Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje 2008 cichy zakątek

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
malin_f1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) malin_f1 » 12.04.2008 17:39

Witam wszystkich

3 sierpnia wybieram się na GP Węgier własnym samochodem i pomyślałem że po GP udam się na tygodniowy urlop do chorwacji. Zależy mi żeby to było ciche spokojne odludne miejsce jak najbardziej urokliwe możliwe jak najbliżej od PL(ale nie koniecznie) no i żeby z tego "zadupia" można było wyskoczyć na 1-2 dni na jakąś wycieczkę w ciekawe miejsce gdzie można coś zwiedzić, popodziwiać itp.
do tej pory jeździłem do Białogóry gdzie spacerkiem szedłem przez las lub plażą ok 1km i miałem praktycznie plażę dla siebie na wyłącznąść. Coś właśnie takiego szukam w Chorwacji. Na wakacje wybieram się sam z żoną :) Będę wdzięczny za wszelkie porady, sugestie, uwagi.
Wyjazd zdecydowanie w ciemno bez wcześniejszej rezerwacji. Czy znajdę coś takiego w Chorwacji?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.04.2008 18:09

Zdecydowanie znajdziesz coś takiego ale jest jedno małe "ale".
Żeby Ci cokolwiek poradzić to musisz najpierw podać region. Inaczej dostaniesz mase informacji, z których nic nie będzie wynikało w myśll zasady - ile userów na tym forum tyle porad.
Jeżeli nie określisz czy to ma być Istria, Kvarner czy Dalmacja to tak samo jakbyś miał obcokrajowcowi odpowiedzieć na pytanie: "gdzie pojechać na wakacje w Polsce"
Pozdrav
donia2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia2 » 12.04.2008 18:28

malin_f1 napisał(a):Witam wszystkich
Na wakacje wybieram się sam z żoną :) Będę wdzięczny za wszelkie porady, sugestie, uwagi.
Wyjazd zdecydowanie w ciemno bez wcześniejszej rezerwacji. Czy znajdę coś takiego w Chorwacji?

Ja też podobnie jak TY jeździłem sam chociaż brałem żonę.

Ps. Jeżeli 11 miesięcy jesteś z żoną to nie bierz jej na urlop. Bo jaki to urlop i jaki odpoczynek :?: :?: :wink: :wink:

Ustronne i piekne miejsca znajdziesz wszedzie w każdej miejscowości - jak się udasz na peryferie. A jak do centrum to będzie tłoczno i gwarnie i tyle.

Pzdr.
wiesz, że żartowałem na kanwie Twojego postu.
malin_f1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) malin_f1 » 12.04.2008 18:53

jadę z przyszłą żoną :D ale w sumie już ponad 6 lat razem także jak w starym małżeństwie. to tak na marginesie.

Jaki rejon mnie interesuje... dobre pytanie :) prosta odpowiedź CISZA I ŚWIĘTY SPOKÓJ no i żebym coś zobaczył poza leżeniem na plaży :) przedewszystkim nie ma być natłoku turystów tak jak pisałem w pierwszym poście to prirytet najlepiej żeby było tak jak w Białogórze :)
EDIT
Głównie jadę tam zdobyć opaliniznę przed zbliżającym się ślubem :D a co do zwiedzania to miło będzie coś ciekawe zobaczyć w ciągu jednego dnia pozatym atrakcje będę mial w Budapeszcie i na Hungaroring :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.04.2008 19:28

malin_f1 napisał(a):...Jaki rejon mnie interesuje... dobre pytanie :) prosta odpowiedź CISZA I ŚWIĘTY SPOKÓJ .....przedewszystkim nie ma być natłoku turystów ...

No to masz problem i to duuuuuuuuży :lol: Pierwsza połowa sierpnia to absolutny SZCZYT SEZONU - najwyższe zagęszczenie Niemców i Włochów na metr kwadratowy a co za tym idzie najbardziej dzikie ceny.
Tzn. warunki może i by spełnił ale obawiam się, że w tym terminie to nie nad morzem :wink:
malin_f1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) malin_f1 » 12.04.2008 19:33

dlatego proszę o poradę :) rejon chyba dalmacja? dobrze kombinuję?
W każdym kraju są ciche zakątki nawet w szczycie sezonu dlatego proszę o pomoc kogoś kto mi doradzi gdzie będzie najmniej ludzi w okresie 4-10 sierpnia
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.04.2008 19:40

donia2 napisał(a):
malin_f1 napisał(a):Witam wszystkich
Na wakacje wybieram się sam z żoną :) Będę wdzięczny za wszelkie porady, sugestie, uwagi.

Ja też podobnie jak TY jeździłem sam chociaż brałem żonę.

Ps. Jeżeli 11 miesięcy jesteś z żoną to nie bierz jej na urlop. Bo jaki to urlop i jaki odpoczynek :?: :?: :wink: :wink:

Ustronne i piekne miejsca znajdziesz wszedzie w każdej miejscowości - jak się udasz na peryferie. A jak do centrum to będzie tłoczno i gwarnie i tyle.

Pzdr.
wiesz, że żartowałem na kanwie Twojego postu.

Współczuję, tylko nie wiem komu.... :wink: 8)
malin_f1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) malin_f1 » 12.04.2008 19:50

może coś bardziej konstruktywnego :) może ten temat pomoże innym a takie odpowiedzi i komentarze raczej nie
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 12.04.2008 19:59

Proponuje wyspe Lopud kolo Dubrovnika,tam o spacery "bez towarzystwa" bedzie latwo a jest pieknie i tylko kawaleczek od Dubrovnika do ktorego bedziesz chcial wracac co rusz a nie tylko na jednorazowy wypad.Pozdrow Kubice.Hej.
malin_f1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) malin_f1 » 12.04.2008 20:19

dzięki za propozycję sprawdzę to dokładnie Polecasz tą wyspę bo byłeś tam? czy z opinii np znajomych? a propo Dubrownika to lepiej jechać przez Bośnie i Herz. czy nadkładac i przez całą Chorwację? (z Budapesztu)
Polecasz tą wyspę bo byłeś tam?
Robisek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robisek » 12.04.2008 21:29

malin_f1 napisał(a):jadę z przyszłą żoną :D ale w sumie już ponad 6 lat razem także jak w starym małżeństwie. to tak na marginesie.

Jaki rejon mnie interesuje... dobre pytanie :) prosta odpowiedź CISZA I ŚWIĘTY SPOKÓJ no i żebym coś zobaczył poza leżeniem na plaży :) przede wszystkim nie ma być natłoku turystów tak jak pisałem w pierwszym poście to priorytet najlepiej żeby było tak jak w Białogórze :)
EDIT
Głównie jadę tam zdobyć opaleniznę przed zbliżającym się ślubem :D a co do zwiedzania to miło będzie coś ciekawe zobaczyć w ciągu jednego dnia poza tym atrakcje będę miał w Budapeszcie i na Hungaroring :D

Ja w tym roku jadę do Komarnej (75 km przed Dubrownikiem). To malutka miejscowość i nikt na tym forum nic o niej nie wie (przynajmniej nikt nie odpowiada na pytania o Komarną :)
Podobno jest tam tylko jeden malutki market i jedna konoba czynna tylko w sezonie, dlatego myślę, że to niezłe "zadupie" i będzie tam cicho i przyjemnie :lol:
Z informacji w Internecie wynika, że jest tam ładna plaża. Jadę tam w okresie 14-29 czerwca, więc po powrocie będę mógł coś powiedzieć. Wybrałem tą lokalizację również dlatego, że blisko stamtąd do Bośni i Dubrownika, Korculi i innych. Nawet jaskinie można zwiedzić : http://www.vjetrenica.com/?switch_en=1
Pozdrawiam
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 12.04.2008 22:13

Jedż na Ciovo. :D
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 13.04.2008 09:20

Do Robiska
nikt nie pisał o Komarnej...!? :oops: a kto pytał ?
Mieszkaliśmy w BLACE ,ale bywaliśmy tam na plaży skąd widać jak Chorwaci budują nasyp pod most na Plejesac (w celu ominięcia BIH). Ile tam jest marketów nie wiem bo nie szukaliśmy. Faktycznie domków niewiele. Do plaży jest dojazd na sam dół mimo znaku "zakaz ruchu" ... wszyscy jadą do końca asfaltem i nikt się tym nie przejmuje. Płycizny na lewo od parkingu.
Jak marzy ci się kompletna cisza to u samego wjadu do Komarnej jest kamienista dróżka w prawo, która prowadzi do zatoki Kremenna (na mapie jest zaznaczona jako koryto wysychającej rzeki ale da się jechać osobówką). Inny dojazd do Kremennej istnieje od miejscowości DUBA, ale raczej dla terenówek (z uwagi na stromy zjazd w dół pod sam koniec). A jeżeli już DUBA to na prawdę warto.
W obu zatoczkach super bunkry wykute w skale dla statków (mają chyba ze 30 metrów w głąb skały).
malin_f1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) malin_f1 » 13.04.2008 11:04

Dzięki coraz więcej informacji :) zdecydowałem już że jednak musi to być niedaleko dubrownika bo każdy zachwala to miasto więc szukam dziury w promieniu 100km od dubrownika (ale nie koniecznie) :)
Po przejżeniu forum skłaniam się ku wyspie Lopud. Co do Komarnej to jest położona nad jakimś kanałem? a chyba wolałbym otwarty adriatyk no i nie przejżałem jeszcze tych dwóch ostanich propozycji ale napewno to zrobię i czekam na kolejne :)
Sypiecie nazwami miejscwości i wyspami jakbyście się tam wychowali :) może ktoś podrzuci linka do jakiejść w miarę dokładniej mapki że jak sobie wpiszę nazwę to mi pokaże gdzie to jest :)
Generalnie jestem zdecydowany na okolice dubrownika.
Policzyłem wstępnie drogę tzn Wawa-Budapeszt-Dubrownik-Wawa + jakieś kręcenie na miejscu i mi wyszło ok 3700 masakra
Aha jadę osobówką i odrazu pytanie czy np na tą wyspę Lopud się dostanę bezstresowo?
Przy okazji średnia cena kwatery co mnie interesuje to łazienka TV Klima nie musi być no i to wszytko dla dwójki osób. ile mam średnio liczyć od osoby? 30 euro wystarczy? może mniej?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 13.04.2008 12:37

malin_f1 napisał(a):dzięki za propozycję sprawdzę to dokładnie Polecasz tą wyspę bo byłeś tam? czy z opinii np znajomych? a propo Dubrownika to lepiej jechać przez Bośnie i Herz. czy nadkładac i przez całą Chorwację? (z Budapesztu)
Polecasz tą wyspę bo byłeś tam?

Z tego co piszesz to chyba chcesz tam dotrzec szybko,wiec jedz autostradami,przez Budapeszt i Zagrzeb(ja sie nigdzie nie spiesze,wiec jezdze przez Bosnie i Czarnogore do Dubrovnika,Na wyspie Lopud nie bylem,ale bede w czerwcu,znajomi byli zachwyceni.

http://www.lopud.eu/lopud/basis-p.htm tu dowiesz sie wiecej o tej wyspie a tu http://www.lopud.eu/lopud/lopudfoto-p.htm znajdziesz wiecej zdjec z wyspy Lopud
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone