Ja powiem tylko jedną rzecz odnośnie assistance, np. w kraju po skorzystaniu w ramach assistance do OC w L***4 w dniu 31.05.2014. gdzie przydarzył się wypadeczek, auto unieruchomione, pozostała laweta...A więc :
Telefon do ubezpieczyciela: Ok, zaraz wysyłam...
Pytam : Koszt ??
Konsultant informuje mnie, podając mu gdzie jestem, i gdzie chciałbym odtransportować pojazd (tzn 85 km do domu) , że koszt lawety będzie pomniejszony o odległość 30 km za względu na zapis w OWU: " Transport do najbliższego autoryzowanego warsztatu, nie dalej jak 100 km" , pomijając fakt że tenże warsztat znajduje się w przeciwnym kierunku niż moje miejsce zamieszkania, a ten w pobliżu mojego domu jest 91 km od miejsca zdarzenia i który jest mniej niż 100 km, to nic nie zmienia i rozmowa o kosztach już z laweciarzem ustalam.
Dostaję namiar na firmę współpracującą z ubezpieczycielem, dzwonię, pytam o koszt transportu. Pan informuje mnie, po negocjacjach, że koszt transportu pomniejszony o 30 km, to w moim przypadku odległość 55 km, wynosi jedyne 400 zł netto... Kontrolnie dzwonię do innej firmy z okolicy : 450 zł netto...
Postanowiłem napisać to, ponieważ przeglądając różne oferty firm ubezpieczeniowych odnośnie Assistance, gdzie mają limity od 100 do 250 km w większości, resztę trzeba pokryć z własnej kieszenie.
Przeliczając moje 55 km w PL i kwotę za nie, aż boję się policzyć ile by mnie kosztowało sprowadzenie z Cro na tych warunkach uszkodzone auto...
Więc wcale mnie nie zdziwiła kwota bodajże 4800 zł za lawetę bo to realne kwoty w takim razie...
Więc wniosek jeden, że jednak warto szukać z jak największą liczbą km, bo nikt nie zna dnia ani godziny kiedy będzie musiał skorzystać...

.png)
.png)
.png)
.png)