Jeszcze jedno, dyskusja dotyczy czujników nie autora wątku !!!
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
ACandrzej napisał(a):Może układ jest tak zaprogramowany, że odczyt robi dopiero po przejechaniu pewnego odcinka (ze względu na wzrost ciśnienia po rozgrzaniu), a jak chwilę postoi, to uznaje, że już wystygło i nie mierzy. Wahania ciśnienia, które podajesz mogą wynikać właśnie z rozszerzalności.
.png)
bluesman napisał(a): Pompowanie kół przez jedną osobę to jest męka by zrobić to precyzyjnie co chwile muszę przerywać patrzyć na odczyt, który za moment mi znika tzn nie same wartości ale widok auta z ciśnieniami poszczególnych kół i znów muszę naciskać by go zobaczyć ale to pewnie wina inżynierów/programistów Suzuki.

.png)
bluesman napisał(a):Wsiadając do auta nie mogę odczytać jakie mam ciśnienie i chcąc sprawdzić muszę dopiero przejechać jakiś odcinek, zatrzymać się i dopiero wówczas mam odczyt. Jeżeli postoję dłuższą chwilę wartości mi znikają z wyświetlacza.
......... Suzuki.
Przez około 10 minut od rozpoczęcia jazdy ciśnienie w ogumieniu może nie być pokazywane. W tym czasie układ gromadzi niezbędne informacje. Po upływie tego czasu aktualne wartości ciśnienia w ogumieniu zostaną wyświetlone.
Pozostawienie w zatrzymanym samochodzie przez 20 minut wyłącznika zapłonu w pozycji "LOCK" spowoduje wyzerowanie układu pomiarowego i po ponownym uruchomieniu silnika pokazywane będą wartości ciśnienia 0. W takim razie rzeczywista wartość ciśnienia pojawi się po przejechaniu pewnego odcinka.
.png)
krakuscity napisał(a):bluesman napisał(a):Wsiadając do auta nie mogę odczytać jakie mam ciśnienie i chcąc sprawdzić muszę dopiero przejechać jakiś odcinek, zatrzymać się i dopiero wówczas mam odczyt. Jeżeli postoję dłuższą chwilę wartości mi znikają z wyświetlacza.
......... Suzuki.
Instrukcja obsługi samochody Suzuki Vitara:Przez około 10 minut od rozpoczęcia jazdy ciśnienie w ogumieniu może nie być pokazywane. W tym czasie układ gromadzi niezbędne informacje. Po upływie tego czasu aktualne wartości ciśnienia w ogumieniu zostaną wyświetlone.Pozostawienie w zatrzymanym samochodzie przez 20 minut wyłącznika zapłonu w pozycji "LOCK" spowoduje wyzerowanie układu pomiarowego i po ponownym uruchomieniu silnika pokazywane będą wartości ciśnienia 0. W takim razie rzeczywista wartość ciśnienia pojawi się po przejechaniu pewnego odcinka.
Czasem warto przeczytać.
Jak w kołach jest zbyt niskie ciśnienie zaraz po włączeniu zapłonu zostanie to natychmiast zasygnalizowane.
.png)

.png)

.png)
bluesman napisał(a):Powiedz mi czy po przełożeniu kół auto widzie je od razu ?
W serwisie mi powiedzieli, że koła należy też dokładnie zakładać w tym miejscu gdzie były kalibrowane ? Czyli zalecana przez producenta rotacja kół bez kalibracji nie wchodziła by w grę. Zmieniałeś może miejscami koła ?
Patrzyłem na forum Suzuki ale nikt jeszcze tam nowym Ignisem się nie chwalił

.png)
.png)
bluesman napisał(a):w kołach oczywiścieJa już swoje zdanie mam
Wiem, że większość jeździ starymi autami (lepszymi od nowych
) na niezwykle wypasione wakacje i stać ich na wszystko (czujników więc z natury rzeczy nie mają, ich zdanie mnie nie interesuje) ale być może są też tacy, którzy jadą nowymi autami na skromne wakacje
Zatem czekam na ich opinie
Jeszcze jedno, dyskusja dotyczy czujników nie autora wątku !!!
.png)
Habanero napisał(a):W Hyundaiu I30 (2015) mam czujniki w dwóch kompletach kół i nie było z nimi jeszcze żadnych problemów.
Działają bez zarzutu i odzywają się tylko wtedy gdy jest za małe ciśnienie w oponie.
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.