Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Viva Islandia

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 25.02.2012 09:59

czy jest potrzebny komentarz do tego utworu...

patriotyzm na dziś , to mieć dzieci i wychować je na dobrych (i mądrych) ludzi :!:
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 25.02.2012 10:45

bonar napisał(a):
patriotyzm na dziś , to mieć dzieci i wychować je na dobrych (i mądrych) ludzi :!:

To ci,którzy nie mają dzieci a na przykład tylko kota, nie mogą być patriotami? ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.02.2012 10:56

Bo dzieci są dla tych, którzy są uczuleni na sierść.

HP i tak jest cenzurowana więc może takie tematy od razu wywalać w kosmos?
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.02.2012 11:37

Jacek
Oczywiście!
Każdy niewygodny temat - do kosza!
Tak trzymać :)

Tak.. Islandia, Węgry, Bułgaria..
to ewidentnie bezczelnie prawackie kraje, prowadzące beznadziejną kapitalistyczną politykę i nie należy chyba nawet poruszać tak obrzydliwego tematu..

Nawet Onet.pl zaczyna coraz śmielej pisać prawdę o pewnych rzeczach...
widocznie w Onecie też zgłupieli...
8)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.02.2012 11:47

Tomasz W napisał(a):
Wyrażenie "spiskowa teoria dziejów" bywa też używane w charakterze zwrotu retorycznego o wydźwięku pejoratywnym ...

No właśnie...

Jeżeli ktoś poszukuje prawdy przyjmując za możliwe różne scenariusze wydarzeń, a nie tylko ten jeden - zatwierdzony i prawomyślny - mówi się o nim z ironiczną wyższością, że hołduje spiskowej teorii dziejów.

A przecież gdy spojrzeć wstecz, wszędzie były jakieś spiski - i to bynajmniej nie od XVII wieku. Szatan w postaci węża przemyślnie organizujący Ewie drugie śniadanie w postaci "zatrutego jabłka" - czy to nie był spisek?
W pewnych okresach rzadko który władca dowolnego szczebla umierał śmiercią naturalną. Jeśli to nie były spiski, to co to było?

Jak by nie patrzeć, cała historia pełna jest różnego rodzaju spisków. Możemy chyba zrobić założenie, że natura ludzka jest niezmienna. Jeśli tak, to na jakiej podstawie niektórzy naiwnie wierzą, że w naszych czasach spiski nagle się skończyły? Nikt już nie walczy o władzę, szmal i inne takie głupoty? A jeśli walczy, to używa metod nienagannych pod względem moralno-etycznym?

A może to tylko, jak ktoś to zgrabnie ujął, prawacy sieją zamęt i ferment, bo tylko w ten sposób mogą coś osiągnąć?
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 25.02.2012 11:59

Manga napisał(a):
bonar napisał(a):

To ci,którzy nie mają dzieci a na przykład tylko kota, nie mogą być patriotami? ;)

dobre :lol: :lol: :lol:
ja mam kotkę (była czarna) i jak mnie najdzie to sobie głaskam pod włos :lol: :lol: :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.02.2012 13:01

janniko napisał(a):Jacek
Oczywiście!

Oczywiście, że tak.
Sam tego przecież chciałeś czyż nie?

Wystarczająco dużo śmieci nas otacza i jeszcze forum? To forum?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.02.2012 14:22

Jacek S napisał(a):
janniko napisał(a):Jacek
Oczywiście!

Oczywiście, że tak.
Sam tego przecież chciałeś czyż nie?

Wystarczająco dużo śmieci nas otacza i jeszcze forum? To forum?

Dokładnie :!:

Janniko, przeczytaj uważnie Twój pierwszy post tematu (ten przyklejony), który sam kiedyś założyłeś! Czy to nie hipokryzja?

Nikt Ci nie zabrania mieć jakichkolwiek poglądów. Możesz sobie wierzyć nawet w latające różowe słonie, jeśli chcesz. Tylko znajdź sobie odpowiednie dla siebie forum. Sam zobacz, że jest takich w necie mnóstwo. Możesz się tam wyżywać do woli.
Na tym forum, jak mi się wydaje, ludzie szukają chwili relaksu, pozytywnej energii i zapomnienia od trudnych spraw życia codziennego - również wszechobecnej w mediach polityki. Takie tematy i posty, które próbujesz nachalnie przemycać na tym forum, zdecydowanie nie sprzyjają tworzeniu pozytywnej atmosfery.

Mam nadzieję, że się nie obrazisz ale pozwolę sobie jeszcze na małą osobistą dygresję.
Czy Twój avatar jest elementem ironii, hipokryzji czy czegoś jeszcze? Jakoś nijak pacyfa nie pasuje mi do prezentowanych tu przez Ciebie poglądów.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.02.2012 15:48

greenrs napisał(a):Czy Twój avatar jest elementem ironii, hipokryzji czy czegoś jeszcze? .

Pacyfa jest elementem auto-ironii :)
Całą swoją młodość "wielbiłem" hippisów i sam się za takiego uważałem i jakoś nigdy mi do głowy nie przyszło, że amerykańscy hippisi to pieprzone zafajdane lewaki, no a znasz mój stosunek do lewactwa, które uważam za najbardziej destrukcyjny sposób myślenia i największe społeczne g.. no.
:P
Nadal ze względów sentymentalnych lubię symbole hipisowskie itp, i zresztą jestem całym sobą za pokojem. Ale pokojem opartym na wzajemnym poszanowaniu, a nie kosztem godzenia się na wyzysk cwaniaczków i ludzi pozbawionych honoru i jakichkolwiek zasad, poza zasadą pilnowania własnego nosa!
I stąd też zostawiłem sobie pacyfę i popieram Peace & Love, z tym, że z wiadomych względów słowo Love wykreśliłem, by nijak mnie nikt nie kojarzył z polityką miłości.. :)

A wracając do Islandii..
ech.. trudno się przyznać w takim gronie do błędu, ale zbadałem sytuację dogłębniej i niestety faktycznie wariant islandzki jest raczej niezbyt dobrym wzorcem do naśladowania, bo nijak nie rozwiązałby naszych problemów, choć by ze względu geopolitycznych :(
Ale tym nie mniej, pozazdrościć im można.. choć to też trąci jakimś zakamuflowanym lewactwem .. i polityką NEP :)))

zpodro
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.