Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady?

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Marco Polo
Odkrywca

Postnapisał(a) Marco Polo » 26.04.2006 18:53

Co do CG to mozna poczytać trochę wątków z 2005 roku. dość szeroko tam pisałem ja i inni CG maniacy. Polecem,życzę udanego urlopu w CG.
Marco Polo
Odkrywca

Postnapisał(a) Marco Polo » 26.04.2006 18:58

A co do Ulcinja to fajna miejscowość, tylko musisz wybrać jakie plaże lubisz bo tam zaczyna się juz Wielika Plaza. piaseczek i równinne krajobrazy. Ja mieszkałem u b.miłych gospodaży p.Very naprzeciw Copacabany. za kościołem. Czysta i spokojna kwaterka. Polecam mam nawet telefon tylko trzeba trochę po serbsku lub rosyjsku pogadać.
RadaR
Croentuzjasta

Postnapisał(a) RadaR » 27.04.2006 10:49

Cześć
Marco jakbyś mógł zapodać ten numerek na kwaterke to będę dźwięczny :)
My pa ruski gawariat może się przyda ;)
Dzięki pozdrav
Marco Polo
Odkrywca

Postnapisał(a) Marco Polo » 29.04.2006 17:44

No sorki ale musiałem poszukać. podaje tel.069 562 060 to jest ichnia komórka pewnie trzeba jeszzce nr. kierunkowy kraju ale nie pamiętam jaki , chyba na Serbie, bo nie wiem czy oni mają wspólny kier. z CG
RadaR
Croentuzjasta

Postnapisał(a) RadaR » 30.04.2006 10:59

Oki dzięks :)
Pozdrav
Northstar
Odkrywca

Postnapisał(a) Northstar » 01.05.2006 14:21

Urlop w Ulcinj spędzałem dwukrotnie. Miasto ma wiele zalet: jest ładnie położone na wzgórzach, posiada stare miasto, kilka rodzajów plaż od piaszczystych przez dzikie kamieniste i kamieniste urządzone do leczniczych, jest najtańsze z Czarnogórskich. Wadą jest położenie "na końcu świata". Zalet jest więcej niż wad więc w tym roku też się tam wybieram.
Polecam kilka tras, które przejechałem i które powinny zachwycić nawet najwybredniejszych:
- Przez Vladimir nad jezioro Szkoderskie, wzdłuż niego do Virpazaru, tam wynajęcie łodzi i rejs po jeziorze, połączony z kąpielą. Powrót przez góry (nie tunelem) do Petrovaca i podziwianie widoków przy zachodzącym słońcu. Przy powrocie tunelem oglądanie widoków (w tym Colchinium) odkładamy na inną wycieczkę
- Stary Bar, Sv. Stefan (plażowanie), Budva
- Cetinje, Lovcen, zjazd do Kotoru, objazd Boki Kotorskiej południową częścią
- Kotor (ze zwiedzaniem miasta i wspinaczką na wzgórze Św. Jana), przejazd Północną stroną Boki, Perast
- niesamowite widoki kanionu Tary są na odcinku Mojkovac - Most na Tarze w Durdevica Tara
- w samym Ulcinj należy zobaczyć Stare Miasto wraz z muzeum, cerkiew, meczty, nowy kościół katolicki (poza miastem), koniecznie stary sad oliwny, trzeba też zrobić zakupy na targu w centrum miasta.
Zwiedzanie monastyru Ostrog najlepiej połączyć z wyjazdem nad Tarę, bo to po drodze.
Atrakcji jest więc sporo i najlepiej zwiedzanie rozbić na kilka wakacji. Jest bowiem jeszcze Szkoder w Albanii, spływ Tarą, Herceg Novi i kilka innych miejsc do zobaczenia.
wiolak3
Cromaniak

Postnapisał(a) wiolak3 » 01.05.2006 14:49

NOrthstar- potwierdzam w 100%
W tym roku muszę zobaczyć Tarę i Durmitor! Wymienione punkty programu zaliczyłam, hi :wink:
Northstar
Odkrywca

Postnapisał(a) Northstar » 01.05.2006 15:09

Trzy lata temu zrobiłem objazd przez Durmitor i wzdłuz Tary. W tym roku czas na spływ.
RadaR
Croentuzjasta

Postnapisał(a) RadaR » 01.05.2006 17:25

Cześć North
Napisz w jakim okresie bywałeś w Ulcinje. Ja wybieram się w drugiej połowie sierpnia więc jeszcze sporo ludzi. Czytałem że tam bardzo tłoczno, korki na dojeździe do wielkiej plaży itd. Jakie masz doświadczenia?
Napisz też kiedy jedziesz w tym roku. Chciałbym poczytać o spływie Tarą ;)
Aha i jeszcze jedno jak jeździsz do CG, przez BiH? Napisz czy na raz czy z noclegiem. Może masz jakieś fajne miejsce w BiH do spania.
Jakby Ci nie sprawiło problemu to wielkie dzięki. Pozdrav
RadaR
Croentuzjasta

Postnapisał(a) RadaR » 01.05.2006 17:26

Wiolak3
śliczne oczki ;)
wiolak3
Cromaniak

Postnapisał(a) wiolak3 » 01.05.2006 17:45

Też mi sie podobają!!!!!! :wink:
Northstar
Odkrywca

Postnapisał(a) Northstar » 03.05.2006 07:40

Witam po przerwie. W Ulcinj bywałem między połową lipca a połową sierpnia, a więc w szczycie sezonu. Wielka Plaża jest na tyle długa, że można uniknąć wielkiego tłoku przy plażowaniu. Również na skałkach w mieście nie jest źle. Mistrzostwo świata w zagęszczeniu plaży panuje natomiast na Małej Plaży w centrum Ulcinj, ale tę plażę polecam tylko do oglądania jako atrakcję turystyczną.
Niestety nie da się uniknąć stania w korku przy powrocie do Ulcinj z Wielkiej Plaży. Średni czas to godzina. Korki zaczynają się ok. 17 a kończą po 21. Nie ma więc idealnej popołudniowej godziny na powrót z plaży. Krócej stoi się w korku plażując na pierwszej dużej plaży - Copacabanie. W tym roku spróbuję dojechać na sam początek Wielkiej plaży, jeszcze przed rzeką i spacerując plażą poszukać jakiegoś fajnego miejsca.
Pierwszy raz jechałem przez BIH. Mieszkam na północy Polski, zdążyłem więc dojechać jedynie nad Balaton i tam nocowałem. Przejazd przez BIH widokowo jest niesamowity. Wracałem przez Serbię (Belgrad, Budapeszt)
Jazda przez CG i Serbię, ze względu na duży ruch na drodze jest bardzo męcząca. Widoki miejscami wspaniałe, ale mój ogólny odbiór tej trasy nie był najlepszy. W ubiegłym roku jechałem autostradami przez Niemcy i Austrię ponieważ chciałem zaliczyć Plitvice. Wygoda jazdy tą trasą sprawia, że mimo iż nadkładam ok. 250 km w tym roku też tak pojadę. Jadę na początku sierpnia, więc może zdążę zdać relację z raftingu. A może ktoś będzie szybszy?
Pozdrowionka
RadaR
Croentuzjasta

Postnapisał(a) RadaR » 03.05.2006 08:37

Dzięki North
My wyruszamy najprawdopodobniej 13go ( :D ) sierpnia więc raczej się miniemy ale też mam smaka na spływ Tarą.
Pozdrawiam Radek.
Northstar
Odkrywca

Postnapisał(a) Northstar » 03.05.2006 18:50

Jeśli 13. to jest szansa na wspólne Niksicko Pivo (bo wg ich reklam Niksicko je jedno) :D . Ale o tym może bliżej wyjazdu. Do zobaczenia!
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 09.05.2006 23:07

Macie jakieś przewodniki o Czarnogórze? Co polecacie? Jaki kupić?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone