Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"W ciemno"-godziny i dni

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
themoon
Croentuzjasta
"W ciemno"-godziny i dni

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 29.06.2008 08:00

Wybieram się do Cro w czwartek. Do celu mam zamiar przyjechać w piątek (04.07) około godziny 8.00 rano. Czy jest to dobry dzień na poszukiwanie kwatery? Spotkałem się na forum z tekstem, że najlepiej w sobotę. A może w piątek znaleźć cokolwiek na jeden dzień, a dnia następnego, w piątek, poszukać docelowej kwatery? Piszcie co o tym myślicie. W jakich godzinach i dniach najlepiej szukać. A jeżeli ktoś ma większe doświadczenie to może miejsca, gdzie szukać. Czasem jest to dworzec autobusowy, czasem wlotówka, a czasem po prostu od domu do domu. Pozdrawiam.
gaceq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaceq » 29.06.2008 08:31

Jak jedzie się w ciemno to najlepiej w nocy się szuka apartamentów bo podobno najciemniej pod latarnią :) Żartuje sobie. A do Cro wybieram się pierwszy raz więc może inni ci doradzą.
Kasiulka85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiulka85 » 29.06.2008 08:47

themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 29.06.2008 09:14

Kasiulka85, przeczytałem chyba na forum wszystko w tym temacie, ale dokładnie dotyczące mojego pytania niewiele jest.
I nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: czy właściciele kwater zarejestrowani w biurze turystycznym mogą wynająć poza biurem, tzn. całkiem prywatnie? Czy tylko i wyłącznie przez biuro?
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 29.06.2008 10:12

Witam.
Ja zawsze jeżdżę w ciemno.
Według mnie godzina 8 jest najodpowiedniejszą porą do szukania kwater. Dzień w zasadzie nie ma większego znaczenia. Właśnie wczoraj wróciłem z Chorwacji i bez względu na to jaki był dzień tygodnia widywałem mnóstwo osób oferujących kwatery. Nie musisz szukac tych osób w wyznaczonych miejscach.
Najlepiej zrób tak:
Przyjedź sobie do centrum miejscowości, zostaw auto na parkingu - pamiętaj żeby zaparkowac zgodnie z przepisami i koniecznie opłac parking (większośc jest płatna) bo spotka cię przykra niespodzianka w postaci blokady. Chorwaci parkują gdzie chcą, ale ty lepiej nie próbuj bo to słono kosztuje - zdjęcie blokady 300 kun.
Musisz sobie określic jaka kwatera cię interesuje - im bliżej morza tym drożej, ale z drugiej strony nie ma nic gorszego niż powrót z plaży z całym majdanem kilkaset metrów pod górkę -wybór należy do ciebie.
No i zaczynasz chodzic, i szukac.
Prawie w każdym domu na wybrzeżu są jakieś pokoje do wynajęcia.
Nie ma sensu iśc do biura turystycznego bo przecież oni mają prowizję od właściciela kwatery, więc szukając sam możesz troszkę zaoszczędzic. Przed wieloma domami siedzą właściciele i oferują swoje kwatery, a na prawie każdym domu wisi tabliczka z napisem "SOBE" - czyli pokoje (do wynajęcia). Wchodzisz śmiało i pytasz się co mają do zaoferowania. Nigdy nie bierz pierwszego pokoju który ci się trafi. Pochodź ze dwie godzinki, porównaj standard, wyposażenie i cenę kwater. Za te same pieniądze możesz trafic na piękny, nowoczesny apartament lub coś a la "wczesny Gierek".
No i oczywiście zawsze się targuj, i spytaj się czy w cenie jest opłata klimatyczna.
W skrócie to chyba wszystko. Życzę udanego urlopu. Ja już niestety jestem drugi dzień w domu :(
themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 29.06.2008 11:07

miru 78, dzięki wielkie za te rady, o coś takiego mi właśnie chodziło. Przyda to się na pewno wszystkim jadącym po raz pierwszy w ciemno. Pozdrawiam serdecznie.

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje