napisał(a) nosekdomin » 21.05.2009 08:21
Monte Christo napisał(a):(...)shell ma bardzo marnej jakosci paliowo !
Ja tankowalem zawsze VPower DIESEL, dopoki tak jak Tobie auto mi nie chcialo jechac. Od tej pory Verwa Diesel.
Jak sie okazalo w zbiorniku Vpowera byl ekodiesel, co do wysokopreznych diesli jest zabujcza mieszanka (dodawanie plastykowych drobinek)! (...)
hmm Panowie, niemożna jednoznacznie powiedzieć tak o wszystkich stacjach Schell (V-pover) w Polsce. Po prostu musieliście się nadziać. Ktoś kto miał taka samą sytuację z Orlen-em teraz tankuje tylko i wyłącznie na Schell-u
Jeżeli w V-power-ku był EKODIESEL to sprawa nadaje się do wyższych instancji. W co wątpię. Myślę (a raczej wierzę) że ta marka paliw nie zrobiłaby takiego posunięcia.
Oczywiście gorąco współczuje "Monte Christo" za tak przykre przeżycia i w tym wypadku absolutnie nie bronię marki Schell.
Za moim oknem była stacja Pp (petrochemia Płock) przez jakieś 10 lat. Wiadomo marketing złodziejska gospodarka itp wykupiły tą stację i powstał Orlen. Ale uwaga, stację tylko odmalowano postawiono nowe dystrybutory i takie tam piękności. A Stare 10letnie zbiorniki zakopane w ziemi pozostały. Szczerze wątpię w jakość tamtejszej Verwy. Takich stacji jest na pewno więcej. Tym bardziej ze dotąd Pp sprzedawała benę 2 rodzaje i ON jednego rodzaju. A teraz ich oferta jest powiększona. Ciekawe gdzie to mieszczą, jeżeli nowych zbiorników niema??
Ja osobiście tylko tankuję paliwa wzmocnione cetanowo czyli ON Verwa (Orlen), ON V-power (Shell), ponieważ moje dwa poprzednie auta posiadały Diesel-ka z pompowtryskiwaczami. Są najczystsze w całej gamie (na BP też jest takie paliwsko, i na jakiejś innej stacji też. Ale Verwa i V-power są najpopularniejsze). Dodatkowo te paliwa posiadają większa kaloryczność, przez co źdźiebelko mniej pali auto i jest silniejsze.
Filtr paliwa wymienia się nie rzadziej niż co roku. Ponieważ nawet w/w paliwa odbiegają mocno od tych z bogatszego zachodu. Ktoś kto posiada diesla z pompowtryskiwaczami (i wie co ma pod maską i wie do czego to służy

) to i tak nie będzie ryzykował z filtrem, i jego wymiana nastąpi co zmianę oleju.