22.11.2018 17:36

bluesman napisał(a): Pompowanie kół przez jedną osobę to jest męka by zrobić to precyzyjnie co chwile muszę przerywać patrzyć na odczyt, który za moment mi znika tzn nie same wartości ale widok auta z ciśnieniami poszczególnych kół i znów muszę naciskać by go zobaczyć ale to pewnie wina inżynierów/programistów Suzuki.

Może ja kobieta z pozycji pasażera wypowiem się na temat czujników w nasze dwuletniej insigni : żyją swoim życiem i najlepiej nie zwracać na nie uwagi. Np. kiedyś podczas jazdy na autostradzie z dużą prędkością nagle na wyświetlaczu pokazuje się że w jednej z opon jest zerowe ciśnienie - a objawów braku ciśnienia brak :roll: Czujniki sprawdzone były na wszystkie sposoby
Po co co chwilę patrzeć na to co pokazuje czujnik? Patrz na to co pokazuje ci kompresor a nie czujniki :papa:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 22.11.2018 18:18

bluesman napisał(a):Wsiadając do auta nie mogę odczytać jakie mam ciśnienie i chcąc sprawdzić muszę dopiero przejechać jakiś odcinek, zatrzymać się i dopiero wówczas mam odczyt. Jeżeli postoję dłuższą chwilę wartości mi znikają z wyświetlacza.
......... Suzuki.

Instrukcja obsługi samochody Suzuki Vitara:

Przez około 10 minut od rozpoczęcia jazdy ciśnienie w ogumieniu może nie być pokazywane. W tym czasie układ gromadzi niezbędne informacje. Po upływie tego czasu aktualne wartości ciśnienia w ogumieniu zostaną wyświetlone.

Pozostawienie w zatrzymanym samochodzie przez 20 minut wyłącznika zapłonu w pozycji "LOCK" spowoduje wyzerowanie układu pomiarowego i po ponownym uruchomieniu silnika pokazywane będą wartości ciśnienia 0. W takim razie rzeczywista wartość ciśnienia pojawi się po przejechaniu pewnego odcinka.

Czasem warto przeczytać.
:D
Jak w kołach jest zbyt niskie ciśnienie zaraz po włączeniu zapłonu zostanie to natychmiast zasygnalizowane.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.11.2018 08:54

krakuscity napisał(a):
bluesman napisał(a):Wsiadając do auta nie mogę odczytać jakie mam ciśnienie i chcąc sprawdzić muszę dopiero przejechać jakiś odcinek, zatrzymać się i dopiero wówczas mam odczyt. Jeżeli postoję dłuższą chwilę wartości mi znikają z wyświetlacza.
......... Suzuki.

Instrukcja obsługi samochody Suzuki Vitara:

Przez około 10 minut od rozpoczęcia jazdy ciśnienie w ogumieniu może nie być pokazywane. W tym czasie układ gromadzi niezbędne informacje. Po upływie tego czasu aktualne wartości ciśnienia w ogumieniu zostaną wyświetlone.

Pozostawienie w zatrzymanym samochodzie przez 20 minut wyłącznika zapłonu w pozycji "LOCK" spowoduje wyzerowanie układu pomiarowego i po ponownym uruchomieniu silnika pokazywane będą wartości ciśnienia 0. W takim razie rzeczywista wartość ciśnienia pojawi się po przejechaniu pewnego odcinka.

Czasem warto przeczytać.
:D
Jak w kołach jest zbyt niskie ciśnienie zaraz po włączeniu zapłonu zostanie to natychmiast zasygnalizowane.

Ok. czasem warto, naszą przeczytałem tylko nie mamy Vitary :) Może trzeba było zapytać wcześniej o jakie auto chodzi ? podałeś mi instrukcję do Vitary :) Miałeś w ręku instrukcję do Suzuki Ignis ? Trochę też moja wina bo w wątku nie napisałem o jaki dokładnie model auta chodzi jakkolwiek dużo wcześniej pisałem i cieszyłem się tym co wspólnie i dla małżonki kupiliśmy :) Janusz B. i nie tylko dokładnie wie :)

Co do ostatniego zdania w Twoim wpisie nie masz racji w odniesieniu do naszego auta :) jak domniemywam masz auto z czujnikami ciśnienia ?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 23.11.2018 21:15

Wcześniej napisałeś , że masz Suzuki więc sądziłem iż we wszystkich nowych autach tej marki tak samo wszystko działa ( chodzi mi o czujniki). Auto mam 2.5 roku i jak dobrze domniemasz z czujnikami ciśnienia zarówno na kołach z letnimi oponami jak i z zimowymi. Tydzień temu jak uruchomiłem samochód zaraz po włączeniu zapłonu i ruszeniu od razu dostałem informację o niskim ciśnieniu w jednym kole.

Najlepiej zaglądnij na FORUM SUZUKI to może tam więcej się dowiesz.

:papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.11.2018 21:57

Powiedz mi czy po przełożeniu kół auto widzie je od razu ?
W serwisie mi powiedzieli, że koła należy też dokładnie zakładać w tym miejscu gdzie były kalibrowane ? Czyli zalecana przez producenta rotacja kół bez kalibracji nie wchodziła by w grę. Zmieniałeś może miejscami koła ?
Patrzyłem na forum Suzuki ale nikt jeszcze tam nowym Ignisem się nie chwalił :papa:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 24.11.2018 09:59

bluesman napisał(a):Powiedz mi czy po przełożeniu kół auto widzie je od razu ?

Tydzień temu po założeniu zimówek i włożeniu letnich do bagażnika (robiłem to u wulkanizatora) na ekranie pojawiają się "cuda" bo system "głupieje" pokazuje mi zero w oponach (to chyba normalne) gdyż widzi wszystkie czujniki. Po wyjęciu kół letnich z bagażnika i ruszeniu nie mam żadnej sygnalizacji jak wcześniej ale czy je od razu widzi to nie wiem. Sprawdzałem to dopiero po jakimś czasie i jest OK.

W serwisie mi powiedzieli, że koła należy też dokładnie zakładać w tym miejscu gdzie były kalibrowane ? Czyli zalecana przez producenta rotacja kół bez kalibracji nie wchodziła by w grę. Zmieniałeś może miejscami koła ?

Nic o tym nie wiedziałem, ja robię przekładki i koła co były rok temu z tyłu teraz są z przodu. System wszystko widzi bo nawet wczoraj sprawdzałem ale po przejechaniu jakiegoś odcinka.

Patrzyłem na forum Suzuki ale nikt jeszcze tam nowym Ignisem się nie chwalił
:papa:
Załóż temat i może ktoś odpowie.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 27.12.2018 16:41

Szkoda, że tego wcześniej nie znalazłem :). Ogólnie systemy TPMS dzielimy na bezpośrednie i pośrednie. Suzuki ma system bezpośredni czyli z fizycznym sensorem w kole. Dostawca systemu dla Suzuki jest firma Continental. Wszystkie modele tej marki mają ten sam system odkąd pamiętam czyli na pewno od obowiązkowego wyposażania samochód w TPMS (listopad 2014). Sensor ma w sobie wbudowaną niewymienną baterią oraz czujnik aktywującą jego pracę po wykryciu zaprogramowanego przeciążenia, wtedy dopiero zaczyna pracować normalnie wysyłając na bieżąco informacje o ciśnieniu i temperaturze. Inaczej sensory trzeba byłoby wymieniać dużo częściej (jakby cały czas nadawały). System w Suzuki jak w każdej innej marce działa prawidłowo a niewielkie zmiany ciśnienia wynikają po prostu z fizyki, wystarczy że auto postoi jedną stroną do słońca dłużej to już możemy mieć inne ciśnienie w tych kołach nasłonecznionych.
Wiele marek ale nie wszystkie ma również system samouczenia nowych sensorów, wymaga to przejechania kilku kilometrów w tempie powiedzmy powyżej 40-60km i wtedy sterownik TPMS wykrywa nowe sensory i ich ID i je zapamiętuje. Żadna czarna magia, continental dostarcza TPMS do wielu marek np. Mitsu, Kia, Hyundai, Mazda itp.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.12.2018 17:53

bluesman napisał(a):w kołach oczywiście :) Ja już swoje zdanie mam :) Wiem, że większość jeździ starymi autami (lepszymi od nowych 8O ) na niezwykle wypasione wakacje i stać ich na wszystko (czujników więc z natury rzeczy nie mają, ich zdanie mnie nie interesuje) ale być może są też tacy, którzy jadą nowymi autami na skromne wakacje ;) Zatem czekam na ich opinie :)

Jeszcze jedno, dyskusja dotyczy czujników nie autora wątku !!! :mrgreen:

Widzisz, są tez auta jak moje z 2005r, które moze lepsze od twojego nowego nie jest, ale czujniki posiada. No i jadąc zawsze na "niezwykle wypasione" wakacje z nami o dziwo zawsze działają....
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 28.12.2018 20:48

W Hyundaiu I30 (2015) mam czujniki w dwóch kompletach kół i nie było z nimi jeszcze żadnych problemów.
Działają bez zarzutu i odzywają się tylko wtedy gdy jest za małe ciśnienie w oponie.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 30.12.2018 11:57

Habanero napisał(a):W Hyundaiu I30 (2015) mam czujniki w dwóch kompletach kół i nie było z nimi jeszcze żadnych problemów.
Działają bez zarzutu i odzywają się tylko wtedy gdy jest za małe ciśnienie w oponie.

Hyundai i30 ma system z samo-uczeniem, też produkcji continental. Progiem działania i sygnalizowania gwałtownego ubytku jest 1,5 bar. Masz rację w Hyundaiu system działa bardzo fajnie, w Suzuki też, po prostu kolega wyżej jak wiemy lubi szukać dziury we wszystkim :).

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.