Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

V-Power, Shell itp. dylematy na temat oleju napędowego ;-)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tadzikmal
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tadzikmal » 20.05.2009 07:34

Dyskusja przeniesiona z www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22963
Dla przypomnienia - tamten temat dotyczył ubezpieczenia w Hestii a nie dylematów związanych z olejem napędowym - Piotre_B ;-)

zybog napisał(a):Napisze tylko jeszcze, że w Polsce tankowałem tylko i wyłącznie w Shelu.
Zycze szerokiej drogi bez pomocy asistans !

Witam,
A jakie paliwo wlewałeś i nie mów, że to był Vpower.
A w Austrii na jakiej stacji tankowałeś?
I Ile miałeś przebiegu albo ile miałeś do przeglądu?
pozdrawiam
Monte Christo
Cromaniak

Postnapisał(a) Monte Christo » 21.05.2009 07:14

zybog shell ma bardzo marnej jakosci paliowo !
Ja tankowalem zawsze VPower DIESEL, dopoki tak jak Tobie auto mi nie chcialo jechac. Od tej pory Verwa Diesel.
Jak sie okazalo w zbiorniku Vpowera byl ekodiesel, co do wysokopreznych diesli jest zabujcza mieszanka (dodawanie plastykowych drobinek)! I co ? Wymiana filtra paliwa, koszt 460 pln. 400 filtr 60 robocizna. Wiec bez jaj kto mi to teraz zwroci ?Pisalem pismo do Shella, odpisali zebym poparl badaniami paliwa takie pismo, a nie tak na podstawie jakiejs tam diagnozy serwisu.
nosekdomin
Croentuzjasta

Postnapisał(a) nosekdomin » 21.05.2009 08:21

Monte Christo napisał(a):(...)shell ma bardzo marnej jakosci paliowo !
Ja tankowalem zawsze VPower DIESEL, dopoki tak jak Tobie auto mi nie chcialo jechac. Od tej pory Verwa Diesel.
Jak sie okazalo w zbiorniku Vpowera byl ekodiesel, co do wysokopreznych diesli jest zabujcza mieszanka (dodawanie plastykowych drobinek)! (...)

hmm Panowie, niemożna jednoznacznie powiedzieć tak o wszystkich stacjach Schell (V-pover) w Polsce. Po prostu musieliście się nadziać. Ktoś kto miał taka samą sytuację z Orlen-em teraz tankuje tylko i wyłącznie na Schell-u :lol: :lol:

Jeżeli w V-power-ku był EKODIESEL to sprawa nadaje się do wyższych instancji. W co wątpię. Myślę (a raczej wierzę) że ta marka paliw nie zrobiłaby takiego posunięcia.

Oczywiście gorąco współczuje "Monte Christo" za tak przykre przeżycia i w tym wypadku absolutnie nie bronię marki Schell.

Za moim oknem była stacja Pp (petrochemia Płock) przez jakieś 10 lat. Wiadomo marketing złodziejska gospodarka itp wykupiły tą stację i powstał Orlen. Ale uwaga, stację tylko odmalowano postawiono nowe dystrybutory i takie tam piękności. A Stare 10letnie zbiorniki zakopane w ziemi pozostały. Szczerze wątpię w jakość tamtejszej Verwy. Takich stacji jest na pewno więcej. Tym bardziej ze dotąd Pp sprzedawała benę 2 rodzaje i ON jednego rodzaju. A teraz ich oferta jest powiększona. Ciekawe gdzie to mieszczą, jeżeli nowych zbiorników niema??

Ja osobiście tylko tankuję paliwa wzmocnione cetanowo czyli ON Verwa (Orlen), ON V-power (Shell), ponieważ moje dwa poprzednie auta posiadały Diesel-ka z pompowtryskiwaczami. Są najczystsze w całej gamie (na BP też jest takie paliwsko, i na jakiejś innej stacji też. Ale Verwa i V-power są najpopularniejsze). Dodatkowo te paliwa posiadają większa kaloryczność, przez co źdźiebelko mniej pali auto i jest silniejsze.

Filtr paliwa wymienia się nie rzadziej niż co roku. Ponieważ nawet w/w paliwa odbiegają mocno od tych z bogatszego zachodu. Ktoś kto posiada diesla z pompowtryskiwaczami (i wie co ma pod maską i wie do czego to służy :wink: ) to i tak nie będzie ryzykował z filtrem, i jego wymiana nastąpi co zmianę oleju.
AndyN
Podróżnik

Postnapisał(a) AndyN » 21.05.2009 08:27

Sie chyba OT robi ... :D

Albo też z Common Rail'em albo z VP44 :wink:
Monte Christo
Cromaniak

Postnapisał(a) Monte Christo » 21.05.2009 08:48

ja mam commonrail, do pompowtryskiwaczy nie ma sensu lac tak kalorycznego diesla- totakie moje zdanie.

Nie nadzialem sie, po prostu obsluga stacji popelnila blad, i wlala beka do eko vpowera a do vpowera diesla eko.
Wyzsza instancja powie zrob pan badania na wlasna reke bedziemy interweniowac, albo wysla po miesiac kontrole ktora nic nie wykaze.
zybog
Croentuzjasta

Postnapisał(a) zybog » 21.05.2009 11:27

Monte Christo napisał(a):zybog shell ma bardzo marnej jakosci paliowo !
Jak sie okazalo w zbiorniku Vpowera byl ekodiesel, co do wysokopreznych diesli jest zabujcza mieszanka (dodawanie plastykowych drobinek)! I co ? Wymiana filtra paliwa, koszt 460 pln. 400 filtr 60 robocizna. Wiec bez jaj kto mi to teraz zwroci ?Pisalem pismo do Shella, odpisali zebym poparl badaniami paliwa takie pismo, a nie tak na podstawie jakiejs tam diagnozy serwisu.

tak zawsze na shellu / i tylko na shellu/ tankowalem vpower disesel.ato ma 2 lata, 30000 km i to się stało.ale wydawalo mi sie że moge byc spokojny bo to przecież stacje shell.Teraz tankuje w statoil.
zybog
Croentuzjasta

Postnapisał(a) zybog » 21.05.2009 11:35

tadzikmal napisał(a):
zybog napisał(a):Napisze tylko jeszcze, że w Polsce tankowałem tylko i wyłącznie w Shelu.
Zycze szerokiej drogi bez pomocy asistans !

Witam,
A jakie paliwo wlewałeś i nie mów, że to był Vpower.
A w Austrii na jakiej stacji tankowałeś?
I Ile miałeś przebiegu albo ile miałeś do przeglądu?
pozdrawiam

tak tankowałem zawsze na shellu vpower deisel.auto ma 2 lata 30000 km. i było po przeglądzieW Austrii tankowalem na dużych stacjach / nie pamiętam nazwy ale to mogła byc inna niz shell/-starałem się zawsze tankować na shell , chyba że musiałem , to na innej ale zawsze jakiejś ''markowej ''stacji.Teraz tankuje w statoil.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 21.05.2009 11:48

AndyN napisał(a):Sie chyba OT robi ... :D

Sie chyba już zrobiło! :twisted: :twisted: :twisted:

Psia dupa jasna!
Panowie, koledzy OTomani!
Miało być o ubezpieczeniach..

O paliwie poproszę na przykład TU - forum/viewtopic.php?t=21048&highlight=paliwo

pozdro[/url]
tadzikmal
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tadzikmal » 22.05.2009 19:12

A co powiecie na temat nowego ON Shella - Vpower GTL. Jest on robiony w Polsce?
Ktoś go używał?
Ja mam forda (1,8 TDCI 115 KM) i tankuję również tylko "lepsze" paliwko. Kupiony był w zeszłym roku. Teraz ma 15 tys. Za 3 tygodnie kolejny wyjazd do Cro. I się zastanawiam czy robić pierwszy przegląd przed wyjazdem czy po.
Najczęściej tankuje na BP ON Ultimate, czasami również Shell. Na Ultimate troszke mi mniej palił. Próbowałem również Lotos Dynamic i Verve. Raz wlałem też na Shellu GTL ale jakoś różnicy nie widziałem.
Pozdrawiam
hrehor
Cromaniak

Postnapisał(a) hrehor » 23.05.2009 07:11

A może tak Żu :D bra albo Okocim raz nalać.
Miłosz_S
Cromaniak

Postnapisał(a) Miłosz_S » 23.05.2009 21:44

tadzikmal napisał(a): Kupiony był w zeszłym roku. Teraz ma 15 tys. Za 3 tygodnie kolejny wyjazd do Cro. I się zastanawiam czy robić pierwszy przegląd przed wyjazdem czy po.

Samochód na gwarancji więc chyba nie ma sensu przyspieszać przegląd.
Miałem Focusa TDCI 6 lat, świetne prawie bezawaryjne autko.
Wszystkie przeglądy bez uwag.
tadzikmal
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tadzikmal » 23.05.2009 21:52

To też można tylko do innego baku :D
Pozdrawiam
hrehor
Cromaniak

Postnapisał(a) hrehor » 24.05.2009 08:36

Z tym serwisowaniem nowych aut na gwarancji to ja bym taki pewny nie był kupiłem 5 lat temu nowego Megana II 1,5 dci autko było wypasione, ale z biegiem km. wychodziły wszystkie usterki tego nowego nie do końca sprawdzonego modelu. Mam kolegę w serwisie Renault i nie tylko, który mi coś mądrego powiedział, „ JEŚLI CHCESZ MIEĆ DŁUGO SPRAWNE AUTO NIE SERWISUJ W SALONIE”
tadzikmal
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tadzikmal » 24.05.2009 15:43

Mam bardzo podobne przemyślenia. Lepiej nie ruszać przed wyjazdem. Ile razy się zdarzało, ze mechanik z ASO albo o czymś zapomniał lub coś nie dokręcił.
Tak więc czekamy na wyjazd a to już za dwa tygodnie :D
wojtek.
Odkrywca

Postnapisał(a) wojtek. » 27.05.2009 10:33

hrehor zgadzam sięw 100 %

W czasie Gwarancji ZAWSZE mówię w serwisie: PANOWIE NIC SIĘ NIE DZIEJE WYMIEŃCIE TYLKO OLEJ.

:D
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone